Greva parlamentara ar lovi mai rau PSD decat Coalitia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Greva politica, arma pe care intentioneaza sa o foloseasca PSD nu reprezinta un fapt fara precedent in istoria ultimilor 15 ani. In aceasta perioada au mai existat scurte greve parlamentare,

Greva politica, arma pe care intentioneaza sa o foloseasca PSD nu reprezinta un fapt fara precedent in istoria ultimilor 15 ani. In aceasta perioada au mai existat scurte greve parlamentare, opozitia plecand de la lucrari. Niciodata insa nu au fost asociati la aceste actiuni si alesii locali. Este foarte greu de prevazut ce se va intampla daca 15.000 de primari, presedinti de consilii judetene si consilieri locali isi vor inceta brusc activitatea. Pentru PSD, problema este daca acestia vor asculta de ordinele centrului si vor accepta sa renunte la indemnizatii si la celelalte avantaje ce decurg din aceste functii. In plus, pentru PSD, marele risc al unei astfel de greve declansate in apararea lui Adrian Nastase si Nicolae Vacaroiu ar fi ca ar oferi, in sfarsit, motive pentru schimbarea celor doi. Coalitia majoritara ar putea, intr-un astfel de caz, sa demonstreze cu fapte ca Nastase si Vacaroiu nu-si exercita corect atributiile de presedinti ai celor doua Camere ale Parlamentului. Deocamdata insa, lideri PNL, PD, PUR si UDMR se indoiesc ca opozitia va recurge la astfel de masuri radicale.
PD crede ca e cacealma
"Nu cred ca exista posibilitatea declansarii unei astfel de greve. Sunt doar persoane care vor ca, prin astfel de anunturi, sa para vanjoase", a declarat liderul grupului PD din Camera Deputatilor, Cristian Radulescu. El a spus ca schimbarea presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului este fireasca avand in vedere ca, acum, s-a format o majoritate parlamentara diferita de cea existenta in decembrie 2004, imediat dupa alegerile parlamentare. "Majoritatea numeste presedintele Camerei. Maine ar putea fi de la UDMR daca ar detine majoritatea", a explicat Radulescu. Liderul deputatilor PD a intrebat retoric de ce nu ar putea fi schimbati din functie presedintii celor doua Camere ale Parlamentului, daca presedintele Romaniei poate fi suspendat prin votul a jumatate plus unu din numarul total al deputatilor si senatorilor. In plus, potrivit lui Radulescu, nu se justifica nici existenta unei prevederi legale prin care presedintii consiliilor judetene pot fi schimbati doar prin votul a doua treimi din consilieri. El a sustinut ca si acestia trebuie inlocuiti daca impotriva lor voteaza jumatate din consilieri. "Retragerea tuturor consilierilor locali ai PSD ar fi nedemocratica si neconstitutionala", a mai declarat Radulescu.
Liberalii spun ca e un semn de disperare
"Eu cred ca ceea ce face PSD e o chestiune de disperare, in al doilea rand, e o lipsa de realism politic", precizeaza deputatul PNL Eugen Nicolaescu. El a mai spus ca schimbarea presedintilor e democratica daca se realizeaza prin vot si regulamentul o permite. "PSD doreste cu orice pret sa fie la putere, aratand astfel ca nu intelege ca e un partid de opozitie", a adaugat purtatorul de cuvant liberal. Nicolaescu a caracterizat drept "paradoxala aceasta atitudine a PSD-ului", intre Opozitie si Putere.
Conservatorii, convinsi ca PSD greseste
Conservatorii considera ca o eventuala retragere a parlamentarilor PSD din Legislativ nu ar bloca activitatea forului, insa ar reprezenta un gest incorect fata de votantii social-democratilor. "PSD trebuie sa inteleaga ca jocul democratic implica si alternanta la putere, iar parlamentarii trebuie sa realizeze ca au o obligatie fata de cetatenii care i-au ales", spune purtatorul de cuvant al PC, Bogdan Ciuca. In plus, deputatul conservator afirma ca, daca schimbarea celor doi presedinti ai Camerelor Parlamentului se va face conform prevederilor constitutionale, asa cum s-au angajat partidele din coalitia de guvernamant, pesedistii nu ar avea nici un motiv real sa intre in greva parlamentara. "Trebuie sa renuntam la a mai provoca crize politice gratuite, chiar daca acest lucru se face din simpatie sau prietenie pentru un politician sau altul", este de parere Ciuca.
Ungurii sprijina Coalitia
In ultimii 15 ani au mai existat amenintari cu greva parlamentara, dar nimeni nu a recurs la acest instrument, intrucat toate fortele politice au fost si sper ca sunt si in continuare constiente de consecintele unui asemenea demers, ne-a declarat, ieri, presedintele UDMR, Marko Bela. "Supararea celor din PSD putem sa o intelegem, pentru ca prin aceasta schimbare partidul ar pierde doua functii importante in stat. De fapt, chiar acest protest si aceasta amenintare demonstreaza cat de importante sunt respectivele posturi si cat de indreptatite sunt demersurile celor din coalitia majoritara de a fi ocupate de personalitati apartinand acesteia. Cred totusi ca PSD nu-si va materializa amenintarea".
Minoritatile considera subiectul neserios
Liderul Minoritatilor Nationale din Camera Deputatilor, Varujan Pambuccian, nu s-a aratat dornic sa comenteze posibila situatie politica pe care ar putea sa o provoace greva PSD. "Eu ma ocup de IT si comunicatii", a precizat liderul grupului minoritatilor. El a adaugat ca nu discuta despre lucruri neserioase. Deputatul croat, Mihai Radan, nu a comentat nici el prea multe in legatura cu posibila retragere PSD din Parlament. Liderul UCR a afirmat ca daca schimbarea presedintilor Camerelor se va face legal, ea este corecta. "In tara asta legea trebuie sa fie lege. Daca asa e legea atunci asa va fi", a conchis seful UCR.
Peremistii raman in expectativa
Vicepresedintele PRM, Lucian Augustin Bolcas, aprecia ca preconizata greva politica (generic pentru greva parlamentara si din administratia publica) este o problema a PSD si este dreptul acestuia de a alege masurile pe care le considera cele mai potrivite pentru rezolvarea ei. Urmarile unei asemenea actiuni pot fi majore, cu adevarat grave, ajungandu-se pana la blocarea activitatii Parlamentului si organismelor administratiei. Vicepresedintele Bolcas adauga ca PRM si-a urmat mereu linia sa politica si nu s-a aflat niciodata la remorca vreunei alte forte. Conducerea partidului va analiza situatia ce se va crea si in functie de evolutia acesteia va adopta masurile ce se impun. "Masurile pe care le vom lua, va asigur, vor fi conforme cu litera si spiritul Constitutiei, dar vor fi ferme".
Popularii sunt pentru o solutie de compromis
Presedintele Comitetului de Initiativa pentru crearea Partidului Popular, Corneliu Ciontu, considera ca si Puterea, si Opozitia trebuie sa analizeze mai atent urmarile gesturilor si demersurilor politice pe care le intreprind. Mai ales intr-un moment ca acela pe care il traverseaza acum tara, in asteptarea verdictelor ce vor veni de la Bruxelles. Ciontu crede ca Alianta D.A. putea fi mai inspirata in gasirea solutiilor pentru a-si atinge scopul de a face ca la varful puterilor statului sa se afle oameni de aceeasi culoare politica, si nici n-ar fi trebuit sa uite prea repede ca Opozitia n-a votat impotriva Executivului cand acesta si-a asumat raspunderea guvernamentala, lasandu-l sa lucreze. Pe de alta parte, liderul popularilor apreciaza ca PSD ar fi trebuit sa se astepte la asemenea presiuni din partea actualei puteri pentru ca el insusi le practicase fata de Opozitie pe cand se afla in fruntea bucatelor. Oricum, s-a ajuns intr-o situatie "neproductiva" pentru tara, iar parlamentarii populari vor actiona astfel incat sa detensioneze lucrurile si nu sa amplifice conflictele existente. In perioada urmatoare, P.P. isi va stabili pasii concreti pe care-i poate face pentru ca un asemenea obiectiv sa fie atins.

PSD a mai facut o greva parlamentara pe vremea CDR
In noiembrie 1998, PDSR a declansat o greva parlamentara pe termen nelimitat, apreciind ca Puterea incalca sistematic principiile democratiei si statului de drept. Liderii PDSR au declarat ca nu vor reveni in Senat si Camera Deputatilor pana cand partidele parlamentare nu vor semna un document privind respectarea drepturilor Opozitiei. La inceput, Puterea a reusit sa asigure cvorumul necesar pentru a lucra. Cum absenta Opozitiei echivala insa cu o bila neagra pentru toate institutiile Puterii, seful statului a intervenit cerand sa deschida negocieri intre Coalitia majoritara si Opozitie. Puterea a trecut la represiuni: a hotarat sa sanctioneze absentii de la sedintele in plen prin trierea diurnelor, o absenta golind buzunarul parlamentar cu nu mai putin de 600.000 lei. Pana la urma, Opozitia a revenit in Parlament la 7 decembrie, dupa aproape trei saptamani de greva.

Parlamentul functioneaza si fara pesedisti
Absenta parlamentarilor PSD de la lucrarile Camerei Deputatilor si Senatului nu ar bloca activitatea acestor institutii, cu conditia ca partidele din coalitia majoritara sa-si mobilizeze senatorii si deputatii. Din PSD fac parte 110 din cei 332 de deputati si 45 din cei 137 de senatori, adica aproximativ o treime din parlamentari. Cvorumul de lucru, in comisii si in plen, este de jumatate plus unu din numarul parlamentarilor, asa ca absenta reprezentantilor PSD nu ar fi suficienta pentru a suspenda sedintele. Situatia s-ar complica daca ar lipsi si parlamentarii PRM. Teoretic, chiar si in acest caz, parlamentarii PNL, PD, UDMR si PUR ar putea continua lucrarile, intrucat, impreuna, reprezinta peste 50% din numarul deputatilor si senatorilor. Avand in vedere ca o parte din parlamentarii coalitiei sunt si membri ai Guvernului, probabil ca s-ar ajunge la oprirea, din lipsa de cvorum, lucrarilor Parlamentului.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite