Guvernul strict secret

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Nicolăescu susţine că unora dintre colegii săi le este frică să nu citească în ziare, a doua zi, ce au vorbit la şedinţă Printr-o decizie emisă de primul-ministru Călin

Ministrul Nicolăescu susţine că unora dintre colegii săi le este frică să nu citească în ziare, a doua zi, ce au vorbit la şedinţă

Printr-o decizie emisă de primul-ministru Călin Popescu Tăriceanu, publicată în "Monitorul Oficial" la 8 octombrie, dezbaterile din şedinţele guvernului sunt protejate şi încadrate în categoria informaţiilor secrete.

"Este o măsură corectă", a declarat ministrul sănătăţii, Eugen Nicolăescu, care a adăugat că membrii Cabinetului, surprinşi de detaliile dezbaterilor care apar în presă, pe surse, "se blochează" şi nu mai pot vorbi liber în timpul şedinţelor.

"În ultima vreme au apărut informaţii pe surse din şedinţele de guvern. Nu este normal", declară ministrul liberal, care spune că deciziile trebuie aduse la cunoştinţa publicului, nu şi discuţiile din guvern şi toate "părerile" miniştrilor.

Faptul că fiecare din participanţii la şedinţele de guvern va trebui să aibă certificat ORNISS de acces la informaţiile clasificate i se pare întemeiat ministrului liberal, atâta vreme cât astfel sunt protejate informaţiile din interiorul şedinţelor. El nu exclude posibilitatea ca dezbaterile din şedinţe să fie ascultate: "Şi asta este posibil. Dar nu mă pricep".

Decizia guvernului din 3 octombrie prevede măsuri stricte de acces la şedinţe, de consultare a stenogramelor şi măsuri de protecţie împotriva ascultării active. Astfel, informaţiile rezultate din dezbaterile guvernului şi consemnate în stenogramă, precum şi transcrierea acesteia sunt clasificate şi au nivelul de secretizare "secret", iar miniştrii şi personalul care participă la şedinţe trebuie să posede certificat de acces la informaţiile clasificate la nivelul amintit.

La şedinţele Executivului vor participa doar miniştrii şi alţi cinci angajaţi din trei direcţii ale SGG. Primul-ministru poate invita şi alte persoane la şedinţe, iar lista acestora este aprobată de secretarul general al guvernului. Şi pentru accesul înainte de începerea şedinţelor guvernului sau pe durata pauzei este nevoie, în cazul personalului din direcţiile interne ale guvernului, de autorizaţie de acces la documente clasificate.

Fără telefoane mobile

Conform deciziei, este interzis accesul în sala de şedinţe cu telefoane mobile şi cu aparatură de înregistrare audio-video, alta decât cea care aparţine jurnaliştilor - al căror acces este permis doar la începutul lucrărilor - sau cea care asigură înregistrarea oficială.

Compartimentul documentelor clasificate şi SGG asigură funcţionarea aparaturii speciale pentru protecţia împotriva ascultării active. Înregistrarea şedinţelor este asigurată de membri ai personalului, posesori de autorizaţie de acces la informaţii clasificate, nivel de secretizare "secret".

Casetele, CD-urile cu înregistrările şedinţelor sunt considerate documente clasificate, iar descifrarea, transcrierea şi redactarea stenogramelor şedinţelor sunt încredinţate tot personalului cu certificate de acces la informaţii clasificate.

Acces integral la stenogramele şedinţelor au doar miniştrii, dar doar la solicitare scrisă, aprobată de secretarul general al guvernului, şi doar la sediul guvernului. Miniştrii Cabinetului susţin că decizia primului-ministru este firească întrucât la şedinţe participă prea multă lume, iar telefoanele mobile deranjau atunci când scăpau de bruiajul asigurat de serviciile speciale şi începeau să sune.

"Dacă vă închipuiţi că un ministru poate fi atent la şedinţă şi să vorbească la telefon, vă înşelaţi", a declarat premierul Călin Popescu Tăriceanu.

Năstase: Fiecare premier îşi face propriile reguli

Fostul premier Adrian Năstase ne-a declarat că fiecare şef de cabinet este liber să-şi stabilească propriile reguli cu privire la organizarea şi funcţionarea şedinţelor Executivului.

Năstase a precizat că stenogramele dezbaterilor guvernului au fost dintotdeauna secrete şi că această procedură este aplicată şi în alte state. Nici limitarea numărului de persoane care participă la şedinţă, nici interzicerea accesului în sală cu telefoanele mobile nu sunt, în opinia fostului prim-ministru, măsuri deplasate.

Informaţiile secrete ţin de siguranţa naţională

Nivelul de secretizare "secret" atribuit informaţiilor clasificate, conform Legii 182 din 2002 privind protecţia informaţiilor clasificate, se referă la informaţiile a căror divulgare neautorizată este de natură să producă daune securităţii naţionale.

Acestea sunt informaţii din clasa secrete de stat. Conform legii, accesul la acest tip de informaţii este permis numai de o autorizaţie scrisă, eliberată pe nivel de secretizare, de către persoana juridică ce deţine astfel de informaţii, după notificarea Oficiului Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat (ORNISS).

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite