Guvernul dă examenul de supravieţuire la toamnă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe de o parte, Executivul este supus şantajului politic al partidelor care îi asigură sprijinul în parlament, iar pe de altă parte trebuie să facă faţă ofensivei anunţate de aliaţii lui

Pe de o parte, Executivul este supus şantajului politic al partidelor care îi asigură sprijinul în parlament, iar pe de altă parte trebuie să facă faţă ofensivei anunţate de aliaţii lui Băsescu

Liderii partidelor parlamentare, premierul şi preşedintele Băsescu sunt, în această săptămână, în concediu şi se odihnesc înaintea marilor bătălii politice din toamnă. Executivul va trebui să treacă prin parlament un buget extrem de controversat, în decembrie vor avea loc, probabil, alegeri pentru Parlamentul European, iar preşedintele Traian Băsescu păstrează încă secretul asupra datei la care va cere desfăşurarea referendumului pentru votul uninominal.

Prima problemă cu care se va confrunta Executivul în această toamnă va fi trecerea prin parlament a bugetului pe 2008. Unul dintre aliaţii de facto ai PNL, Partidul Conservator, a crescut în ultimul timp presiunea pentru a obţine reducerea TVA la alimente. "Vom continua să presăm guvernul pentru a trece şi iniţiativa noastră de scădere a TVA pentru alimentele de bază, de la 19% la 9%", spunea, luni, preşedintele PC, Dan Voiculescu. Pe de altă parte, preşedintele executiv al PD, Adriean Videanu, a declarat că aplicarea unor cote diferite ale TVA ar însemna o îndepărtare de la "filosofia fiscală de cotă unică".

O problemă de credibilitate, cu care Executivul se va confrunta la dezbaterile privind bugetul asigurările sociale, va fi legată de declaraţiile secretarului de stat în Ministerul de Finanţe, Sebastian Vlădescu. "Creşterea pensiilor este nesustenabilă. Nu ştiu care sunt sursele de finanţare, iar alegerea salariului mediu brut ca parametru de majorare este o mare capcană", spunea, duminică, Vlădescu. Chiar dacă criza de la Ministerul Finanţelor va fi atenuată, guvernul va avea dificultăţi la trecerea bugetului din cauza intenţiei partidelor care îl susţin de a face cât mai multe cadouri electorale.

Bătălia pentru data euroalegerilor

Înainte de a începe campania electorală pentru alegerea viitorilor europarlamentari, partidele îşi dispută data la care se va desfăşura acest scrutin. PD susţine că PNL se teme de acest important test de dinaintea localelor şi generalelor din 2008 şi vrea să amâne cât se poate de mult o confruntare electorală. "Unele partide ar vrea alegeri pe 33 decembrie şi vor încerca să le amâne sine die", a apreciat preşedintele executiv al PD, Adriean Videanu.

Ieri, preşedintele Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu, afirma că alegerile pentru Parlamentul European (PE) vor avea loc la începutul iernii, în decembrie. Olteanu a mai spus că partidele se vor întruni încă o dată în septembrie pentru a stabili data euroalegerilor şi că nu i se pare târziu dacă acestea vor fi organizate în decembrie, pentru că legislaţia spune că hotărârea de guvern trebuie emisă cu 60 de zile înainte de data alegerilor, iar Tratatul de Aderare impune României să aibă eurodeputaţi aleşi până la 31 decembrie.

Referendumul, asul din mâna lui Băsescu

Preşedintele Băsescu a îndeplinit procedurile necesare declanşării unui referendum pentru introducerea votului uninominal, dar nu a precizat data la care acesta va fi organizat. Lideri politici şi-au exprimat temerea că Băsescu va stabili data referendumului concomitent cu alegerile pentru PE, pentru a ajuta astfel PD-ul şi PLD-ul. Partidele parlamentare au eşuat în adoptarea unei noi legi electorale aşa cum au promis.

Bugetul, atacat cu o moţiune

Bugetul de stat are caracter de lege ordinară, poate fi aprobat cu o majoritate simplă, iar respingerea sa nu presupune, legal, demisia guvernului. PD şi PLD doresc însă să depună o moţiune de cenzură, în care să ceară plecarea Executivului, pe motiv că bugetul este nerealist. Preşedintele PLD, Theodor Stolojan, a spus că ar fi "o minune" ca ponderea veniturilor la bugetul de stat să ajungă la 37% din PIB, în condiţiile în care, în ultimii ani, a fost de doar 32%. Prima problemă a PD şi PLD va fi să strângă însă semnăturile pentru o moţiune de cenzură. Intenţia de a depune moţiunea arată că preşedintele Băsescu nu a abandonat tema alegerilor anticipate. Apariţia unor conflicte între PSD şi PNL pe tema bugetului poate şansele unei moţiuni.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite