Greii din PSD se asaza pe circumscriptii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dizolvarea Delegatiei Permanente i-a lasat pe greii din PSD nu numai fara functii de conducere, dar si fara certitudinea unui loc pe listele parlamentare. Masurile de reorganizare a partidului de

Dizolvarea Delegatiei Permanente i-a lasat pe greii din PSD nu numai fara functii de conducere, dar si fara certitudinea unui loc pe listele parlamentare. Masurile de reorganizare a partidului de guvernamant presupun si revolutionarea modului in care sunt desemnati candidatii la un fotoliu in Legislativ. Daca, pana acum, pretendentii la un mandat de deputat sau senator erau propulsati pe liste de catre filiale, in urma sforariilor politice si a traficului de influenta, scrutinul din noiembrie a dat prilejul PSD sa introduca sistemul alegerilor preliminare, in care toti candidatii se vor bate, teoretic, de la egal la egal pentru a prinde un loc eligibil. Pana pe 18 august, doritorii vor trebui sa-si depuna candidaturile in circumscriptiile pe care vor sa le reprezinte in Parlament, insotite de cel putin 1000 de semnaturi de sustinere. Ei vor avea doua saptamani pentru a-si face campanie electorala in interiorul filialei, urmand ca, pe 5 septembrie, sa aiba loc votul pe calculator.
La Bucuresti, nu sunt locuri eligibile cati doritori
Numele sonore din PSD vor sa-si depuna candidatura fie in aceeasi circumscriptie in care au candidat in 2000, fie in organizatiile de care au raspuns politic la partid. Cu alte cuvinte, toti incearca sa calce pe teren sigur, temandu-se sa se arunce intr-o confruntare in filiale in care nu au o mica bresa pentru facut manevre. Desi mai toti se sfiesc sa spuna in mod clar ca vor candida, se pare ca este certa intrarea in alegerile preliminare, in filialele din Vrancea si Bucuresti, a celor mai influenti ministri ai Cabinetului Nastase si lideri ai PSD, Miron Mitrea si Dan Ioan Popescu. Cei doi incearca astfel sa-si mentina locurile pe care au fost alesi la Camera Deputatilor si in 2000. Ministrul Economiei va avea de facut fata unei competitii serioase in Capitala, printre cei peste 60 de inscrisi in confruntarea de la Bucuresti numarandu-se alte nume cu rezonanta: Sorin Oprescu, Ionel Blaculescu, Adrian Severin, Bogdan Niculescu-Duvaz, Serban Nicolae (fost consilier prezidential si actual ministru pentru Relatia cu Parlamentul) si Nora Rebreanu. Ministrul de Externe, Mircea Geoana, priveste si el cu jind catre Bucuresti, avand ca varianta de rezerva Doljul, de care a raspuns in calitate de vicepresedinte al PSD. Rovana Plumb, devenita peste noapte lider, dupa ce a fost surprinzator cooptata in Biroul de Coordonare al partidului, urmeaza sa se decida daca isi depune dosarul in Capitala sau la Ialomita. Viorel Hrebenciuc nu pleaca de la Bacau, unde isi va depune dosarul luni, ca si Dan Matei Agathon, dornic sa-si mentina locul din 2000. Nicolae Vacaroiu ramane la Arges, Ioan Mircea Pascu la Satu Mare, Ilie Sarbu si Ovidiu Branzan la Timis, iar Vasile Puscas si-a depus deja candidatura la Cluj. Nu este clara situatia lui Hildegard Puwak, care ar vrea sa candideze, ca si la alegerile trecute, la Timis, de unde a primit insa semnale ca nu prea ar avea loc. La Iasi, fieful lui Ion Solcanu, inscrierea in cursa va incepe de maine. "Nu m-am decis daca voi candida sau nu. Dar daca candidez, fireste ca raman tot aici! Cum sa plec in alta parte?", ne-a declarat Solcanu. El spune ca, dupa stiinta sa, si Valer Dorneanu vrea sa isi pastreze locul in aceasta circumscriptie. Solcanu sustine insa ca nu stie nimic despre celalalt parlamentar iesean, ministrul Culturii, Razvan Theodorescu, despre care se zvoneste ca vrea tot la Iasi. Seful interimar al oragnizatiei bucurestene, Mircea Ursache, se va inscrie probabil la Ilfov, in tandem cu fostul ministru al Administratiei, actualmente unul dintre membrii de vaza ai Biroului Coordonator, Gabriel Oprea, care conduce in prezent filiala. Succesorul acestuia in fotoliul ministerial, Marian Saniuta, se doreste parlamentar de Prahova, judet din care "provine" si Serban Mihailescu, care declara insa ca nu stie daca va candida sau nu. Dan Nica, seful de campanie al PSD, vrea sa-si pastreze locul de la Galati.
Ponta la Gorj, Daciana la Arges
Organizatia de tineret a revenit la sentimente mai bune, astfel ca liderii TSD vor intra in competitia interna din partid, in funte cu Victor Ponta la Gorj, zona de care a raspuns ca lider de partid, si Daciana Sarbu la Arges. PSD mai are de rezolvat problema colaboratorilor presedintelui Ion Iliescu, despre care se spune ca vor intra pe cele 10% din locurile eligibile pastrate la dispozitia lui Adrian Nastase, mai ales ca nu este vorba de o lista cu foarte multe nume. Toate aceste candidaturi vor trece, inainte de votul din 5 septembrie, de doua filtre: odata de Birourile Executive teritoriale si apoi de Consiile locale de Integritate Morala, de unde nu sunt asteptate mari surprize. Provocarea cea mai mare pentru formatiunea pesedista ramane insa mobilizarea propriilor membri la votul de pe 5 septembrie, scop in care toti cei cooptati in Biroul de Coordonare au fost trimisi in tara se explice beneficiile alegerilor preliminare.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite