Guvernul ia în calcul remanierea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Operarea unor schimbări în echipa lui Boc este vehiculată de tot mai mulţi democrat-liberali. Înlocuirea unor miniştri s-ar putea produce în următoarele săptămâni. Potrivit unor surse din PDL, pe listă figurează ministrul de Externe, Teodor Baconschi.

Democrat-liberalii vizaţi de o eventuală remaniere guvernamentală sunt ministrul de Externe, Teodor Baconschi, cel de la Comunicaţii, Valerian Vreme, ministrul de Finanţe, Gheorghe Ialomiţianu, şi Valeriu Tabără, de la Agricultură. Surse democrat-liberale au precizat că în partid se vorbeşte despre înlocuirea lui Baconschi cu Bogdan Aurescu, care se bucură de o mare apreciere din partea preşedintelui Traian Bă­sescu.

De altfel, după vizita în SUA şi semnarea acordului privind scutul antirachetă, Traian Băsescu l-a lăudat pe secretarul de stat în MAE, Bogdan Aurescu, pentru meritele în negocierea documentului semnat cu partea americană, document ce ar urma să fie făcut public în perioada următoare. Pe de altă parte, Baconschi ar putea fi scos din guvern pentru a se implica mai mult în planurile democrat-liberalilor pentru alegerile de anul viitor.

Revendicările UNPR

Pentru acelaşi portofoliu al Afacerilor Externe s-ar lupta şi UNPR, care face presiuni pentru obţinerea a încă două ministere în afară de cel al Apărării deţinut deja de liderul formaţiunii, Gabriel Oprea. Mai exact, UNPR revendică MAE pentru Cristian Diaconescu, dar şi Agricultura. Preşedintele Traian Băsescu îi ameninţase pe miniştrii premierului Boc cu remanierea încă din vară, când ar fi urmat să aibă loc o evaluare a acestora pe absorbţia fondurilor UE.

Evaluarea nu s-a mai produs, iar discuţiile despre o eventuală schimbare în echipa guvernamentală păreau îngheţate în condiţiile în care problema miniştrilor codaşi la atragerea banilor europeni a fost îngropată odată cu înfiinţarea unui Minister al Afacerilor Europene, preluat luni de fostul consilier prezidenţial Leonard Orban.

Printre vocile care au pledat public pentru remanierea Cabinetului Boc a fost deputata PDL Raluca Turcan, care spunea că, înainte de a începe crearea polului de dreapta, democrat-liberalii trebuie să facă unele corecţii de parcurs, în special reînnoind echipa de guvernare. „A trecut un an de la ultima remaniere guvernamentală. Şi mai avem trei luni şi jumătate până intrăm în anul electoral 2012. Avem deci o perioadă în care trebuie să reflectăm asupra corecţiilor de parcurs, asupra obiectivelor încă neatinse ale guvernării", declara democrat-liberala.

„Trebuie să gândim bine dacă intrăm în anul electoral cu aceeaşi echipă guvernamentală sau dacă facem schimbări care să dinamizeze activitatea şi să transmită un mesaj către alegătorii pe care dorim să-i recâştigăm", mai scria Raluca Turcan într-o postare pe blog. 

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite