Guvernul a fost atenţionat de la Bruxelles că este lipsit de strategie pentru bugetul 2014-2020

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parlamentul European
Parlamentul European

Şefa Unităţii pentru România din cadrul DG REGIO, Angela Martinez-Sarasola, a atenţionat Guvernul că procesul de elaborare a poziţiei României faţă de viitoarea perioadă de programare a bugetului UE nu este derulat corespunzător.

Atenţionările au fost transmise în contextul în care la nivelul Uniunii Europene există discuţii privind bugetul rezervat statelor membre pentru perioada 2014-2020.

Oficialul Comisiei Europene arată, potrivit Mediafax, că este dezamăgit că procesul de elaborare a poziţiei României nu se derulează corespunzător, recomandările făcute de Comisie nefiind luate în consideraţie în întregime. Acesta a atenţionat că nu există un progres suficient, mai ales comparativ cu alte state membre, arătând că lipseşte abordarea strategică şi viziunea asupra următoarei perioade.
Oficialul european a insistat ca poziţia României să plece de la întocmirea unor strategii sectoriale, în a căror elaborare să fie implicate direcţiile de politici din ministere şi nu autorităţile de management, iar strategiile respective să identifice situaţia existentă în fiecare domeniu, nevoile pentru domeniile respective şi sectoarele pe care se doreşte să se pună accentul în perioada viitoare de programare.

Potrivit sursei citate, Comisia nu a finalizat încă poziţia sa în privinţa negocierilor cu România pentru viitoarea perioadă de programare, deşi se preconiza ca aceasta să fie gata la începutul lunii septembrie, dar se aşteaptă ca documentul să fie definitivat la sfârşitul lunii octombrie.

După discuţia de la Bruxelles dintre premierul Victor Ponta şi preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, Guvernul a anunţat că va fi înfiinţat un grup de lucru pentru negocierea alocărilor destinate României în bugetul UE 2014-2020.

„La nivelul Guvernului, împreună cu toate instituţiile şi beneficiind de exeprtiză din zona neguvernamentală, vom constitui un grup de lucru special pentru a cristaliza obiectivele principale ale României în cadrul bugetului 2014-2020, mecanismul de negociere şi priorităţile absolute ale noastre, în aşa fel încât să avem o poziţie consolidată cu care să putem negocia şi să pot negocia, ca prim-ministru, poziţia Guvernului României referitoare la acest subiect esenţial", a spus atunci Ponta.



Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite