Guvernul nu a putut dovedi ca statutul minoritatilor este o urgenta europeana

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statutul minoritatilor nationale nu va fi dezbatut in procedura de urgenta la Camera Deputatilor, desi guvernul a cerut din nou acest lucru conducerii forului legislativ. Biroul Permanent a respins

Statutul minoritatilor nationale nu va fi dezbatut in procedura de urgenta la Camera Deputatilor, desi guvernul a cerut din nou acest lucru conducerii forului legislativ. Biroul Permanent a respins ieri solicitarea formulata de premierul Calin Popescu Tariceanu intr-o scrisoare catre Adrian Nastase, pe motiv ca nu a fost redactat tabelul de concordanta din care sa reiasa caracterul de lege prioritara in vederea integrarii europene.
Conducerea Camerei a respins si saptamana trecuta regimul de urgenta pentru proiectul de statut al minoritatilor tocmai din cauza lipsei tabelului respectiv. Primul-ministru i-a trimis, ieri, lui Adrian Nastase o scrisoare in care recunoaste ca in domeniul drepturilor omului nu exista acquis comunitar si ca, prin urmare, alcatuirea unui tabel de concordanta este imposibila. Totusi, Tariceanu a insistat asupra faptului ca legea respectiva este necesara pentru indeplinirea exigentelor Uniunii Europene si ca ea trebuie adoptata cu prioritate. "Problematica minoritatilor nationale ramane un obiectiv de atentionare pentru autoritatile romane in cadrul criteriului politic, iar stagnarea acestei problematici intr-o zona de neclaritate decizionala nu poate constitui un avantaj pentru Romania, in conditiile in care ne aflam in continuare intr-un proces de atenta monitorizare pentru raportul din primavara anului viitor", a argumentat seful guvernului. Textul nu i-a impresionat insa pe mai-marii legislativului care au respins, cu noua voturi pentru si patru impotriva, dezbaterea in regim de urgenta a legii. Presedintele Camerei, Adrian Nastase, a precizat ca Biroul a stabilit un termen de 30 de zile fata de cel normal, de 45, in care comisiile abilitate sa alcatuiasca si sa depuna raportul pentru acest proiect de lege. "Guvernul nu a fost in stare sa ne asigure tabele de concordanta, astfel incat am acceptat o procedura normala, oarecum accelerata, de o luna, tinand cont si de faptul ca au trecut deja doua saptamani de cand legea a fost depusa la Camera", a precizat Nastase.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite