Guvernul – validat, USL – în fierbere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Mihai Răzvan  Ungureanu s-a întreţinut amical cu Victor Ponta  şi Ilie Sârbu
Premierul Mihai Răzvan Ungureanu s-a întreţinut amical cu Victor Ponta şi Ilie Sârbu

Guvernul Ungureanu a fost învestit, ieri, în funcţie. Victor Ponta i-a enervat pe liberali oferindu-se să coopereze cu noul premier.

Cabinetul condus de Mihai Răzvan Ungureanu a fost învestit, ieri, de Parlament, cu  237 de voturi „pentru" şi două voturi „împotrivă". Guvernul, care avea nevoie de 232 de voturi pentru a fi votat, a pierdut şapte dintre cele 244 de voturi pe care le avea Coaliţia.

Surprinzător, însă, Mihai Răzvan Ungureanu a beneficiat de un discurs prietenos din partea preşedintelui PSD, Victor Ponta. El a anunţat că USL va susţine Cabinetul Ungureanu în 15 puncte, cu caracter european, social şi anticorupţie. Acestea vizează, printre altele, păstrarea independenţei DNA, depolitizarea structurilor descentralizate,  modificarea legii achiziţiilor publice,  reducerea contribuţiilor la asigurările sociale (CAS) sau revenirea salariilor din sectorul bugetar la nivelul din 2010. Oferta lui Ponta de sprijinire a unor proiecte legislative a fost cu atât mai surprinzătoare cu cât USL este în grevă parlamentară.

Antonescu: Nu ne potrivim stilistic

În plus, Ponta l-a felicitat  pe Ungureanu pentru că nu a acceptat în Guvern „ persoane cu totul indezirabile", el nominalizându-i în acest sens pe Elena Udrea şi Traian Igaş. Întrebat la ieşirea din plenul Parlamentului dacă discursul său a fost discutat în USL, Ponta a răspuns: „Discursurile mele mi le scriu eu. Nu cred că trebuie să le aprobe nimeni". „În această cooperare, care se va desfăşura în timp, voi avea sprijinul PSD pentru un guvern de lungă durată şi nu pot decât să-i mulţumesc", a concluzionat Ungureanu.

Afirmaţiile şefului PSD  au iritat conducerea PNL, în condiţiile în care Crin Antonescu şi Victor Ponta conveniseră asupra altui discurs. Scenariul stabilit de cei doi lideri în cursul dimineţii prevedea că Ponta se va prezenta în Parlament şi va anunţa că Opoziţia nu sprijină Guvernul şi că solicită alegeri anticipate. Crin Antonescu a fost deranjat de prestaţia lui Victor Ponta şi i-a cerut explicaţii, întâi telefonic, ulterior în cadrul unei întâlniri la sediul firmei Grivco, deţinută de Dan Voiculescu.

Liberalii au discutat comportamentul lui Victor Ponta şi în cadrul şedinţei Biroului Politic, dar s-au ferit să ia o atitudine radicală. În timpul BPC, Ponta a emis un comunicat potrivit căruia „nu există nicio intenţie a PSD sau a USL de a sprijini Guvernul Ungureanu" .

Crin Antonescu a explicat că USL a convenit că nu participă la învestirea Guvernului Ungureanu, dar Victor Ponta a considerat că ar fi mai bine să meargă preşedinţii partidelor în Parlament pentru a exprima punctele de vedere. „Opţiunea noastră a fost alta", a continuat liderul PNL, menţionând că, dacă „tot era hotărât să meargă", Ponta a fost rugat să vorbească în numele USL.

Crin Antonescu a adăugat că nu s-a vorbit de expunerea a 15 sau 5 condiţii. „Nu ne potrivim stilistic cu suflul nou al discursului domnului Ponta, prin care îi ia de noi sau îi ia de buni pe membrii Cabinetului Ungureanu", a afirmat Antonescu. Liderul PNL a precizat că nu s-a simţit reprezentat de discursul lui Ponta din Parlament.

Probleme şi în tabăra Puterii

Chiar dacă este premier şi a beneficiat de laudele liderului PSD, Mihai Răzvan Ungureanu nu pare să aibă un teren solid în Coaliţie. Chiar dacă partidele din majoritate au 244 de voturi şi au primit două voturi de la independenţi, Ungureanu nu a strâns decât 237 de voturi. Cei 17 deputaţi ai minorităţilor nu au mai votat în bloc cu Guvernul, ca în trecut, iar câţiva parlamentari ai Puterii au lipsit.

"Discursurile mele mi le scriu eu. Nu cred că trebuie să le aprobe nimeni.''
Victor Ponta preşedinte PSD

"Nu ne potrivim stilistic cu suflul nou al discursului domnului Ponta, prin care îi ia de noi sau îi ia de buni pe membrii Cabinetului Ungureanu.''
Crin Antonescu preşedinte PNL

Opoziţia se adresează Curţii

Uniunea Social-Liberală va contesta validarea Guvernului Ungureanu la Curtea Constituţională, pe motiv de nerespectare a procedurilor şi regulamentelor de audiere şi validare a miniştrilor, se precizează într-un comunicat semnat de Victor Ponta. „Uniunea Social-Liberală va contesta validarea Guvernului Ungureanu la Curtea Constituţională, pe motivul nerespectării procedurilor de audiere şi validare a miniştrilor", se menţionează în comunicat.

Liderii Opoziţiei susţin că miniştrii desemnaţi au fost audiaţi în comisiile de specialitate reunite ale celor două Camere ale Parlamentului, fară să întrunească cvorumul. „Acest guvern este rezultatul încălcării procedurilor de validare prevăzute de Regulamentele celor două Camere ale Parlamentului. Chiar dacă avizul comisiilor de specialitate este consultativ, eliberarea sa este obligatorie. În cazul mai multor miniştri candidaţi, acest aviz lipseşte deoarece comisiile respective nu au avut cvorumul necesar", se mai arată în comunicat.

Băsescu: Numele premierului a fost discutat cu Boc

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, ieri, la depunerea jurământului de către membrii Cabinetului Ungureanu că numele „viitorului premier" fusese de mult discutat de el şi fostul prim-ministru şi că a fost o opţiune în privinţa momentului la care această schimbare să aibă loc.Traian Băsescu i-a felicitat pe noii miniştri şi le-a promis sprijinul. De asemenea, i-a mulţumit fostului premier Emil Boc şi echipei lui, pentru adoptarea măsurilor anticriză, ce au contribuit la modernizarea statului.

Felicitări pentru boc

„Aş remarca faptul că Emil Boc şi miniştrii lui şi-au asumat reforme pe care niciun guvern nu a avut curajul să şi le asume în timp de creştere economică. Nu am văzut niciun guvern care să fie preocupat cu modernizarea statului roman", a declarat Băsescu. Preşedintele Băsescu a susţinut că a venit timpul schimbării în clasa politică românească.

„Aştept ca cei din generaţia mea de oameni politici să înţeleagă că a venit timpul să predea ştafeta generaţiei care la Revoluţie nu era majoră sau abia trecuse de majorat", a conchis şeful statului.

Ceremonia de depunere a jurământului de către miniştrii Cabinetului Ungureanu a avut loc, ieri, la ora 18.00 , la Palatul Cotroceni, în prezenţa şefului statului şi a preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului şi preşedintele Curţii Constituţionale. La ceremonie au participat şi fostul premier Emil Boc, şi  majoritatea membrilor Cabinetului pe care l-a condus. 

Preşedintele Traian Băsescu l-a sărutat pe ambii obraji pe fostul premier Emil Boc, la încheierea ceremoniei de depunere a jurământului. „Ceremonia s-a încheiat, şampanie nu avem", a spus Boc.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite