Ghişe: Parlamentul va stabili calea de urmat. Obligativitatea cvorumului n-are temei constituţional

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Senatorul PNL Ioan Ghişe a declarat, marţi, că Parlamentul va stabili, potrivit hotărârii din 6 iulie, "calea de urmat", aceasta putând fi că preşedintele este demis cu majoritatea celor prezenţi la vot, cvorumul de prezenţă nefiind obligatoriu.

UPDATE 13.58 Într-o intervenţie la B1 TV, Ghişe a declarat că decizia luată marţi de Curtea Constituţională este o "hotărâre în constatare", drept urmare nu este una executorie.

Deşi moderatorii emisiunii i-au spus că în comunicatul Curţii se menţionează că decizia este obligatorie, Ghişe a susţinut că respectiva comunicare nu este act juridic şi nu substituie procedura constituţională.

Liberalul a mai spus că Parlamentul va fi cel care va decide ce va face cu hotărârea Curţii, în sensul că aleşii vor aplica articolul 10 din Legea privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, care precizează că: "Demiterea Preşedintelui României este aprobată, dacă a întrunit majoritatea voturilor cetăţenilor înscrişi în listele electorale".

Ioan Ghişe a precizat că, după pronunţarea Curţii Constituţionale pe validitatea referendumului, următorul pas este procedura din articolul 3 al Hotărârii 34 a Parlamentului din 6 iulie, care spune că în situaţia în care Curtea Constituţională va constata că nu sunt îndeplinite condiţiile legale de validare, urmează ca Parlamentul să decidă calea de urmat.

"Parlamentul poate decide că este aplicabil articolul 10 din legea referendumului, care spune că demiterea preşedintelui României se face cu majoritatea voturilor valabil exprimate ale celor care s-au prezentat la vot, fără a mai exista obligativitatea cvorumului de prezenţă la vot a 50% plus unu din alegătorii de pe listele permanente", a mai arătat Ghişe.

Potrivit lui Ioan Ghişe, introducerea obligativităţii cvorumului nu are niciun temei constituţional, scrie Mediafax.

El a arătat că Parlamentul ar putea să se reunească cel târziu săptămâna viitoare pentru a lua o decizie, în urma verdictului Curţii Constituţionale.

Ioan Ghişe a mai spus că o decizie a Parlamentului nu se va mai întoarce la Curtea Constituţională, pentru un aviz de constituţionalitate, în condiţiile în care Curtea Constituţională nu controlează hotărârile Parlamentului.
Preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, a declarat, marţi, că CC a constatat că referendumul este valid din punct de vedere al organizării, dar că nu s-a îndeplinit condiţia de cvorum.

"A fost validat referendumul, nu l-am invalidat, referendumul este valid, dar am constatat că nu s-a îndeplinit cvorumul", a explicat Zegrean.

Preşedintele Curţii Constituţionale a menţionat că preşedintele suspendat, Traian Băsescu, îşi va relua în această situaţie atribuţiile de şef al statului.

Surse oficiale declarau anterior că CC a decis, marţi, că referendumul din 29 iulie pentru demiterea preşedintelui este invalid, iar Traian Băsescu va reveni la Palatul Cotroceni.

Conform aceloraşi surse, decizia a fost luată cu 6 voturi la 3.

Şedinţa de marţi a Curţii Constituţionale a durat mai puţin de trei ore.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite