LIVE VIDEO Boc şi-a asumat răspunderea pe Legea salarizării, iar Anastase a anunţat că Legea educaţiei a fost adoptată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Guvernul îşi asumă răspunderea pe salariile bugetarilor
Guvernul îşi asumă răspunderea pe salariile bugetarilor

Executivul a venit marţi în faţa Parlamentului pentru a-şi asuma răspunderea pe Legea privind salarizarea în anul 2011 a personalului plătit din fonduri publice şi pe Legea privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice.

"Învăţământul nostru continuă să fie centrat pe latura teoretică şi nu pe cea practică. Se pune accent pe memorie, şi nu pe gândire! În curând, de pe băncile şcolii româneşti nu vor mai ieşi nici filozofii care îl enervează pe domnul preşedinte", spune Eugen Chelemen în comentariul său "Proştii lui Băsescu, proştii Europei"

Eugen Chelemen

UPDATE 14:30 Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, şi de vicepreşedintele Senatului, Alexandru Pereş, au semnat Legea educaţiei naţionale, care a fost depusă la secretariatele Generale ale celor două Camere, în vederea exercitării dreptului de sesizare a Curţii Constituţionale.

CLICK AICI PENTRU A URMARI IMAGINI LIVE DIN PARLAMENT

UPDATE 14:03 Premierul Emil Boc rosteşte discursul de asumare a răspunderii pe legea salarizării. "Am stabilit 110 clase de salarizare. Raportul dintre cel mai mic şi cel mai mare salariu este de 1 la 15...Salariile de bază vor fi majorate acolo unde până acum dădeam sporuri. Suma sporurilor nu va depăşi 30% în situaţii speciale", a afirmat premierul Emil Boc, adăugând că Guvernul va permite depăşirea valorii de 30% doar în situaţii speciale. Totodată, Boc a mai spus că încurajează întocmirea de proiecte pentru absorţia fondurilor europene. "Avem lege cadru de salarizare şi lege prin care să plătim bugetarii în 2011", a adăugat premierul. Emil Boc ţine discursul în absenţa membrilor opoziţiei. Premierul i-a asigurat pe parlamentari că Guvernul va acorda angajaţilor din sectorul bugetar, în 2012, alte majorări salariale, suplimentar creşterii cu 15% decise pentru anul viitor, arătând totodată că aplicarea integrală a Legii salarizării ar necesita 54 miliarde lei în 2011.

El a explicat că Guvernul nu îşi permite să aloce anul viitor decât un fond total de salarii de 39 miliarde lei pentru sectorul bugetar, cu o creştere salarială de 15%.

UPDATE 14:00 Liberalii, prin vocea lui Călin Popescu Tăriceanu, au anunţat că vor părăsi sala de şedinţe, nemulţumiţi de anunţul făcut de Roberta Anastase.

UPDATE 13:56 În replică, vicepremierul Marko Bela a spus, în plen, că nu membrii Uniunii au nevoie de acest act, ci copiii, fie ei români sau maghiari, şi eventual Ludovic Orban.

"Domnul Orban a făcut o referire la UDMR după ce s-au făcut deja foarte multe referiri la interesele UDMR. Nu noi avem interesul Legii educaţiei, pentru că noi am făcut şcoala şi universitatea. Dumneavoastră, după atitudinea pe care o aveţi, eventual aveţi nevoie de Legea educaţiei. În cazul nostru copiii au nevoie, copiii români, maghiari, majoritari sau minoritari din ţara asta au nevoie de o Lege bună a educaţiei, nu politicienii UDMR, sau PNL, PDL şi aşa mai departe", a spus Marko, vădit iritat.

UPDATE 13:40 Deputatul PNL Ludovic Orban a anunţat că liberalii vor ataca la Curtea Constituţională modul în care Legea educaţiei naţionale a fost considerată ca adoptată prin asumarea răspunderii Guvernului în Parlament.

"Am să le spun celor de la UDMR următorul lucru: să nu credeţi că susţinând această gravă încălcare a Constituţiei şi a procedurilor parlamentare veţi avea Legea educaţiei. Vom ataca la Curtea Constituţională modul total necostituţional în care a fost adoptată această lege", a spus Orban.

UPDATE 13:20 Preşedintele Camerei, Roberta Anastase, a declat că de la prezidiu că Legea educaţiei pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea în Parlament este considerată adoptată, după ce liberalii au anunţat în plen că îşi retrag semnăturile de pe moţiunea de cenzură.

"Au fost 22 de semnături retrase, din 138 de toate. Acum mai sunt 116 semnături şi putem considera că nu mai există moţiune de cenzură, iar Legea educaţiei naţionale va fi considerată adoptată", a spus Anastase.

Anterior, parlamentarii PNL au mers personal la tribună pentru a anunţa retragerea semnăturilor pe moţiunea de cenzură. Deputatul PNL Crsitian Adomniţei, fost ministru al Educaţiei, a precizat că îşi retrage semnătura de pe moţiunea de cenzură, deşi crede în fiecare literă şi cuvânt scris în aceasta.

UPDATE 11:52 Pe holurile Parlamentului, premierul Emil Boc a afirmat că preşedintele Senatului, Mircea Geoană, ignoră cu "încăpăţânare" decizia Curţii Constituţionale privind Legea Educaţiei.

UPDATE 11:40 Liderul deputaţilor PNL, Călin Popescu Tăriceanu, a cerut o pauză de consultări.

UPDATE 11:36 Membrii Alianţei PSD + PC părăsesc sala de şedinţă, în semn de protest faţă de continuarea calendarului asumării pe Legea educaţiei.

UPDATE 11:30 Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a declarat că va sesiza Curtea Constituţională după ce Legea Educaţiei va fi "traversată cu forţa" prin Parlament.

"Indifererent de ce şiretlic veţi încerca, nu va va folosi, pentru că imediat după ce, probabil, prin acest vot, care nu are niciun fel de temei procedural, a fost traversată cu forţa prin Parlament, vă anunţ că în termenul legal voi contesta această lege" la Curtea Constituţională, a spus Geoană, în plenul Parlamentului. Geoană a amintit că CC s-a mai pronunţat asupra angajării răspunderii asupra Legii educaţiei şi a opinat că "procedeul samavolnic" ce se încearcă nu va cântări nimic în faţa Curţii şi că aceasta va constata neconstituţionalitatea angajării răspunderii.

UPDATE 11:26 Roberta Anastase a supus la vot punerea pe ordinea de zi a continării calendarului Legii educaţiei, iar rezultatul a fost favorabil: 183 de voturi pentru, niciun vot împotrivă şi o abţinere.

UPDATE 11:19 Premierul Emil Boc a declarat, în plen, că doreşte continuarea calendarului asumării pe Legea educaţiei, dând citire deciziei Curţii Constituţionale. "Nu poate fi oprită asumarea pe legea educaţiei, o spune chiar Curtea Constituţională... Procedura odată declanşată nu mai poate fi oprită", a declarat Emil Boc. Afirmaţiile premierului au stârnit reacţia Opoziţiei, care vociferează puternic.

UPDATE 11:15 În timpul discursului său susţinut în plenul Parlamentului, deputatul PSD Cristian Dumitrescu a avertizat-o pe Roberta Anastase că introducerea pe ordinea de zi a Legii educaţiei ar fi "un abuz de drept"

UPDATE 11:00 Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, nu stă la prezidiu alături de preşedintele Camerei, Roberta Anastase, ci în sala de plen, pe locurile rezervate grupului PSD.

UPDATE 10:45 Şedinţa Camerelor reunite ale Parlamentului a început cu o întârziere de 45 de minute faţă de programul stabilit iniţial. Şedinţa este prezidată de Roberta Anastase, iar în sală sunt înregistraţi ca prezenţi 284 de deputaţi şi senatori. La începutul şedinţei, liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader, a solicitat ca pe ordinea de zi să fie introduse două noi puncte, respectiv continuarea procedurii privind angajarea răspunderii pe Legea educaţiei şi programul legislativ de lucru până la finele anului.

UPDATE 10:08 Premierul Emil Boc a intrat în sala de plen a Parlamentului. Şedinţa va începe în scurt timp.

UPDATE 10:00 Premierul Emil Boc a declarat că opoziţia trebuie să respecte procedurile stabilite de Constituţie privind calendarul aferent angajării răspunderii de către Guvern pentru un proiect de lege, inclusiv în ce priveşte data depunerii şi dezbaterii moţiunii de cenzură.

Prin acest act normativ, Guvernul se angajează să majoreze salariile din sectorul bugetar cu 15% faţă de luna octombrie şi să crească salariul de bază minim brut pe ţară de la 600 lei la 670 lei.

Opoziţia şi sindicatele s-au declarat nemulţumite de forma legii. De altfel, cele trei partide din Opoziţiei, PSD, PNL şi PC, au decis să depusă o moţiune de cenzură. Liderul PSD, Victor Ponta, a declarat, luni, că Opoziţia doreşte dezbaterea moţiunii la începutul anului viitor. Pentru ca moţiunea de cenzură să treacă şi Guvernul să pice, aceasta trebuie să fie votată de 236 de parlamentari.

Preşedintele liberalilor, Crin Antonescu, a declarat că dacă moţiunea nu va trece, există posibilitatea atacării actului normativ la Curtea Constituţională.

Executivul a adoptat luni seară şase amendamente dintre cele 24 depuse de parlamentari la proiectul legii-cadru privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice şi la proiectul legii de aplicare pentru 2011.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite