Guvernul de campanie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

DEZERTARE Implicaţi în alegerile locale, mai mulţi miniştri au părăsit temporar Palatul Victoria Cinci miniştri ai Cabinetului Tăriceanu au intrat în lupta electorală pentru localele

DEZERTARE Implicaţi în alegerile locale, mai mulţi miniştri au părăsit temporar Palatul Victoria

Cinci miniştri ai Cabinetului Tăriceanu au intrat în lupta electorală pentru localele de la 1 iunie. Pentru o lună, ministerele lor vor fi conduse de secretari de stat.

Liberalii i-au desemnat pe doi dintre miniştrii importanţi ai partidului - Ludovic Orban (Transporturi) şi Cristian Adomniţei (Educaţie) - drept candidaţi la primăriile Capitalei şi Iaşiului.

Un alt membru al PNL, deţinătorul portofoliului turismului şi IMM-urilor, Ovidiu Silaghi, s-a înscris în cursa pentru câştigarea şefiei Consiliului Judeţean Satu Mare.

Bolojan - singurul candidat demisionar

Fostul secretar general al guvernului, Ilie Bolojan, candidează pentru Primăria Oradea, el demisionând din funcţie înainte de începerea campaniei electorale. În aceeaşi situaţie se află şi doi dintre membrii UDMR ai executivului: Laszlo Borbely, ministru al dezvoltării, şi Karoly Borbely, ministru al comunicaţiilor şi tehnologiei.
Primul vizează Primăria Târgu Mureş, în timp ce al doilea îşi încearcă norocul la CJ Hunedoara.

Miniştrii candidaţi au anunţat că intră în concediu pe perioada campaniei electorale şi că lasă conducerea instituţiilor la care sunt titulari pe mâna secretarilor de stat. Primii care au făcut acest gest au fost Laszlo Borbely şi Cristian Adomniţei.

"Probabil nu va fi nici odihnă şi nici concediu, dar va fi o lună în care vom mobiliza târgumureşenii să mă voteze", explica, recent, reprezentantul UDMR. Ministrul pentru IMM-uri a intrat şi el în concediu din 9 mai, iar Ludovic Orban îşi va lua liber începând cu 16 mai.

Orban a susţinut că nu va părăsi Capitala şi că, oricum, poate conduce Transporturile şi prin telefon.

Cabinetul pe care îl vedem, şi nu e

Cabinetul Tăriceanu II a pierdut, de la învestire, trei miniştri, toţi demisionând din guvern în urma unor scandaluri în lanţ. Primul care a renunţat la portofoliu, în octombrie 2007, a fost şeful de la Agricultură, Decebal Traian Remeş, din cauza implicării în dosarul "Pălinca şi caltaboşii". La două luni distanţă, ministrul justiţiei, Tudor Chiuariu, şi-a anunţat şi el demisia, după ce Departamentul Naţional Anticorupţie a cerut preşedintelui să aprobe începerea urmăririi penale împotriva lui. Ultimul pe lista celor care au părăsit cabinetul Tăriceanu II a fost titularul de la Externe, Adrian Cioroianu. El a renunţat la funcţie în urma scandalului Crulic.

Secretarii de stat fac legea

Secretarii de stat din mai multe ministere nu vor putea fi văzuţi prea des în instituţiile în care lucrează, întrucât sunt şi ei implicaţi în campanie.

În această situaţie sunt secretarii de stat în Ministerul Dezvoltării, Horia Irimia - candidat PNL la sefia CJ Caraş-Severin şi Anna Horvath - candidat la CJ Cluj. Din acest motiv, instituţia coordonată de Borbely ar putea rămâne fără şef timp de 30 de zile, cât durează campania.

Secretarul de stat de la Ministerul Transporturilor, Antonel Tănase, candidează şi el, din partea PNL, la Primăria Sectorului 6.

Secretarii de stat care au ales să nu candideze vor deţine portofolii importante precum Transporturile, Educaţia sau Ministerul pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii. Ei vor suplini demnitari notorii cum ar fi Ludovic Orban.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite