Guvernul Ungureanu, pe muchie de cuţit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihai Răzvan Ungureanu
Mihai Răzvan Ungureanu

Liderii USL considerau ieri că au şanse foarte mari pentru adoptarea moţiunii. În schimb, voci din PDL susţineau că ar fi întors din drum trei-patru dintre votanţii Opoziţiei.

Cu o zi înainte de moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Ungureanu, taberele implicate făceau calcule febrile cu privire la şansele de demitere a Executivului.Oficial, USL miza pe 227 de voturi.  Negociatorii USL, în special liberalii, susţineau, neoficial,  că ar avea 232 de voturi, puțin peste voturile necesare pentru demiterea Guvernului -  231.

În aceste opţiuni, 227 ar fi proveni de la parlamentari cu carnet de membru PSD sau PNL, dar şi de la senatori sau deputaţi din alte formaţiuni sau independenţi care au anunţat că vor vota moţiunea de cenzură. Printre aceştia se numără Iosif Drăgulescu (PDL), Corneliu Grosu (UNPR) sau independenţii Mircea Giurgiu şi Dan Ilie Morega. Deputatul PDL Andrei Sava s-a alăturat și el PSD.  Pe de altă parte, senatorul independent Mircea Geoană, fost PSD, afirma, într-un interviu pentru Adevărul, că va vota moțiunea USL.

Restul voturilor ar urma să provină de la independenţii care s-au arătat dispuşi să voteze moţiunea, dar şi de la grupul minorităţilor. Din grupul neafiliaţilor, Ioan Munteanu, Gheorghe Zoicaş sau Daniel Oajdea ar putea vota şi ei moţiunea de cenzură, chiar dacă nu au dat asigurări 100%.  Grupul minorităţilor ar urma să ia o decizie, astăzi, înainte de moţiunea de cenzură, dar surse liberale afirmau că moţiunea va fi votată de doi dintre deputaţii minorităţilor.

Liberalii susţineau, neoficial, că ar fi strâns mai multe voturi pentru moţiune decât PSD, partid care are rezerve în ceea ce priveşte eventualitatea preluării puterii prin nominalizarea lui Ponta ca premier.  De altfel, şi estimările oficiale ale celor două partide sunau uşor diferit. Preşedintele PSD, Victor Ponta, a susţinut că Opoziţia se bazează pe 225 de voturi sigure, care vor fi exprimate „cu bilele la vedere". Ponta a precizat că se va vota la vedere ca urmare a declaraţiilor făcute de reprezentanţi ai PDL potrivit cărora unii dintre parlamentarii Opoziţiei vor vota împotriva moţiunii.

În schimb, vicepreşedintele PNL Dan Radu Ruşanu a estimat că moţiunea de cenzură a USL va fi adoptată de Parlament, opoziţia mai având nevoie de patru voturi, pe care le va obţine până astăzi.

PDL lucrează la trădători

De cealaltă parte a baricadei, democrat-liberalii susţineau, neoficial, că nu sunt simpli spectatori la lupta politică. „Niciunul dintre parlamentarii Coaliţiei care au promis că votează moţiunea nu o vor face. Avem şi noi mijloacele noastre de convingere. USL să nu îi numere pe Drăgulescu, Croitoru sau Grosu şi nici voturile de la minorităţi", afirmau surse din PDL.

Pentru a evita eventualele surprize, liderii PDL le-au cerut parlamentarilor democrat-liberali să nu voteze în niciun fel la moţiunea de cenzură. O decizie similară a fost luată de UDMR.

Pentru a micşora şansele de reuşită ale moţiunii, senatorul PDL Radu F. Alexandru a renunţat la mandatul din CNA. Potrivit legii, Radu F. Alexandru trebuia să aleagă până astăzi între calitatea de senator şi cea de membru CNA. Dacă ar fi plecat din Senat, numărul parlamentarilor ar fi scăzut de la 460 la 459, iar USL ar fi avut nevoie de 230 de voturi în loc de 231 pentru aprobarea moţiunii. Liderul UNPR, Marian Sârbu şi-a păstrat mandatul de deputat deşi a fost numit în fruntea Consililului de Supraveghere a Pensii­lor Private.

"Erau doar patru voturi şi în cursul zilei de astăzi o să avem confirmat numărul de parlamentari necesari pentru a vota moţiunea de cenzură.''
Dan Radu Ruşanu vicepreşedinte PNL

Avertismentul premierului

Premierul Mihai Răzvan Ungureanu, aflat la Varşovia, a transmis un mesaj clasei politice, înaintea votului la moţiunea de cenzură depusă de opoziţie la adresa Guvernului, arătând că politicienii trebuie să sesizeze că între stabilitatea politică şi cea economică există o legătură importantă. „Făcând trimitere şi la ziua de mâine (vineri, când va fi votată moţiunea de cenzură - n.r.), spun că există deja o legătură foarte clară, pe care clasa politică trebuie să o sesizeze, între stabilitatea economică şi stabilitatea politică", a spus Ungureanu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite