Soarta Guvernului, în mâinile opoziţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Soarta Guvernului,  în mâinile opoziţiei
Soarta Guvernului, în mâinile opoziţiei

Voturile liberalilor, cele ale UDMR şi ale PSD ar fi suficiente pentru a demite Executivul. Zilele Executivului par numărate, după ce ieri PNL şi UDMR au depus o moţiune de cenzură. Tot ieri, Guvernul a anunţat că îşi asumă răspunderea pentru Legea pensiilor.

Susţinerea în Parlament a actualului Guvern va fi testată în Parlament la votul moţiunii de cenzură 11 împotriva României”, depusă ieri şi semnată de 123 de parlamentari.

În afară de aleşii PNL şi UDMR, printre semnatari s-au numărat şi şapte social-democraţi. Surse politice susţin că PSD ar putea aproba astăzi, în şedinţa conducerii partidului, susţinerea moţiunii, în semn de protest faţă de înlăturarea miniştrilor partidului din Guvern.

Cu ajutorul PSD, moţiunea ar putea strânge 283 de voturi, în condiţiile în care este nevoie de 236 de voturi ca să fie considerată adoptată, iar PDL nu are decât 173 de voturi. În cazul în care Guvernul pică, şeful statului trebuie să propună alt premier care să ceară, în zece zile, votul Parlamentului.

Strategia Opoziţiei

Acţiunea opoziţiei de a depune moţiune are şi rolul de a limita pârghiile Executivului, care rămâne fără dreptul de a emite ordonanţe şi de a iniţia proiecte de lege.

Chiar dacă trece testul moţiunii de cenzură, Guvernul şi-a pregătit un alt extemporal politic – asumarea răspunderii pe legea pensiilor. Înainte ca opoziţia să depună ieri moţiunea anunţată, premierul Emil Boc a venit cu acest anunţ, la finalul unei şedinţe de Guvern, convocate pe picior.

Boc a spus că este dispus „să-şi pună mandatul la bătaie“ şi că ar fi chiar „onorat“ ca Executivul pe care îl conduce să cadă datorită acestui act normativ.

Liderul liberal Crin Antonescu a susţinut însă că Guvernul va pica înainte de a-şi asuma răspunderea, în urma moţiunii de cenzură. Potrivit unor surse politice, în cazul în care Executivul va rezista moţiunii şi va fi demis în urma asumării, proiectul ar putea fi folosit ca armă electorală de PDL, care va acuza opoziţia de blocarea reformelor.

De altfel, în perspectiva campaniei electorale, democrat-liberalii vor fi ajutaţi şi de foştii social-democraţi Gabriel Oprea şi Anghel Iordănescu. Aceştia au anunţat ieri că îl vor susţine pe Traian Băsescu în cursa pentru Cotroceni.

Geoană: Este Gestul unui Guvern Muribund!

Decizia de asumare a răspunderii a fost contestată de liderul PSD, Mircea Geoană, care a comentat că asumarea reprezintă „un gest disperat al unui Guvern muribund“ , fiind vorba despre „un şiretlic, care însă nu păcăleşte pe nimeni“.

Calendarul asumării va fi stabilit astăzi de conducerea Parlamentului, după ce, ieri, Guvernul le-a trimis celor două Camere proiectul respectiv.

image

Îmi pun mandatul la bătaie, ori trece legea, ori pleacă Guvernul! Aş fi onorat ca Guvernul să cadă din cauza Legii pensiilor. Nu mă sperii de moţiunea de cenzură.

image


Emil Boc
premier

Etapele moţiunii

  • Conducerile celor două Camere stabilesc astăzi data la care moţiunea va fi citită în plen. Textul se dezbate după 3 zile de la prezentare.
  • Pentru demiterea Guvernului, este nevoie de 236 de voturi. 
  • Dacă Guvernul pică, şeful statului desemnează, fără a avea un termen fix, un candidat pentru funcţia de premier, care va cere, în termen de 10 zile, votul de încredere al Parlamentului pentru echipa sa.


Paşii asumării

  • Birourile Senatului şi Camerei decid termenul până la care parlamentarii pot depune amendamente şi data şedinţei de asumare (Calendarul stabilit poate varia, în funcţie de proiect).
  • Parlamentarii vin cu amendamente.
  • Guvernul se întruneşte din nou şi acceptă sau respinge amendamentele.
  • Executivul vine în Parlament şi îşi angajază răspunderea pe forma finală a proiectelor.
  • Guvernul este demis dacă moţiunea de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea programului, a fost votată.
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite