Guvernul, în aer!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Echipa Tăriceanu II este într-o situaţie juridică dificilă după ce Senatul a respins ordonanţele de reorganizare a Cabinetului. Ordonanţele de urgenţă prin care s-a făcut reorganizarea

Echipa Tăriceanu II este într-o situaţie juridică dificilă după ce Senatul a respins ordonanţele de reorganizare a Cabinetului.

Ordonanţele de urgenţă prin care s-a făcut reorganizarea guvernului după înlăturarea miniştrilor PD din formula Executivului au fost respinse de către Senat, Camera decizională pentru cele două legi. Votul a demonstrat o nouă reconfigurare a taberelor parlamentare, în contextul apropierii moţiunii de cenzură: liberalii au rămas aproape izolaţi, fiind susţinuţi doar de UDMR.

Votul de ieri i-a năucit pe reprezentanţii guvernului: ministrul Voicu şi secretarii de stat prezenţi, care declarau pe culoare că nu se aşteptau la respingerea celor două legi. Prima ordonanţă, 24/2007 privind restructurarea guvernului, a fost respinsă de senatori cu 12 voturi "pentru", 62 "împotrivă" şi două abţineri. Liberalii nu s-au mobilizat pentru vot, în favoarea legii pronunţându-se doar şase senatori PNL. "Pentru" au mai votat patru conservatori şi doi udemerişti. Împotriva ordonanţei s-au pronunţat pesediştii (25), democraţii (20), peremiştii (8), independenţii (6) şi trei conservatori.

La votul pentru Ordonanţa de Urgenţă 25/2007 privind restructurarea aparatului de lucru s-au înregistrat 17 voturi "pentru", 58 de voturi "împotrivă" şi trei abţineri. Liberalii, conservatorii, câte un senator de la PSD, PRM şi de la independenţi şi doi udemerişti au votat pentru lege, în timp ce 24 de senatori PSD, 20 de democraţi, şapte peremişti şi şapte independenţi au votat împotrivă. La Senat, grupul independenţilor este alcătuit în mare parte din reprezentanţii PLD.

Liberalii, prinşi pe picior greşit

Ministrul pentru relaţia cu parlamentul, Mihai Voicu, a declarat că Executivul va analiza, zilele următoare, situaţia creată şi va stabili care sunt variantele pe care le are la dispoziţie. "Camerele reunite ale parlamentului au acordat votul favorabil acestei propuneri (de restructurare -n.red.), iar din acel moment, actualul guvern era obligat să transpună într-un act normativ cu putere de lege aceste prevederi", a arătat Voicu. Liberalii nu au încă o soluţie la respingerea celor două ordonanţe privind restructurarea guvernului şi a aparatului de lucru al acestuia.

Nu se ştie cum se va aplica decizia Senatului

Secretarul de stat pentru relaţia cu parlamentul, Cristina Pocora, a precizat că OUG 24 este încă în vigoare. Pocora a spus că următorul pas procedural ar fi contestarea proiectelor de lege de respingere a Ordonanţelor 24 şi 25 la Curtea Constituţională.

Ea a afirmat că legea de respingere trebuie să cuprindă dispoziţii tranzitorii şi finale prin care parlamentul să spună cum se realizează efectiv desfiinţarea ministerelor.
"Au fost angajaţi oameni, au existat bugete, au fost luate hotărâri, au fost înaintate proiecte de lege. În aceste dispoziţii tranzitorii trebuie să aflăm cum se va pune în aplicare această lege votată azi în parlament", a spus secretarul de stat, citat de Mediafax.

Vicepreşedintele PNL Teodor Meleşcanu a declarat că emiterea unei noi ordonanţe în locul OUG nr. 24/2007 nu este "cea mai bună soluţie" la îndemâna Executivului, avansând ideea unei consultări între partide pe tema structurii şi a funcţionării Cabinetului Tăriceanu.

Ce prevedeau Ordonanţele 24 şi 25

reducerea numărului de funcţii de membru al guvernului de la 24 la 18
eliminarea a două funcţii de miniştri de stat fără portofoliu şi patru funcţii de miniştri delegaţi
desfiinţarea Ministerului Integrării Europene
reducerea numărului de posturi pentru aparatul de lucru al guvernului de la 1.077 la 879
modificarea cadrului normativ privind investigaţiile antifraudă care au ca obiect fondurile comunitare

Ce poate face premierul Tăriceanu

Emiterea unor noi ordonanţe de urgenţă cu privire la structura Cabinetului Tăriceanu II constituie varianta cea mai simplă de a asigura baza legală a funcţionării guvernului. În caz contrar, se revine la vechea structură a echipei de la Palatul Victoria, cu 24 de ministere, precum şi a agenţiilor aflate în subordinea Executivului şi a Secretariatului General.

O altă posibilitate ar fi atacarea deciziei Senatului la Curtea Constituţională sau retrimiterea ordonanţelor la parlament, spre reexaminare, de către şeful statului. Respingerea ordonanţelor de reorganizare a guvernului implică pierderea suportului juridic pentru funcţionarea unor ministere, precum cel al Economiei şi Finanţelor şi al Dezvoltării Regionale.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite