Ghergut - "Trahanache" si "Tipatescu" - Agathon

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Modul cum a functionat Biroul Electoral Central in zilele de dupa alegeri a starnit numeroase suspiciuni asupra echidistantei politice a celor mai importanti magistrati din componenta acestuia.

Modul cum a functionat Biroul Electoral Central in zilele de dupa alegeri a starnit numeroase suspiciuni asupra echidistantei politice a celor mai importanti magistrati din componenta acestuia. Tragerea la sorti a componentei judecatoresti si stabilirea conducerii BEC (asigurata, prin lege, de purtatorii de roba) l-au scos din urna pe Emil Ghergut, magistrat cu state vechi de plata, implicat in solutionarea scandaloasa a unui dosar controversat: condamnarea la inchisoare pe viata, pentru un omor incomplet dovedit, a unui anume Marcel Tundrea. De asemenea, numele lui Ghergut a aparut in afacerea "spaga pentru magistrati", el fiind coleg de complet de judecatori, la Curtea de Apel Bucuresti, cu Rodica Fesiuc, condamnata pentru luare de mita. Lesne santajabil, personajul in cauza s-a vazut promovat la Curtea Suprema, si, in aceasta toamna, uns sef peste Biroul Electoral Central. Ramolit, incoerent logic, niciodata dispus sa explice deciziile BEC, Ghergut a parut un Trahanache condus in permanenta de brat de Tipatescu-Agathon ori de vicepresedintele Pasca. Fostul ministru al Turismului a reprezentat PSD in Birou si si-a asumat functia de pristav. Zi de zi, avea grija sa anunte presa acreditata, cu glasu-i mieros: "La ora cutare, dl. presedinte va face o declaratie". Agathon era intotdeauna dispus ca, dupa vorbirea ininteligibila a lui Ghergut, sa ofere explicatii suplimentare. Presedintele BEC si-a deconspirat vederile politice marti seara, cand a comentat solicitarea Aliantei D.A. privind anularea alegerilor in stil de activist pesedist: "Se vede treaba ca Alianta asta are juristi incompetenti... Nu se poate ca Traian Basescu sa faca asemenea acuzatii, el, care s-a inscris acuma in turul doi, dupa ce n-a castigat in turul intai, asa cum s-a laudat". Mult mai abil si mai bun comunicator, Victor Pasca-Camenita a scapat o singura declaratie dubioasa, luni dimineata, atunci cand, dezmintind exit-poll-urile, primele rezultate partiale aratau diferente minuscule intre primele doua forte competitoare. "Deocamdata, ecartul este foarte mic, dar estimez ca va creste cu cateva procente, probabil undeva pe la trei la suta", a spus vicepresedintele BEC, completat dupa doua ore de Dan Matei Agathon, la o sueta cu ziaristii: "Conform teoriei numerelor mari si clopotului lui Gauss, nu avem cum sa nu mai crestem fata de Alianta". La toate aceste indicii de partizanat se adauga rezultatele solutionarii contestatiilor - respingerea, fara exceptii, a celor indreptate impotriva PSD sau a celor de natura sa afecteze prestigiul Puterii -, decizia de a nu da publicitatii diferentele de ordinul a sute de mii de voturi din procesele-verbale si graba cu care Biroul a purces la distribuirea mandatelor (desi mai avea de judecat destule sesizari), operatiune care slujeste intereselor partidului de guvernamant, dornic sa dovedeasca, pe cat de repede se poate, ca a obtinut, cu sprijinul UDMR, majoritatea parlamentara.
"Statistica" a facut legea
Desfasurarea lucrurilor la BEC parea sa indice faptul ca adevaratii tartori ai locului nu erau magistratii si reprezentantii partidelor, ci oamenii Institutului National de Statistica. Primele comunicate privind rezultatele partiale, emise luni, nici macar nu au fost discutate in plenul Biroului, ele fiind date publicitatii prin intelegere intre Emil Ghergut si mai-marii statisticieni. Din declaratiile contradictorii ale celor doi magistrati-sefi de la BEC reiese ca ei au aflat tarziu - luni dupa-amiaza - de problema proceselor-verbale gresit intocmite. Aceasta ar fi fost descoperita inca de la pranz de cei de la INS, care si-au avertizat operatorii din teren. In fine, la conferinta de presa explicativa, organizata marti seara, dupa anuntul de frauda al lui Basescu, Ghergut si Pasca pareau doi subalterni docili ai celor care, potrivit legii, aveau doar obligatia de a centraliza rezultatele alegerilor.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite