Grevă în arhive

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aflaţi la mâna politicienilor, salariaţii CNSAS se pregătesc de proteste şi ameninţă cu greva foamei Ameninţaţi cu şomajul, majoritatea angajaţilor de la CNSAS vor să intre în

Aflaţi la mâna politicienilor, salariaţii CNSAS se pregătesc de proteste şi ameninţă cu greva foamei

Ameninţaţi cu şomajul, majoritatea angajaţilor de la CNSAS vor să intre în greva foamei pentru a protesta faţă de decizia de neconstituţionalitate emisă în cazul Legii de organizare a acestei instituţii. Salariaţii CNSAS sunt speriaţi şi îngrijoraţi de întorsătura lucrurilor. Curtea Constituţională a publicat ieri motivarea deciziei.

Începând din această sâmbătă, angajaţii CNSAS vor intra în grevă pentru a protesta faţă de decizia CCR, a anunţat, ieri, părintele Legii de funcţionare a acestei instituţii şi membru al Colegiului, Ticu Dumitrescu.

Potrivit lui Dumitrescu, tipul de protest este unul firesc, existent în toate statele democratice. "La noi, tocmai asta nu se doreşte. Nu vrem adevărul!", a spus Dumitrescu, referindu-se şi la implicaţiile sociale pe care le presupune decizia Curţii Constituţionale. "Aici sunt oameni care s-au dăruit muncii acesteia aride, or ceea ce ne frământă pe noi e această problemă socială. Majoritatea oamenilor au zis că mâine intră în greva foamei la birouri", a mai arătat el.

La rândul său, preşedintele Colegiului CNSAS, Ladislau Csendes, a declarat că, în urma deciziei Curţii Constituţionale, instituţia este suspendată pentru 45 de zile, iar angajaţii sunt în şomaj temporar. Preşedintele CNSAS a precizat că salariaţii săi sunt într-o continuă stare de tensiune. "Oamenii sunt foarte speriaţi. Am văzut oameni plângând, sunt familii care lucrează aici, soţ şi soţie. Eu nu mai sunt ordonator de credite. Nu mai pot face plăţi.

Vă daţi seama, dacă experţi în drept constituţional nu pot explica cum trebuie această decizie, cum putem noi ca să-i liniştim", a explicat Csendes. Preşedintele CNSAS a adăugat că singura speranţă este ajungerea cât mai rapidă a partidelor politice la un numitor comun pentru a face legea constituţională.

Curtea: CNSAS este o instanţă paralelă justiţiei

Curtea Constituţională a trimis motivarea în cazul deciziei privind Legea CNSAS. Expunerea este centrată în jurul ideii că CNSAS s-ar fi substituit justiţiei, devenind o putere judecătorească paralelă cu atribuţii neconstituţionale de instanţă extraordinară.

Cu niciun an înainte, în vara lui 2007, aceeaşi Curte era de altă părere, considerând că Legea CNSAS "nu instituie nicio formă de răspundere juridică, ea nefăcând decât să stabilească tipurile de activităţi şi categoriile de persoane la care opinia publică are dreptul de a obţine informaţii". Potrivit judecătorilor Curţii, actul normativ în cauză a oferit CNSAS nu numai posibilitatea deconspirării, ci şi promovarea răspunderii morale, juridice şi politice a persoanelor care au participat la activitatea de poliţie politică comunistă, "urmărind îndepărtarea lor din funcţii şi împiedicarea lor de a candida pentru alegerea sau numirea în aceste funcţii".

Mai mult, CCR a asimilat atribuţiile CNSAS cu cele ale unei instanţe extraordinare. Pornind de la această teză, Curtea a constatat "confuzia între funcţia de anchetă, cea de judecată şi cea de soluţionare a căilor de atac împotriva propriilor decizii, limitarea dreptului la apărare al persoanelor verificate, liberul arbitru în administrarea şi aprecierea probelor, precum şi posibilitatea de a da, în aceleaşi cauze, verdicte noi, contrare celor validate prin deciziile definitive ale instanţelor judecătoreşti".

ONG-urile cer revocarea judecătorilor de la Curtea Constituţională

23 de asociaţii civice au solicitat ieri schimbarea membrilor CCR şi a Avocatului Poporului pentru modul în care au instrumentat decizia de neconstituţionalitate a Legii CNSAS, ameninţând cu acţiuni de proteste în Piaţa Universităţii.

Potrivit reprezentanţilor societăţii civile, care s-au întrunit ieri pentru a dezbate căile de atac împotriva acţiunii CCR, decizia produce o "adevărată restauraţie a regimului comunist". ONG-urile în cauză s-au pronunţat şi pentru iniţierea şi adoptarea de urgenţă a măsurilor legale care să permită funcţionarea în continuare a CNSAS.

Constituţia nu prevede posibilitatea revocării din funcţie a judecătorilor CCR. "Judecătorii Curţii Constituţionale sunt independenţi în exercitarea mandatului lor şi inamovibili pe durata acestuia", se arată în Constituţie.

CNSAS ar fi devenit o putere judecătorească paralelă, cu atribuţii neconstituţionale de instanţă extraordinară
Din decizia Curţii Constituţionale

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite