Guvernul poate opri lucrările la "Cathedral Plazza"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele comisiei parlamentare de anchetă, care a investigat legalitatea construirii imobilului "Cathedral Plazza", senatorul PSD Vasile Ungureanu, declară că guvernul poate opri lucrările

Preşedintele comisiei parlamentare de anchetă, care a investigat legalitatea construirii imobilului "Cathedral Plazza", senatorul PSD Vasile Ungureanu, declară că guvernul poate opri lucrările urmând să-i despăgubească pe proprietari.
"Dacă guvernul va înţelege să declare utilitate publică, cei care au construit vor fi despăgubiţi cu valoarea investiţiilor", a arătat Ungureanu, precizând că Executivul poate opri de îndată lucrările prin Inspectoratul de Stat în Construcţii. El a precizat că, în această situaţie, Executivul va stabili ce să facă cu această construcţie. "Această construcţie nu-şi are locul acolo unde este construită", a mai spus Ungureanu. El a explicat că imobilul nu este altceva decât o "lamă de beton în centrul Capitalei şi în coasta catedralei". Senatorul PSD a mai arătat că din documentaţia imobilului lipsesc un proiect pentru faţadă şi expertiza asupra situaţiei tuturor imobilelor din jur, în caz de cutremur. Ungureanu a criticat şi Ministerul Culturii şi Cultelor, despre care a spus că nu a apărat suficient catedrala, acordând avize incomplete. "Considerăm suspectă această atitudine", a completat senatorul PSD. Vasile Ungureanu şi-a exprimat suspiciunea potrivit căreia proiectul iniţial ar fi fost schimbat.
Locul unde au călcat trei sfinţi
Doru Braia, invitat la conferinţă, a declarat că investitiţia constructorilor de până acum s-ar ridica la circa 6-7 milioane de euro. Braia a spus însă că este "infinit mult mai în folosul statului român" să se facă acolo un loc de pelerinaj, având în vedere că este singurul loc din România unde au "călcat fizic" trei sfinţi: Papa Ioan Paul al II-lea, Maica Tereza şi cardinalul Todea. Doru Braia a mai declarat că imobilul ar putea afecta chiar şi siguranţa naţională, amintind o notă a SRI, în care se arată că principala antenă a serviciului, aflată în apropiere, ar fi ecranată de construcţie. Braia a spus că cele patru niveluri de parcare subterană, care au fost construite până acum, ar putea fi folosite ca atare, în timp ce scheletul metalic ridicat până acum este uşor de demontat şi de folosit în altă parte. Braia a amintit şi implicaţiile diplomatice, menţionând o notă verbală a Papei Benedict al XVI-lea, care a spus că, dacă situaţia nu va fi reglementată, va lua o poziţie publică.
Mihai Voiculescu, decanul Facultăţii de Construcţii Civile, a arătat că prezenţa imobilului, cu mult mai înalt decât restul clădirilor din zonă, poate cauza accidente asupra clăridilor învecinate, datorită acţiunii vântului. El a mai spus că fundaţia clădirii se poate constitui într-un baraj pentru apa subterană, care poate să se întoarcă în zonele învecinate de sub Calea Vicoriei, ceea ce va duce la tasări suplimentare. Nu în ultimul rând, Voiculescu a amintit că există riscul încurcării circulaţiei rutiere pe străduţele din zonă, având în vedere că sunt circa 2.000 de persoane care ar putea lucra în imobil.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite