Grijă la gâlceavă!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zonele strategice ale economiei Republicii Moldova sunt controlate de către oligarhi ruşi sau rusofili, grupaţi în jurul fiului preşedintelui Vladimir Voronin. Basarabenii de rând

Zonele strategice ale economiei Republicii Moldova sunt controlate de către oligarhi ruşi sau rusofili, grupaţi în jurul fiului preşedintelui Vladimir Voronin. Basarabenii de rând supravieţuiesc datorită banilor trimişi acasă de cei aproape două milioane de cetăţeni ai statului ex-sovietic, care muncesc în Uniunea Europeană şi Rusia. În plus, dincolo de Prut, libertatea de exprimare rămâne o utopie, din cauza ameninţărilor şi agresiunilor la care sunt supuşi jurnaliştii. Pe fondul colapsului economic şi al fricii semănate în societate, după tiparele NKVD, autorităţile comuniste de la Chişinău reiau desuetele teze sovietice despre "expansionismul" românesc. Ca de fiecare dată în ultimii ani, diplomaţii noştri reacţionează blajin - ca şi cum ar avea de-a face cu nişte copii răsfăţaţi - la grosolăniile celor care se declară "moldoveni".

Această atitudine este departe de a normaliza relaţiile cu un stat pe care, spun unii, ne-am cam grăbit să-l recunoaştem. Pentru că tot veni vorba, Grecia a recunoscut cu greu Macedonia şi numai cu titulatura "Fosta Republică Iugoslavă" (FYROM). Atena a vrut să se asigure, din vreme, că nu vor apărea pretenţii teritoriale asupra provinciei sale cu acelaşi nume.

Cei care s-au acoperit de penibil încercând să demonstreze existenţa "limbii moldoveneşti" au mers însă şi mai departe cu inepţiile. Ei vor să legitimeze în România "minoritatea moldovenească". Desigur, orice discuţie pe tema în cauză este inutilă, dar asta nu înseamnă că autorităţile de la Bucureşti au dreptul să se prefacă, din nou, că nu au auzit. Cine îşi imagina, cu câţiva ani în urmă, că "graiul moldovenesc" se va transforma din glumă în limbă oficială?

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite