Guvernul nu are inca asigurat sprijinul politic pentru asumarea raspunderii pe legile proprietatii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chiar daca ministrul pentru Relatia cu Parlamentul, Bogdan Olteanu, a declarat ca Guvernul este ferm hotarat sa-si asume raspunderea pentru pachetul de legi privind restituirea proprietatilor, decizia

Chiar daca ministrul pentru Relatia cu Parlamentul, Bogdan Olteanu, a declarat ca Guvernul este ferm hotarat sa-si asume raspunderea pentru pachetul de legi privind restituirea proprietatilor, decizia fiind deja luata, la nivelul Coalitiei nu s-a ajuns la nici un acord in acest sens. Cele mai mari obiectii vin din partea PUR, dar si alti parteneri de guvernare si-au manifestat rezerve. Aflat la studii la Londra, liderul PUR a spus in mod clar ca este nevoie de o dezbatere parlamentara pentru ca aceste legi au implicatii sociale extrem de importante. Intr-un punct de vedere oficial al partidului pe aceasta tema, remis partenerilor din Coalitie, umanistii considera asumarea raspunderii pe legile proprietatii "o lovitura de drept". Pana si PD declara ca, in principiu, ar trebui ca pachetul de legi sa urmeze procedura dezbaterii in Parlament. UDMR are cam aceeasi viziune, in timp ce liberalii si minoritatile nationale sustin asumarea raspunderii din partea Guvernului. Decizia politica urmeaza sa se ia la viitoarele intalniri ale liderilor Coalitiei. Prin asumarea raspunderii, Guvernul isi joaca soarta in Parlament. Executivul isi poate angaja raspunderea pentru o lege, pentru o declaratie de politica generala sau pentru un program. Daca in termen de 3 zile de la asumare se depune o motiune de cenzura si aceasta este votata, atunci guvernul va fi demis. Daca nu, legea sau programul este considerat adoptat fara dezbatere.
Liberalii - pentru asumare, dar dispusi sa negocieze
Liberalii nu sunt dispusi sa renunte la procedura de asumare a raspunderii guvernamentale pe legile privind proprietatea. Purtatorul de cuvant al PNL, Eugen Nicolaescu, spune ca subiectul va fi abordat in sedinta conducerii coalitiei de guvernamant, unde liberalii vor incerca sa-si convinga partenerii de necesitatea acestui demers. "Trebuie sa lasam tara sa vada ca vrem sa facem ceva in acest domeniu sensibil", a declarat Eugen Nicolaescu. El sustine ca nemultumirile pe care si le-au manifestat umanistii in aceasta privinta sunt determinate de faptul ca acestia nu au putut consulta varianta finala a actelor normative, intrucat acestea sunt inca in lucru. Deputatul PNL i-a invitat pe colegii din arcul guvernamental sa colaboreze cu ministrul Agriculturii, initiatorul pachetului legislativ. Ministrul Agriculturii, vicepresedintele PNL Gheorghe Flutur, unul dintre promotorii legilor proprietatii, a declarat ca este categoric pentru ca Guvernul sa-si asume raspunderea pe legile proprietatii si a amintit ca el a fost primul care a facut aceasta propunere. "Categoric da, trebuie sa ne asumam raspunderea. Problema proprietatii trebuie rezolvata urgent, pentru ca nu putem sa construim nimic pe nisipuri miscatoare", a spus Flutur. El a apreciat ca daca Executivul va reusi sa treaca aceste legi de Parlament prin asumarea raspunderii, aceasta ar constitui o "legitimare" a coalitiei aflate la putere.
PD "inclina" spre dezbaterea in Parlament
Partidul Democrat ar prefera, avand in vedere importanta legilor proprietatii, ca modificarea acestora sa aiba loc pe calea unor dezbateri parlamentare. "Biroul Permanent National al PD a discutat aceasta chestiune si, de principiu, este pentru dezbatere, si nu pentru modificarea legilor proprietatii prin asumarea raspunderii Guvernului", a declarat presedintele PD, Emil Boc. Acesta a spus insa ca diferentele de opinie in legatura cu acest subiect nu constituie "un obstacol de netrecut". Boc a afirmat ca o decizie finala va fi luata in Consiliul National de Coordonare a Aliantei PNL-PD.
UDMR ar vrea dezbaterea in Parlament a legilor proprietatii
Presedintele UDMR nu se arata prea incantat de solutia de asumare a raspunderii guvernamentale pe pachetul legilor privind proprietatea, anuntata de Executiv. Marko Bela ne-a declarat ieri ca optiunile sale s-ar indrepta spre dezbaterea in Parlament a actelor normative amintite, insa Uniunea se va conforma unei decizii luate la varful coalitiei guvernamentale. Liderul udemerist a precizat, de altfel, ca modalitatea de promovare a pachetului nu a fost discutata in conducerea coalitiei la putere, dar ca subiectul va figura pe ordinea de zi a sedintelor viitoare. In orice caz, Marko Bela a spus ca nu va cere in mod expres celorlalte partide din arcul guvernamental sa fie de acord cu trecerea legilor proprietatii prin Parlament. "Opinia mea este ca Legislativul trebuie lasat sa-si indeplineasca rolul, nu numai in acest caz, ci in general", afirma liderul UDRM.
Minoritatile nationale, de acord cu asumarea raspunderii guvernamentale
Grupul parlamentar al minoritatilor nationale, altele decat maghiara, considera ca adoptarea pachetului de legi privind proprietatea prin asumarea raspunderii este cea mai buna metoda ca actele normative sa nu sufere modificari care sa-i schimbe sensul. "Suntem foarte multumiti de solutia restituirii integrale a proprietatilor, pentru ca avem multi etnici care se incadreaza la acest aspect. (...) Asumarea raspunderii guvernamentale este o procedura mult mai rapida si, in plus, nu permite adoptarea unor amendamente care sa duca in derizoriu prevederile legilor respective", a declarat Varujan Pambuccian, liderul grupului minoritatile din Camera.
Umanistii cer pachetul in Legislativ
Reprezentantii Partidului Umanist din Romania resping categoric decizia Guvernului de a-si asuma raspunderea pe legile proprietatii. Umanistii considera ca proiectele intocmite de Ministerul Agriculturii sunt "stangace" din punct de vedere juridic si ca este necesar ca acestea sa treaca prin "intelepciunea parlamentara". Mai mult, PUR critica excluderea din procesul de legiferare pe domeniul proprietatii a Ministerului Justitiei si a Consiliului Superior al Magistraturii. In opinia PUR, este un pic de ambitie si de teribilism politic in atitudinea Guvernului.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite