Guvernul ţine în viaţă CNSAS

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Călin Popescu Tăriceanu a promis o ordonanţă de urgenţă. Noua reglementare va lăsa Colegiul fără dreptul de a emite rezoluţii de poliţie politică. Membrii Colegiului

Premierul Călin Popescu Tăriceanu a promis o ordonanţă de urgenţă. Noua reglementare va lăsa Colegiul
fără dreptul de a emite rezoluţii de poliţie politică.

Membrii Colegiului CNSAS au fost asiguraţi ieri de către premierul Călin Popescu Tăriceanu că activitatea instituţiei va continua şi că guvernul va căuta să reglementeze aspectele de neconstituţionalitate printr-o viitoare ordonanţă de urgenţă. CNSAS îşi va pierde dreptul de a mai emite rezoluţii de colaborare. Agreată de factorii politici, soluţia restrânge activitatea instituţiei numai la elaborarea documentaţiei care priveşte cazurile de colaborare cu Securitatea.

Vizita premierului la "parastasul CNSAS" a mai liniştit apele agitate din această instituţie. Ideea de compromis propusă de Palatul Victoria vizează emiterea rapidă a unei hotărâri pentru a permite funcţionarea CNSAS, urmată de aprobarea unei ordonanţe de urgenţă care "să ţină cont de decizia Curţii Constituţionale şi care să dea justiţiei partea de judecare a calităţii de colaborator, necolaborator al Securităţii".

"Voi căuta o soluţie ca activitatea CNSAS să continue, iar dosarele să rămână în cadrul unei instituţii publice, nu să revină în zona Serviciului Român de Informaţii sau la armată, unde accesul era practic imposibil pentru cetăţeni", a mai declarat primul-ministru.

Potrivit viitoarei legi, CNSAS nu va mai avea dreptul de a adopta rezoluţii de poliţie politică sau necolaborare, ci se va rezuma la întocmirea de constatări pe baza informaţiilor din dosarele existente, verdictul revenind justiţiei. "Deocamdată premierul ne-a promis două lucruri: că arhivele vor rămâne la noi şi că va căuta o soluţie juridică pentru asigurarea accesului la propriul dosar", ne-a declarat preşedintele CNSAS, Ladislau Csendes.


Rezoluţia, înlocuită cu oprobriul


Unii membri ai Colegiului speră să compenseze pe viitor pierderea dreptului de a vota rezoluţii de colaborare cu sancţiunea morală a populaţiei. Mircea Dinescu şi Ticu Dumitrescu ar dori publicarea imediată a constatărilor CNSAS care fac referire la informatori sau colaboratori ai fostei Securităţi, fără a se mai aştepta, ca până acum, epuizarea tuturor căilor de atac în instanţă. "S-a hotărât ca presa să aibă acces direct la acel dosar", a spus Mircea Dinescu, iar Constantin Ticu Dumitrescu a completat: "Astfel, mor sursele". "În discuţia cu primul-ministru s-a pus şi această problemă. Dar o asemenea prevedere va ţine însă de viitoarea OUG", ne-a explicat, mai rezervat, Csendes.

Decizia CCR, atacată pe viciu procedural

Colegiul CNSAS a solicitat ieri Curţii Constituţionale a României (CCR) să caseze decizia de neconstituţionalitate a legii deconspirării Securităţii şi să dispună un nou termen pentru rejudecarea cauzei. Instituţia a invocat un viciu de procedură legat de judecătorul Petre Ninosu, al cărui vot a fost înregistrat, deşi nu a participat la dezbateri.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite