Guvernul dă afară pe o parte şi angajează pe cealaltă / Află cât ne costă un secretar de stat şi un subprefect

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvenul a anunţat că aparatul de lucru de la nivel central se va reduce cu 17 funcţii de secretar de stat şi două de subsecretari de stat. Totodată, pentru a face economii a decis şi eliberarea din funcţie a 36 de subprefecţi. Astfel, cu excepţia Capitalei, în fiecare judeţ va fi un singur subprefect. Totuşi, o parte din cei daţi afară de la ministere sau din funcţiile de subprefecţi au fost încadraţi pe alte funcţii.

Este cazul subsecretarului de stat de la Educaţie, Baba Cătălin Ovidiu, care a fi numit secretar de stat în aparatul de lucru al Primului-ministru şi a subprefectului Capitalei, Mioare Mantale, care a fost numită inspector guvernamental.

Şi Nistor Mircea (Dâmboviţa) a fost mutat din postul de subprefect în cel de inspector guvernamental.

Singurele ministere care vor avea în continuare în organigramă câte trei secretari de stat sunt instituţiile conduse de Vasile Blaga, Teodor Baconschi şi Sebastian Vlădescu.

Potrivit declaraţiilor făcute de prmiul ministru săptămâna trecută, numărul total al secretarilor de stat va fi diminuat de la 57 posturi (dintre care 7 vacante) la 32 posturi, în timp ce numărul de subprefecţi va fi redus de la 85 posturi (dintre care 7 vacante) la 43 locuri.

Cât ne costă un secretar de stat?

Potrivit declaraţiilor lui Emil Boc, statul cheltuieşte anual pentru fiecare secretar de stat câte 110.000 euro, incluzând salariul acestuia, cel al angajaţilor membrilor cabinetului secretarului de stat, costurile aferente combustibilului, deplasărilor şi altor servicii adiacente. Un subsecretar de stat înseamnă cheltuieli anulale de circa 33.000 euro.

Astfel, prin reducerea numărului de secretari de stat, subsecretari şi subprefecţi, Guvernul condus de Emil Boc estimează că va economisi două milioane euro, până la sfârşitul acestui an, şi 4,5-5 milioane euro pe parcursul unui întreg an.

Cine sunt secretarii de stat eliberaţi din funcţie

Ministerul Sănătăţii, Ministerul Comunicaţiilor, Ministerul Apărării Naţionale şi Ministerul Culturii vor rămâne intacte, deaorece nu aveau decât câte doi secretari de stat sau chiar un secretar de stat. 

MINISTERUL ECONOMIEI:
Tudor Şerban - energie şi resurse minerale
Maria Pârcălăbescu - comerţ exterior 
Irinel Cristu - IMM-uri mediu de afaceri 

MINSTERUL FINANŢELOR:

Graţiela Iordache, fost parlamentar PD-L şi vicepreşedinte al Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci din Camera Deputaţiilor.

MINISTERUL DEZVOLTĂRII REGIONALE ŞI TURISMULUI:

Sorin Munteanu
Barna Tanczos (va fi numit la Ministerul Agriculturii. A fost şi secretar de stat în Ministerul Transporturilor)
Subsecretar de stat: Ion Sterian

MINISTERUL AGRICULTURII ŞI DEZVOLTĂRII RURALE :
Dănuţ Apetrei
Peter Andrei Haschi
Barna Tanczos (eliberat din funcţie de la Ministerul Dezvoltării, numit la Ministerul Agriculturii şi anterior secretar de stat la Ministerul Transporturilor)

MINISTERUL MUNCII:

Dumitru-Nicu Cornoiu 

MINISTERUL AFACERILOR EXTERNE:
Bogdan Mazuru
Călin-Radu Ancuţa

MINISTERUL ADMINISTRAŢIEI ŞI INTERNELOR:
Marius Tiberiu Martinescu - Secretar de Stat pentru Reforma Administraţiei Publice 
Chestor de poliţie Irina Alexe - Secretar de Stat pentru Relaţia cu Parlamentul
Liviu Grădinaru - Subsecretar de Stat pentru Comunităţile Locale 
Eliberarea unui post de secretar de stat de la MAI se va putea face după aprobarea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării.

MINISTERUL JUSTIŢIEI:

Rodica Constantinovici  

MINISTERUL TRANSPORTURILOR:

Anton Marin - Secretar de Stat  (Va fi numit la Ministerul Mediului)
Popa Gheorghe - Secretar de Stat 

MINISTERUL MEDIULUI:

Mircea-Ioan Cotoşman
Dan Cârlan 
Marin Anton va fi numit secretar de stat (în prezent la Ministerul Transporturilor)

MINISTERUL EDUCAŢIEI:

Baba Cătălin Ovidiu  (Va fi numit secretar de stat în aparatul de lucru al Primului-ministru, având în vedere că domnul Călin Hinţea şi-a dat demisia din motive personale)

Cât ne costă un subprefect?

Fiecare subprefect înseamnă cheltuieli anuale care se ridică la 77.000 euro. Potrivit calculelor realizate de Executiv, reducerea numărului de subprefecţi va genera economii de 2,5 milioane euro/ an, respectiv peste un milion euro până la sfârşitul anului.

Potrivit Mediafax, subprefecţii eliberaţi din funcţie sunt Kálmán Zoltán (judeţul Argeş), Sarkady Zsolt Csaba (Bihor), Benedek Kaplar Gabor (Covasna), Petrideanu Călin (Cluj), Stoian Nicolae (Arad), Pop Adrian-Constantin (Olt), Angheluţă Cristian (Iaşi), Băncilă Marius (Braşov), Iustian Mircea-Teodor (Constanţa), Nicu Cristian-Costel (Buzău), Bîrsan Cristian (Sălaj), Mungiu Dana (Neamţ), Gorun Tiberiu (Gorj), Florea Paul (Galaţi), Creţuleac Radu (Suceava).

Pe listă se mai află Zamfir Daniel (Ilfov), Brezniceanu Alexandru (Dolj), Limboşeanu Mirela (Prahova), Orban Andrei (Timiş), Lungu Tudoriţa (Bacău), Mara Florică (Teleorman), Inişconi Ioan (Hunedoara), Muşat Emil (Călăraşi), Petrescu Laura (Tulcea), Pavel Daniela (Sibiu), Cristoi Robert (Giurgiu), Andrei Jean (Harghita), Buda Dorin (Maramureş), Cîrligea Florin (Brăila), Motolan Martin (Caraş-Severin), Micheci Vincenţiu (Vrancea), Lăpădat Constantin (Mehedinţi), Ţânţaş Samuel (Satu Mare), Huluţă Trăian (Vaslui).

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite