Grupul operativ, arma secretă a PDL

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Democrat-liberalii vor posta între doi şi cinci oameni în faţa fiecărei secţii de votare pentru a supraveghea scrutinul.

Strategia PDL pentru referendumul din 29 iulie vizează atât supravegherea corectitudinii scrutinului, cât şi convingerea propriilor alegători să nu se prezinte la vot.

„Vom supraveghea corectitudinea referendumului atât de la sediul partidului, cei care avem atribuţii, în secţiile de vot vom avea oamenii noştri", a explicat vicepreşedintele PDL Cristian Boureanu. Reprezentanţii PDL din secţiile de votare au cerut deja copii după listele electorale suplimentare, pentru a putea verifica votul multiplu.

Pe lângă oamenii din secţii, democrat-liberalii vor avea câte un grup de doi - cinci oameni în faţa fiecărei secţii de votare. „Ei vor  număra persoanele care intră la vot, astfel încât în final să putem vedea dacă numărul celor care au intrat la vot este egal cu numărul celor care au votat", a precizat Boureanu. În plus, PDL va avea oameni în stradă care vor supraveghea transportul de cetăţeni suspect de vot multiplu şi eventualele dări de mită.

La rândul său, vicepreşedintele Traian Igaş susţine că democrat-liberalii se aşteaptă la ce este mai rău de la adversarii lor politici. „Aici trebuie să fim vigilenţi, să semnalăm toate actele care ne duc cu gândul la fraude. Dacă există un complot în acest sens, de a se arunca în urne buletine, categoric acei oameni având şi lista  în faţa lor, la un moment dat, pe parcursul zilei sau la sfârşitul programului de vot, se vor regla, vor încercui numele unor persoane", a spus Igaş.

În provincie, PDL stă la umbră

În paralel, liderii partidului cu imagine bună la nivel local dau mesaje pentru boicotare referendumului. Preşedintele CJ Alba, Ion Dumitrel (PDL), susţine că nu va merge să voteze la referendum deoarece nu doreşte ca votul său „să contribuie la îndreptarea României către Rusia".

El a spus că la referendum românii au de ales „între modul de a trăi occidental sau cum au trăit cu ruşii înainte de 1989". Dumitrel a adăugat că nu are certitudinea că ulterior Ponta şi Antonescu nu vor interpreta rezultatul votului după bunul lor plac.

„Eu, celor care cred în mine le spun să stăm acasă la umbră ca să putem să ajutăm şi noi România în felul acesta, să reparăm urgent ce au stricat Ponta, Antonescu şi câţiva de lângă ei în perioada aceasta de două săptămâni. Deci se poate repara scurt, rapid, stând acasă, la umbră, mergând cu copiii la plajă şi văzându-ne de treaba noastră", şi-a justificat Dumitrel punctul de vedere.

El  a adăugat că, stând acasă, românii „pot să oprească şi furtul pe care îl pregăteşte USL" pentru referendum. „Nu îl cred pe Băsescu cel mai bun din lume, dar cu siguranţă este peste Ponta şi Antonescu", a concluzionat Ion Dumitrel.

Băsescu îşi îndeamnă alegătorii să nu vină la vot

Preşedintele suspendat Traian Băsescu a declarat, ieri, că îndemnul său către alegători este să nu se prezinte la vot la referendum, dar să înţeleagă de ce el, din postura de preşedinte ales al României, nu poate refuza o instituţie fundamentală a statului cum este referendumul.

„Îndemnul meu este să nu se prezinte la vot, dar să înţeleagă de ce eu, ca şef al statului, nu pot refuza o instituţie fundamentală a statului român", a spus Băsescu, la postul public de radio.

Traian Băsescu a adăugat că, din postura de preşedinte ales al României, nu poate refuza prezenţa într-o instituţie fundamentală a statului român ca referendumul, Parlamentul.

„Dacă n-aş fi preşedintele României, nici eu nu m-aş duce să validez o lovitură de stat", a spus Băsescu, adăugând că el a respectat Parlamentul şi la votarea suspendării sale, mergând în şedinţa de plen, deşi ştia că i s-a pregătit „o execuţie sumară".

„Voi considera că cei care au votat «Nu» şi cei care au refuzat să fie parte a loviturii de stat nu au fost de acord cu soluţia propusă de cei 256 de parlamentari conduşi de domnul Ponta, de Crin Antonescu şi din umbră de Dan Voiculescu", a mai spus Băsescu.

Decizia PDL

Colegiul Director al PDL a decis, marţi, să îndemne alegătorii să nu participe la vot la referendumul din 29 iulie pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu. Decizia a fost luată cu 59 de voturi „pentru" şi o abţinere. PDL a decis totodată să nu îşi retragă reprezentanţii din secţiile de votare. Preşedintele PDL, Vasile Blaga, spune că atunci când a anunţat că va cere participarea la referendum, Traian Băsescu nu ştia ce ilegalităţi pregăteşte USL.

Mihalache: PDL dă o lovitură de stat

„USL doreşte să atragă atenţia opiniei publice interne şi internaţionale asupra faptului că adevărata lovitură de stat în România a început ieri (n.r. - marţi), odată cu decizia PDL de a boicota referendumul şi cu anunţul pe care, cu seninătate, domnul Traian Băsescu l-a făcut, că se întoarce la Cotroceni indiferent de rezultat", a declarat, ieri,  secretarul general adjunct al PNL Dan Mihalache. 

În altă ordine de idei, secretarul general adjunct al PNL a precizat că, prin decizia de boicotare a referendumului, Traian Băsescu şi PDL au recunoscut că nu mai au nicio şansă de a obţine voturile şi încrederea românilor şi că singura modalitate în care îşi pot păstra scaunul e una de ordin procedural. În plus, avertizând că artificiile de tip procedural nu se pot substitui votului majorităţii populaţiei, Mihalache a subliniat că neparticiparea la vot va avea consecinţe asupra vieţii fiecărui cetăţean.

PSD şi PNL, boicot în 2007

Liderii USL critică acum boicotarea referendumului de către PDL, dar au procedat similar în 2007. În anul 2007, preşedintele Traian Băsescu anunţa organizarea unui referendum pentru introducerea votului uninominal. Deoarece referendumul se suprapunea cu alegerile pentru Parlamentul European (PE), PSD şi PNL l-au acuzat pe Băsescu că, prin luarea unei astfel de decizii, caută pretexte pentru a face campanie electorală în favoarea PD. În plus, au anunţat că boicotează referendumul, lansându-se într-o serie de declaraţii.

Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a recomandat boicotarea referendumului, spunând că el nu merge la vot. "Eu aş recomanda să nu se facă referendum împreună cu alegerile şi chiar aş recomanda boicotarea referendumului, dacă domnul Basescu ţine cu tot dinadinsul. Eu personal nu voi vota la referendum", declara Ion Iliescu.

La rândul său, Adrian Năstase (ocupa funcţia de preşedinte al Consiliul Naţional al PSD) declara că nu merge la vot şi că miza referendumului este alta. Un punct de vedere similar a  exprimat şi premierul  Călin Popescu Tăriceanu, care declara: „Mi s-a părut că Traian Băsescu s-a comportat, încă o dată, ca într-un restaurant. A dat comandă pentru un referendum şi crede că procedura a fost îndeplinită". De asemenea, deputatul PNL Cristian David îşi exprima îngrijorarea că tema alegerilor europene nu va fi suficient dezbătută şi va fi pusă în umbră de tema referendumului organizat din dorinţa preşedintelui.   Alina Boghiceanu

Ziua mitingurilor

Cele două mari tabere politice rivale îşi încordează, în această seară, ultimele forţe în încercarea de a-i convinge pe românii cu drept de vot să meargă sau să nu meargă la urne duminică, 29 iulie, când va avea loc referendumul pentru demiterea preşedintelui suspendat Traian Băsescu. PDL a anunţat organizarea unui miting în Piaţa Revoluţiei, în această seară, de la ora 19.00, manifestaţie intitulată „Miting pentru susţinerea democraţiei prin neparticiparea la referendum".

Democrat-liberalii încearcă, în acest fel, să convingă cât mai mulţi alegători să nu se prezinte la urne duminică, întrucât o prezenţă mai mică de 50 de procente ar însemna invalidarea referendumului şi revenirea lui Traian Băsescu la Cotroceni. La miting vor participa, alături de Traian Băsescu, toţi liderii PDL şi toate asociaţiile şi organizaţiile care îl susţin pe preşedintele suspendat.

De cealaltă parte, USL a programat, tot în această seară, de la ora 18.00, la pavilionul Romexpo, o mare manifestaţie sub sloganul „Vreau o ţară ca afară", prin care românii sunt chemaţi să iasă la vot şi să-l demită pe Traian Băsescu din funcţia de preşedinte al României. Toţi liderii USL vor participa la miting, iar atmosfera va fi întreţinută de un concert la care vor participa Loredana, Antonia şi trupa Vunk.

Rezerviştii lui Dogaru pichetează un trotuar

Totodată, cei din USL au încheiat ieri o înţelegere cu Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate (SCMD), condus de Mircea Dogaru, prin care aceştia s-au angajat să organizeze o acţiune de sprijinire a referendumului, tot astăzi, în Piaţa Victoriei. „Noi nu avem legătură cu cele două mitinguri politice, noi reprezentăm societatea civilă. E adevărat totuşi că avem un acord cu USL, dar nu numai noi, ci zeci de organizaţii sindicale. Din învăţământ, de la CFR, toţi îşi vor trimite reprezentanţi.

Am obţinut autorizaţie de pichetare în Piaţa Victoriei, pe trotuarul din faţa Muzeului Antipa, între orele 17.00 şi 21.30. După 21.30 ar fi trebuit să ne unim cu cei de la mitingul USL şi să facem o mare manifestaţie, dar nu s-a primit autorizaţie. Cei de la mitingul USL pot veni la noi, dar nu organizat", explică Mircea Dogaru, cunoscut ca un vârf de lance al protestelor anti-Băsescu organizate de USL în ultimul an.

 Întrebat ce pichetează, mai exact, în faţa Guvernului, Dogaru s-a pierdut cu firea: „Pichetăm Piaţa Victoriei, care e un simbol. Băsescu nu mai e la Cotroceni, iar acasă la el nu avem voie. Ce să pichetăm, dacă nu avem ce?".  Mihai Voinea

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite