Guvernul îşi întăreşte falanga anti-Băsescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Schimbările operate, ieri, în Executiv au ca obiectiv plasarea în fruntea Internelor şi Justiţiei a unor miniştri pe care USL să se poată baza în lupta cu preşedintele suspendat

Cei doi miniştri care s-au ocupat cu organizarea referendumului, Ioan Rus (Interne) şi Victor Paul Dobre (Administraţie), şi-au dat, ieri, demisia din Guvern.

Potrivit unor informaţii neoficiale, cei doi ar fi fost oricum remaniaţi dacă nu îşi dădeau demisiile, liderii USL fiind nemulţumiţi de modul în care au gestionat cifrele de alegători la referendum.

Premierul Victor Ponta şi preşedintele interimar Crin Antonescu s-au întâlnit la Cotroceni şi au stabilit, rapid, succesorii. Mircea Duşa (PSD) a devenit ministru de Interne, iar Radu Stroe (PNL), ministru delegat al Administraţiei. Ioan Rus şi-a justificat demisia prin faptul că asupra sa şi a MAI  „s-au exercitat nenumărate presiuni, nenumărate aprecieri, nenumătate discuţii de către politicieni români, începând cu Traian Băsescu şi continuând cu Crin Antonescu" .

În replică, Crin Antonescu a susţinut că nu a avut nicio discuţie cu Ioan Rus, nici directă, nici la telefon, dar au existat motive pentru ca acesta să demisioneze, legate de gestiunea pe care Ministerul de Interne o avea de făcut la referendum. În schimb, şeful CJ Marian Oprişan (PSD) a oficializat bănuielile din partid la adresa lui Ioan Rus cerându-i să fie mai atent la „prietenia cu Vasile Blaga".

Cine preia frâiele MAI

Ioan Rus a fost cel care, în 24 iulie, a anunţat cifra oficială a alegătorilor pentru referendum - 18.292.464 de votanţi, cifră care a fost contestată, ulterior, de USL.

Succesorul lui Rus, Mircea Duşa este cunoscut în PSD drept unul dintre oamenii fideli ai lui Victor Ponta şi şansele ca el să ia vreo decizie contrară liniei actualei conduceri sunt destul de scăzute. Duşa a fost până ieri ministru pentru Relaţia cu Parlamentul. O schimbare similară a fost operată şi de liberali. Victor Paul Dobre şi-a pierdut funcţia de ministru delegat pentru Administraţie după ce, săptămâna trecută, colegii de partid i-au reproşat tocmai cifra de la referendum.

Tonul nemulţumirilor l-a dat, potrivit unor surse din PNL, vicepreşedintele Relu Fenechiu. El a afirmat că Ministerul Administraţiei a făcut „o mare greşeală" asumându-şi nişte cifre discutabile.



Tema referendumului a fost discutată în cadrul unei videoconferinţe cu şefii filialelor PNL şi o parte a liderilor de organizaţii i-au făcut reproşuri similare lui Dobre. În cele din urmă, lui Dobre i s-au oferit două variante: fie demisia, fie retragerea sprijinului politic. Înlocuitorul lui Dobre, Radu Stroe, este cunoscut drept un adversar al lui Traian Băsescu.

În 2008, Stroe a fost desemnat pentru portofoliul Apărării de către PNL, însă, în urma unor discuţii dintre Traian Băsescu şi Călin Popescu Tăriceanu, premier la acea vreme, Stroe nu a mai primit funcţia.

Adversara lui Morar la Justiţie

Şi la Ministerul Justiţiei a fost propusă o adversară declarată a preşedintelui Traian Băsescu, Mona Pivniceru, reprezentantul judecătorilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Postul de la Justiţie a rămas vacant prin trecerea lui Titus Corlăţean la Externe, în locul lui Andrei Marga, care va deveni, cel mai probabil, ambasador în Germania.

Mona Pivniceru nu s-a numărat printre miniştrii care au depus ieri-seară jurământul la Cotroceni. CSM i-a respins detaşarea din magistratură şi Pivniceru trebuia să aleagă între Guvern şi CSM.

image

Mona Pivniceru nu a făcut un secret din faptul că nu era de acord cu prelungirea mandatului procurorului-şef al DNA, Daniel Morar, lucru susţinut şi în cadrul unui interviu acordat cotidianului „România liberă", la începutul acestui an. Ea a avut mai multe controverse de natură verbală cu preşedintele suspendat Traian Băsescu.

"Nu am discutat, nici direct, nici la telefon, nici în vreun altfel, n-am făcut nicio declaraţie publică la adresa Domniei Sale.''
Crin Antonescu preşedinte interimar

"Asupra mea şi asupra MAI s-au exercitat nenumărate presiuni, nenumărate aprecieri, nenumărate discuţii de către politicieni români, începând cu Traian Băsescu şi continuând cu Crin Antonescu.''
Ioan Rus fost ministru de Interne

Controversele provocate de Dan Şova

Senatorul PSD Dan Şova, şi el un critic acerb al preşedintelui Traian Băsescu, preia portofoliul de ministru delegat pentru relaţia Guvernului cu Parlamentul. Şova a provocat indignarea comunităţii evreieşti din România după ce a făcut declaraţii publice, în 5 martie,  că  „pe teritoriul României niciun evreu nu a avut de suferit şi asta se datorează lui Antonescu".

După ce a negat Holocaustul din România, Şova a fost schimbat din funcţia de purtător de cuvânt al PSD. De asemenea, Şova declara, în urmă cu o săptămână, că  numărătoarea paralelă a USL relevă că Traian Băsescu a fost demis la referendum. Ulterior, Liviu Dragnea a infirmat spusele colegului său de partid, declarând că softul social-democraţilor pentru numărarea voturilor la referendum a mers foarte bine, dar  Dan Şova  era „obosit".

CSM vrea demisia Monei Pivniceru

Consiliul Superior al Magistraturii a analizat aseară cererea judecătorului Mona Pivniceru de a o detaşa pe o perioadă de şase luni la Ministerul Justiţiei în funcţia de ministru. În urma dicuţiilor, Secţia pentru judecători a decis să respingă cererea colegei lor. "Secţia pentru judecători a hotărât că este inadmisibilă detaşarea unui membru ales al Consiliului Superior al Magistraturii în orice funcţii, inclusiv în cele de demnitate publică numite şi, în consecinţă, a respins cererea de detaşare la Ministerul Justiţiei a doamnei judecător Mona Maria Pivniceru, membru ales al CSM", se arată în comunicatul Consiliului Superior al Magistraturii.

Mona Pivniceru s-ar fi aflat în incompatibilitate dacă ar fi rămas membru ales al CSM şi ar fi devenit şi ministru al Justiţiei. Aseară, la închiderea ediţiei, Mona Pivniceru nu luase o decizie în legătură cu demisia din funcţia de membru ales al CSM sau de renunţare la fotoliul de ministru al Justiţiei. Magistratul a evitat să dea declaraţii, motivând că se află la volan şi nu poate vorbi, iar ulterior a răspuns prin mesaj scris că se află într-o şedinţă. ; Andrei Aştefănesei

Cine a mai plecat din Guvernul Ponta

- Victor Alistar. A fost propus , în data de 1 mai, de premierul Victor Ponta pentru portofoliul de  ministru delegat pentru strategii guvernamentale, transparenţă decizională şi relaţia cu societatea civilă. Nu a mai ajuns pe scaunul ministerial după ce ANI a decis că se află în stare de incompatibilitate.

- Corina Dumitrescu. A fost propunerea lui Victor Ponta pentru Ministerul Educaţiei. Nici Corina Dumitrescu nu a mai ajuns în poziţia de ministru, premierul renunţând să o mai includă pe lista ministerială cu doar o zi înainte depunerii jurământului, după ce aceasta şi-a falsificat CV-ul.

- Ioan Mang. Numit pentru a acoperi golul lăsat de Corina Dumitrescu, Mang a rezistat doar o săptămână ca ministru al Educaţiei, şi a demisionat în urma unui scandal de plagiat. După demisia acestuia, portofoliul de ministru a fost preluat de ministrul delegat pentru dialog social, Liviu Pop, implicat apoi în scandalul privind plagiatul premierului Victor Ponta.

- Mircea Diaconu. Fostul ministru al Culturii a demisionat din Guvern pe 19 iunie, după ce a fost declarat incompatibil de către instanţa supremă. Diaconu deţinuse simultan funcţiile de senator şi director al Teatrului Nottara. Postul său a fost ocupat de liberalul Puiu Haşotti. ;

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite