Gheruţele lui Geoană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ce va face Mircea Geoană cu partidul său, de acum încolo? Nimeni nu-i garantează că, la alegerile generale de anul viitor, social-democraţii nu vor înregistra un declin. Mergând pe aceeaşi

Ce va face Mircea Geoană cu partidul său, de acum încolo? Nimeni nu-i garantează că, la alegerile generale de anul viitor, social-democraţii nu vor înregistra un declin. Mergând pe aceeaşi linie - întreţinerea luptelor interne, moţiuni de cenzură neinspirate sau preluarea din zbor a unor proiecte readuse, şmechereşte, de Traian Băsescu în dezbaterea publică, precum uninominalul - PSD riscă să se ducă de-a berbeleacul în opţiunile de vot.

Să nu uităm că acest partid a scăzut mai mult de 10 procente după trei ani de opoziţie. Ion Iliescu ştie ce ştie când le atrage atenţia colegilor săi mai tineri asupra faptului că rezultatul euroscrutinului trebuie comparat cu anul 1999, şi nu cu 1996, când partidul pierdea alegerile. Încercările neoficiale de a intra în Cabinetul Tăriceanu şi refuzurile repetate ale liberalilor sunt de natură a le scădea şi mai drastic cota electorală.

PNL ştie că va obţine, transparent sau nu, susţinerea necesară supravieţuirii guvernului. E cert că liberalii nu-şi vor bate cuie în talpă, luându-i pe social-democraţi la Palatul Victoria. Şi, indirect, le fac şi lor un bine.

Cât despre visele lui Mircea Geoană de a-i lua locul lui Traian Băsescu, în 2009, ce-ar mai fi de spus? Într-un fel este de înţeles că liderul PSD ascultă de strategii străini, care îl îndeamnă să aibă o atitudine "proactivă". Pericolul care-l paşte pe Mircea Geoană este însă căderea în ridicol.

Actualul preşedinte Băsescu l-a umilit deja într-o confruntare electorală directă - alegerile locale din vara lui 2004. În plus, l-a ironizat de fiecare dată când s-a cerut premier. Măcar din acest punct de vedere n-ar strica niţică precauţie.

Pe de altă parte, Mircea Geoană este departe de a-şi fi asigurat susţinerea în propriul partid pentru o eventuală candidatură la preşedinţie.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite