Guvernul îşi asumă astăzi răspunderea pentru codurile juridice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul îşi va asuma astăzi răspunderea pentru proiectele de Cod penal şi Cod civil luni. Cele două şedinţe comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului sunt programate la ora 16.00 şi la ora 17.00.

Mai citeşte şi:
Incestul – imoral, dar legal
Codurile juridice, prilej de noi contre în coaliţie

Luptă de guerrillă împotriva codurilor

Potrivit chestorului Senatului, Ioan Chelaru, după asumarea răspunderii Guvernului, poate să fie depusă, în termen de trei zile, o moţiune de cenzură.

"Din momentul asumării răspunderii Guvernului în şedinţă comună a Parlamentului începe să curgă un termen de trei zile în care poate fi depusă o moţiune de cenzură împotriva Guvernului. Dacă nu va fi depusă o moţiune de cenzură, atunci fiecare cod va fi considerat adoptat, urmând procedura clasică a adoptării unei legi. Dacă însă va fi depusă o asemenea moţiune, Birourile permanente, reunite în mod special, stabilesc, într-un termen de cinci zile de la depunerea moţiunii data unei noi şedinţe comune a celor două Camere, în care moţiunea de cenzură va fi prezentată. Dezbaterea moţiunii se va face într-un alt termen de trei zile după prezentarea acesteia în plenul reunit", a explicat Ioan Chelaru.

Adoptarea moţiunii de cenzură va atrage după sine respingerea celor două proiecte de lege şi căderea Guvernului. În cazul în care moţiunea de cenzură nu va obţine voturile necesare, atunci proiectele de coduri vor fi adoptate, urmând a fi depuse la Secretariatul General al Guvernului. Votul este secret, cu bile.

"În termen de două zile de la depunerea la Secretariatul General al Guvernului, proiectele vor fi trimise spre promulgare preşedintelui României", a precizat Chelaru.

Parlamentarii au depus 21 de amendamente la proiectul de Cod civil şi 11 la cel de Cod penal. La 18 iunie a fost data limită de depunere a propunerilor de modificare a celor două proiecte pentru care Guvernul urmează să-şi asume răspunderea, relatează Agerpres.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite