Haos procedural pe legea Educaţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mircea Geoană (stânga) a fost ameninţat cu suspendarea din fruntea Senatului de liderii PDL, Roberta Anastase şi Emil Boc
Mircea Geoană (stânga) a fost ameninţat cu suspendarea din fruntea Senatului de liderii PDL, Roberta Anastase şi Emil Boc

Conducerea Parlamentului, dominată de PSD şi de PNL, a decis să retrimită Guvernului legea Educaţiei pentru care echipa premierului Emil Boc şi-a angajat răspunderea. Puterea vrea să folosească majoritatea pe care o are în plen pentru a anula hotărârea Birourilor Permanente.

Opoziţia s-a impus, ieri, în Birourile Permanente reunite ale Parlamentului şi a decis, cu 13 voturi „pentru" şi 12 „împotrivă",  să-i retrimită premierului Emil Boc legea Educaţiei la Guvern, într-un gest fără precedent. În timp ce liderii PSD şi PNL îşi clamau victoria, democrat-liberalii, presaţi de UDMR, anunţau  că războiul procedural nu s-a încheiat şi că vor schimba rezultatul în plenul convocat la data de 14 decembrie.

Război cu prelungiri

„Trimitem legea la pachet la Guvern, procedura s-a încheiat. O procedură declarată neconstituţională nu are cum să producă efecte", afirmau la unison Mihai Voicu (PNL) şi Ioan Chelaru (PSD). La câţiva metri mai încolo, Attila Verestoy (UDMR), ieşit şi el de la şedinţă, punea deja presiune pe PDL. "Decizia nu poate fi luată de Birourile reunite, e o problemă care priveşte plenul reunit", a anunţat Verestoy.

Şefa Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a declarat că pe 14 decembrie, PDL va supune la vot  continuarea procedurii pe legea Educaţiei, folosindu-se de un plen reunit convocat pentru angajarea răspunderii pentru legea salarizării. Dacă plenul va vota favorabil, legea Educaţiei se consideră adoptată, întrucât moţiunea de cenzură a fost „anihilată". De altfel, ziua de ieri a fost marcată şi de conflicte în interiorul Opoziţiei.

Ponta s-a săturat de Geoană

În contradicţie cu opinia liderului PSD, Victor Ponta, liberalii au decis ieri retragerea semnăturilor de pe moţiunea de cenzură, care a fost practic "omorâtă". Fără parlamentarii PNL, social-democraţii nu mai au suficientă susţinere pentru a dezbate moţiunea. În timp ce liberalii anunţau că îşi retrag semnăturile de pe moţiunea de cenzură, la PSD era ceartă mare.

Motivul: preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a declarat că şi-ar retrage semnătura de pe moţiune deoarece demersul nu mai are obiect. Geoană a fost tras la răspundere fără menajamente de către Victor Ponta, care i-ar fi reproşat că  nu ţine cont de interesele partidului şi îşi urmăreşte doar interesele personale, au afirmat surse din PSD.

„M-am săturat!", ar fi răbufnit Ponta, nervos, reproşându-i lui Geoană că face declaraţii contrare cu deciziile luate în partid. Şeful Senatului s-ar fi apărat susţinând că a discutat despre decizia sa şi cu Adrian Năstase. Acesta ar fi replicat însă că discuţia se referea la chestiuni procedurale legate de moţiune, nu la retragerea semnăturilor.

"Parlamentul nu poate decide retrimiterea legii la Guvern. Aşa ceva nu am mai auzit."
Kelemen Hunor
ministrul Culturii

"Boc persistă în angajarea răspunderii împotriva verdictului Curţii. Noi nu mai depunem moţiune de cenzură în raport cu un demers declarat neconstituţional."
Crin Antonescu
preşedintele PNL

Suspans la Senat

Senatorii Puterii şi cei ai Opoziţiei s-au certat ieri până la epuizarea programului pe marginea propunerii liderului UDMR Verestoy Attila de retrimitere a celuilalt proiect de lege a Educaţiei la Comisia de Învăţământ. Motivul invocat: lipsa semnăturii preşedintelui acestui for, Mihail Hărdău (PDL), de pe raportul întocmit doar de Opoziţie.

Situaţia acestei legi care figura pe ordinea de zi a plenului de ieri va fi discutată din nou mâine. Tot ieri, democrat-liberalii şi-au reînnoit ameninţările cu suspendarea la adresa preşedintelui Senatului, Mircea Geoană.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite