Guvernul elimină restricţiile la acordarea banilor către primării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Angajaţii Consiliului Judeţean nu exclud o nouă ieşire în stradă după a doua blocare a bugetului (foto:arhivă)
Angajaţii Consiliului Judeţean nu exclud o nouă ieşire în stradă după a doua blocare a bugetului (foto:arhivă)

Guvernul a modificat mai multe legi şi a introdus derogări de la normele actuale pentru a avea dreptul să aloce bani primăriilor, suspendând pe tot parcursul acestui an regula conform căreia autorităţile locale nu pot primi bani din Fondul de rezervă decât dacă şi-au redus plăţile restante.

Legislaţia în vigoare prevede că Guvernul poate acorda bani din Fondul de rezervă numai primăriilor în cazul cărora plăţile restante înregistrate la sfârşitul anului anterior celui în care sunt solicitate alocaţiile sunt mai mici decât restanţele din anul precedent.

Printr-o ordonanţă de urgenţă adoptată în şedinţa de marţi, Guvernul a decis însă ca această regulă să fie suspendată până la 31 decembrie 2012 inclusiv, ceea ce permite noi alocări similare de fonduri pe tot parcursul acestui an.

În acelaşi timp, Executivul a introdus o derogare de la Legea finanţelor publice şi şi-a acordat dreptul de a putea aproba, până la sfârşitul acestui an, alocări de sume din Fondul de rezervă şi pentru plata arieratelor.

Conform Legii finanţelor publice, din Fondul de rezervă bugetară aflat la dispoziţia Guvernului pot fi alocaţi bani doar pentru finanţarea unor cheltuieli urgente sau neprevăzute apărute în timpul exerciţiului bugetar.

În şedinţa de marţi, prin hotărâre, Guvernul a alocat primăriilor fonduri totale de 648 milioane lei (echivalent a 148 milioane euro), din Fondul de rezervă bugetară aflat la dispoziţia Guvernului. În lipsa acestei ordonanţe de urgenţă, adoptată în aceeaşi şedinţă şi intrată miercuri în vigoare, hotărârea de guvern privind distribuirea banilor către primării nu avea o bază juridică.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite