Cea mai grea zi pentru Guvernul Boc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cea mai grea zi pentru Guvernul Boc
Cea mai grea zi pentru Guvernul Boc

Premierul a prezentat plenului pachetele legislative pe care le susţine, într-o şedinţă condusă de liderul social-democrat Mircea Geoană. Emil Boc a venit, ieri, în faţa Parlamentului pentru asumarea răspunderii pe Legea educaţiei, pe Legea salarizării şi pe cea privind reorganizarea agenţiilor.

Şedinţa camerelor reunite a început cu o întârziere de trei sferturi de oră, senatorii şi deputaţii venind în sala de plen abia după ultimele consultări avute în grupurile parlamentare.

Deşi nici el n-a fost punctual, premierul Emil Boc a fost nevoit să aştepte în banca destinată membrilor Executivului ca parlamentarii să se adune, iar cvorumul necesar să fie întrunit.

Liberalii au lipsit de la şedinţa plenului

Reprezentanţii PNL au lipsit din plen, în semn de protest, în timpul discursului lui Boc, dar au revenit în timpul bilanţului prezentat de preşedintele Traian Băsescu.

Procedura asumării a început cu proiectul educaţiei, despre care primul-ministru a vorbit exact oră. El a trecut în revistă beneficiile pe care elevii le vor avea de pe urma noii legi a educaţiei, dar şi schimbările faţă de legea în vigoare.

La câteva minute după ce Boc şi-a început discursul, un grup de parlamentari PSD şi PC – purtând banderole albe în semn de protest- au părăsit sala. Mulţi senatori şi deputaţi din partidul lui Mircea Geoană au rămas însă în sală şi au ascultat explicaţiile lui Boc.

Unii dintre parlamentari n-au avut însă răbdare pentru a-l urmări pe primul-ministru, aşa că au ieşit pe holuri să fumeze şi să discute cu jurnaliştii.

Aşa se face că primul-minuistru s-a văzut pus în situaţia de a cuvânta în faţa unei săli pe jumătate goale. În schimb, Boc a avut o asistenţă numeroasă la balcoane, unde au venit să asiste elevi, sindicalişti, funcţionari de la o primărie de sector dar şi angajaţi ai Senatului.

Odată „bifat“ proiectul educaţiei, primul-ministru a trecut la cel al salarizării bugetarilor. „Prin această lege, se va pune ordine în sistemul salarizării bugetarilor din România“, a susţinut Boc. După ce a fost parcursă procedura şi pentru ultimul proiect. Premierul s-a retras mulţumindu-le parlamentarilor pentru „răbdare şi paţienţă“.

Bugetarii au pichetat Parlamentul

Asumarea răspunderii Guvernului a fost contestată vehement şi de cei peste o mie de bugetari, care s-au adunat, ieri, în faţa sediului Parlamentului.

Înarmaţi cu pancarte, goarne, coroane de flori şi chiar lumânări, protestatarii au cerut Guvernului să renunţe la asumarea celor trei pachete legislative.

Unii manifestanţi şi-au continuat apoi protestele şi în plenul reunit al Parlamentului, afişând la loje mesaje ca „ruşine“ sau „demisia“, adresate Guvernului.

UDMR ar semna o moţiune pe legea salarizării

Preşedintele UDMR, Marko Bela, a declarat că formaţiunea pe care o conduce a decis să răspundă solicitării PNL şi să semneze o moţiune de cenzură pe tema Legii salarizării unitare pe care Guvernul şi-a asumat răspunderea.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite