Guvernul taie cu 50% costurile în cabinete şi impune plafon de venituri de 8.000 lei în firme de stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul a decis să introducă un plafon maximal de 8.000 lei al veniturilor obţinute de angajaţi din companii de stat, iar din câştigul care depăşeşte acest plafon o cotă de 90% să fie vărsată într-un fond de solidaritate.

Executivul a decis totodată ca reprezentanţii statului în adunările generale ale acţionarilor din companiile unde statul este acţionar minoritar să îşi doneze indemnizaţia într-un cont de solidaritate, refuzul fiind sancţionat prin înlocuirea acestora din AGA, potrivit Mediafax.

Deciziile au fost luate în şedinţa de miercuri seara a Guvernului

Surse oficiale au declarat, la începutul lunii iunie, că Guvernul va stabili un plafon salarial maximal pentru angajaţii companiilor de stat şi cei ai regiilor autonome, iar din câştigul care depăşeşte acest plafon o cotă de peste 70% va fi vărsată într-un fond de solidaritate.

Sursele precizau că procedura va fi reglementată printr-un memorandum care urmează să fie avizat de Guvern. În memorandumul guvernamental, virarea sumelor va fi prezentată ca având un caracter "benevol", dar va reprezenta practic o decizie a acţionarilor şi conducerii acestor companii şi regii de stat.

"Adunările generale ale acţionarilor şi consiliile de administraţie vor fi mandatate să ceară managerilor din aceste companii şi regii să vireze unele sume către fondul de solidaritate. Va fi un plafon salarial, iar din ce trece de acest plafon o cotă de peste 70% va fi virată la fond. Reducerea cu 25% a salariilor în cadrul acestor companii de stat nu este posibilă şi nu va fi aplicată", au arătat sursele citate.

Totodată, potrivit sursei citate, în aceeaşi şedinţă de miercuri seara, Guvernul a decis ca toate cheltuielile cu deplasările, telefoane, carburanţi şi birotică vor fi reduse cu 50% la nivelul tuturor instituţiilor guvernamentale, pornind de la cabinetul premierului şi până la agenţii, concomitent cu diminuarea cu 20% a costurilor cu bunuri şi servicii şi reducerea cu 25% a numărului de angajaţi.

În şedinţă, premierul Emil Boc a cerut fiecărui ministru ca, până vineri, să prezinte un plan concret de reducere cu 25% a fondului de salarii şi a numărului de angajaţi, inclusiv din agenţiile guvernamentale aflate în subordine.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite