Cea mai zbuciumată lună a Guvernului Boc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cea mai zbuciumată lună a Guvernului Boc
Cea mai zbuciumată lună a Guvernului Boc

Vasile Blaga, secretar general al PDL, spune că actuala coaliţie se va destrăma în septembrie, dacă PSD nu va vota pachetul de legi privind reforma.Ultimatum-şoc în coaliţie. PDL somează PSD să susţină Guvernul în Parlament, în timp ce social-democraţii îi acuză pe democrat-liberali că încearcă să scoată PSD de la guvernare.

Avertismentul lansat de secretarul general al PDL, Vasile Blaga, potrivit căruia Guvernul va pica într-o lună, dacă PSD nu va susţine Guvernul în Parlament, a creat un adevărat război al declaraţiilor în interiorul coaliţiei de guvernământ. “Dacă PSD nu vrea, Guvernul pică. Să ne înţelegem foarte bine. Dacă nu vrea, la începutul lunii septembrie, Guvernul cade”, a fost ultimatumul lansat de Blaga.

PSD se simte hărţuit de PDL

În replică, menţinându-se, totodată, fermi pe poziţie, liderii PSD i-au acuzat pe democrat-liberali că, de fapt, nu urmăresc asumarea răspunderii Guvernului pe legile Educaţiei, salarizării unice şi pensiilor, ci vor doar “hărţuirea sistematică a partenerilor de coaliţie şi căutarea unui nou pretext de ceartă”.

“Nu reforma Educaţiei îi interesează pe cei de la PDL, pentru că asumarea răspunderii este un demers exclusiv politic. PDL nu încearcă altceva decât hărţuirea sistematică a PSD şi căutarea unui nou pretext de ceartă”, a fost verdictul vicepreşedintelui PSD Constantin Niţă.

Acesta a mai declarat, într-o conferinţă de presă, că speră ca PSD să nu fie pus în situaţia de a alege între coaliţie şi reforma Educaţiei, subliniind că pachetul de legi trebuie amplu dezbătut, nu trecut prin asumarea răspunderii, şi că PSD nu se teme “de niciun şantaj practicat de alţii”.

Chestionat în legătură cu posibilitatea ca PSD să părăsească guvernarea, ministrul pentru IMM-uri a răspuns iritat: “De ce să iasă PSD de la guvernare? Ne-am asumat această răspundere a guvernării alături de PDL, într-o perioadă dificilă, şi nu cred că suprapunerea unei crize politice peste cea economică poate face bine ţării!”

Planul lui Băsescu

De altfel, liderii PSD au şi altă explicaţie pentru comportamentul “provocator” al PDL din ultima vreme. Preşedintele PSD Bucureşti, Marian Vanghelie, a declarat recent, într-o emisiune televizată, că PDL acţionează conform planului preşedintelui Traian Băsescu “de a scoate PSD de la guvernare în următoarele două săptămâni”.

Vanghelie a susţinut că Băsescu încearcă o scindare a social-democraţilor cu ajutorul unor oameni chiar din interiorul partidului, cum ar fi Miron Mitrea, pentru a crea o majoritate parlamentară în jurul PDL. “Băsescu încearcă, împreună cu Miron Mitrea, să rupă un grup de la PSD, să-l mute la PDL şi să facă o majoritate cu încă o bucăţică de la PDL şi cu minorităţile”, a explicat Vanghelie.

PDL vede în PsD doar un vânător de avantaje

Replica PDL la declaraţiile liderului PSD, Constantin Niţă, de ieri a venit prompt. “PSD nu trebuie să aleagă între coaliţie şi reforma în Educaţie, ci trebuie să aleagă între reforma în Educaţie şi reforma în Educaţie. PSD trebuie să se decidă dacă este prezent la guvernare doar pentru a căuta avantaje, sau doreşte cu adevărat reformele de care România are nevoie”, a fost mesajul PDL adresat PSD.

Boc îi dă şah lui geoană

Premierul Emil Boc i-a anunţat, sâmbătă, pe membrii cabinetului că doreşte asumarea răspunderii Guvernului pe legile salarizării, pensiilor şi Educaţiei, dorind astfel să verifice şi dacă există voinţă politică, şi dacă există susţinere parlamentară la nivelul coaliţiei pentru realizarea acestor reforme.

PNL ameninţă cu moţiunea

image

Liberalii au calificat decizia Guvernului de asumare a răspunderii pe legile reformei drept „o dovadă de imoralitate politică a coaliţiei Băsescu - Geoană - Boc“. Plecând de la această premisă, iniţierea unei moţiuni de cenzură ar fi, în opinia liberalilor conduşi de Crin Antonescu (foto), „reacţia firească“ la intenţia Executivului.

Prin intermediul unui comunicat, PNL a mai acuzat Guvernul că şi-a făcut un obicei din asumarea răspunderii pe legi importante pentru societatea românească, „ignorând cu obstinaţie dezbaterea“. Potrivit liberalilor, decizia Guvernului reprezintă încă o dovadă că „trocul politic primează în faţa intereselor cetăţeanului“.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite