Guvernul cere 50 milioane de euro pentru interceptarea convorbirilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputaţii Comisiei juridice nu se grăbesc să rediscute articolele din Codul de procedură penală retrimise miercuri din plen. Pe motiv că este nevoie de expertiza unor specialişti în materie,

Deputaţii Comisiei juridice nu se grăbesc să rediscute articolele din Codul de procedură penală retrimise miercuri din plen. Pe motiv că este nevoie de expertiza unor specialişti în materie, ei au dat curs propunerii liberalului Corneliu ştirbeţ de solicitare a unui punct de vedere din partea Comisiei de supraveghere a activităţii SRI pe marginea capitolului privind interceptările. Ideea i-a iritat pe democraţi, deputaţii Daniel Boda, Augustin Zegrean şi Valeriu Tabără abţinându-se de la vot. Deputaţii-jurişti au luat în calcul şi posibilitatea solicitării unei păreri din partea guvernului, dat fiind cheltuielile bugetare, estimate la 50 milioane de euro, pe care le implică achiziţionările de tehnică de interceptare pentru procurori, dar şi mărirea perioadei de ascultare de la 4 la 6 luni. "Nu cred că guvernul vrea acum să mulţumească urechea procurorului, şi nu gura sinistratului", a afirmat deputatul PSD Eugen Nicolicea. Propunerea a fost abandonată după ce deputaţii au realizat că fondurile ţin de execuţia bugetară pe anul viitor.

Olteanu propune o structură independentă pentru interceptări
Preşedintele Camerei, Bogdan Olteanu, consideră că soluţia corectă pentru rezolvarea problemei interceptărilor video şi audio o reprezintă înfiinţarea unei structuri independente, care să nu fie legată de Parchet sau de vreun serviciu de informaţii. "Această structură independentă ar urma să efectueze servicii de interceptare în cadrul legii, pe baza unui mandat emis de judecător, la cererea structurilor prevăzute de lege", a precizat, ieri, Olteanu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite