Guvernul foloseste milostenia ca arma electorala

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Toti parlamentarii Opozitiei - 256 - apar pe o lista gazduita pe site-ul Guvernului cu demnitarii care nu au raspuns initiativei lui Adrian Nastase de a contribui cu doua-trei milioane de lei la un

Toti parlamentarii Opozitiei - 256 - apar pe o lista gazduita pe site-ul Guvernului cu demnitarii care nu au raspuns initiativei lui Adrian Nastase de a contribui cu doua-trei milioane de lei la un fond pentru ajutorarea pensionarilor. Ideea constituirii fondului i-a venit lui Adrian Nastase in noiembrie 2003, dupa o discutie cu pensionarii din Timisoara. Premierul a fost apoi primul care s-a inscris pe lista donatorilor, chemandu-l imediat ce a ajuns la birou, dupa cum el insusi a declarat, pe ministrul Eugen Bejinariu si inmanandu-i trei milioane de lei. Parlamentarii PSD s-au inscris pe linia trasata de presedintele lor, donand cu totii cate doua milioane de lei - deputatii - si cate trei milioane - senatorii. Pe site-ul guvernului, sunt si alte diferente in modul de prezentare al celor care au dat bani si al celor care nu au raspuns initiativei lui Adrian Nastase. Lista deputatilor Opozitiei are link-uri catre site-ul Camerei Deputatilor, unde cei interesati pot vedea fotografia parlamentarului care nu a dat bani pentru saraci, astfel incat sa-l tina minte la alegerile din toamna. La Senat, nu s-a mai apelat la astfel de subtilitati. Curiosii pot vedea atat pozele celor care au contribuit, cat si pe cele ale senatorilor care nu au raspuns initiativei guvernamentale. Reprezentantii partidelor din Opozitie au criticat ideea premierului inca de la lansare, considerand-o simpla propaganda electorala. "Pensionarii nu au nevoie de mila, au nevoie de recalcularea pensiilor", declara presedintele PNL, Theodor Stolojan. In mod surprinzator, Ion Iliescu a avut o pozitie similara: "Ce pot sa insemne niste sute de milioane de lei care se aduna in cutia milei din partea unor demnitari? Trebuie apreciat gestul ca atare ca un gest de generozitate, dar nu cu asemenea gesturi, care sunt ca o picatura intr-o mare de necazuri, se rezolva marile probleme." In ciuda acestor aprecieri, guvernul a decis sa mearga mai departe considerand ca va obtine foloase de imagine la momentul oportun. Momentul a venit si pac la "Racnetul Carpatilor", acum site-ul pe Internet al Guvernului, cu lista "infamilor" de la Opozitie care nu i-au ajutat pe pensionari. In ceea ce priveste scopul declarat al strangerii de fonduri, ajutorarea batranilor, aici lucrurile au mers mai prost.
Cheta pesedista a invrajbit organizatiile de pensionari
In ciuda exemplului premierului, colecta de fonduri a avut rezultate slabe. Cu greu s-au strans aproape 4 miliarde de lei din cele 14 cat se estimase initial. Banii au fost virati Consiliului National al Persoanelor Varstnice, o organizatie umbrela, de unde s-au impartit catre alte comitete, federatii si uniuni ale pensionarilor, dupa cum ne-a precizat Ion Moraru, secretar de stat in cadrul SGG. Imparteala s-a lasat cu acuze reciproce intre liderii diverselor organizatii, fiecare considerand ca i se cuvine mai mult. Oricum, daca banii s-ar fi impartit in mod egal, fiecare dintre cei 6 milioane de pensionari ar fi primit 666 de lei.
Reprezentantii Opozitiei ameninta Executivul cu tribunalul
Publicarea listelor cu cei care au dat si cu cei care nu au dat a starnit protestele politicienilor din opozitie. Liberalul Viorel Coifan, deputat PNL, a anuntat ca va da guvernul in judecata pentru prejudicii de imagine. "Eu cred ca milostenia se face cu discretie, nu ca sa te bati cu pumnul in piept sau sa o folosesti in lupta politica. In plus, nu exista nici o certitudine privind modul in care se folosesc banii. Premierul a donat 3 milioane de lei, dar cred ca, daca si-ar vinde numai una din armele de vanatoare, ar strange fonduri pentru a ajuta multi pensionari", a declarat Viorel Coifan. Presedintele PRM, C.V. Tudor, a afirmat ca ii va cere lui Adrian Nastase, in instanta, 10 miliarde de lei daune morale.
Nu au cotizat pentru ca pensionarii nu asteapta pomana
Parlamentarii chestionati asupra faptului ca nu si-au dat obolul la "fondul milei" au raspuns ca nu au dorit sa participe la o actiune de propaganda a guvernului si ca problemele pensionarilor se rezolva prin altfel de masuri.
Tokay Gyorgy, deputat UDMR:
"In general, nu obisnuiesc sa particip la actiunile de propaganda ale guvernului. In al doilea rand, gestul mi se pare absolut ipocrit, pentru ca o asemenea problema nu se solutioneaza prin astfel de initiative mai mult sau mai putin ortodoxe. Dar, vorba latinilor: "De gustibus, non disputandum"".
Ioan Onisei, deputat PD:
"Premierul Nastase a facut acest apel, care este o incercare de lovitura de imagine, catre parlamentarii PSD. Problemele pensionarilor nu se rezolva, dupa parerea mea, prin asemenea donatii, ci prin masuri legislative, prin corelari de pensii".
Radu Stroe, deputat PNL:
"Noi, eu cel putin, atunci cand vrem sa dam de pomana, o facem pe strada. Ceea ce au facut prin initiativa lor guvernantii este o chestie ieftina, o golanie politica. Populatia nu se umileste, ei i se rezolva problemele. Deci este o chestie demagogica. Iar publicarea acestor liste nu ma mira deloc. In preajma alegerilor o sa mai vedem si alte lucruri, de tot felul. Si nu m-ar surprinde ca intr-o zi sa-l ridice de acasa chiar pe Basescu. astia sunt in stare de orice".
George Pruteanu, senator, PRM:
"Imi amintesc vag de o asemenea initiativa. Mi se pare ca duhneste de la o posta, are un iz electoral: "Iata ce generosi suntem, iata ce grija avem de cei mai sarmani". Nu asta este solutia, nu pomana este drumul. Este, deci, un gest bombastic, grandilocvent, cu cateva luni de zile inaintea alegerilor. Sigur ca voi scoate un ban din buzunar, cum sunt sigur ca ati proceda si dv. Inteleg sa se faca subscriptii de utilitate publica, gen "Dati un leu pentru Ateneu!". Dar in 2004 nu aceasta este calea de a imbunatati soarta unei categorii de oameni ce mi se pare cea mai napastuita".

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite