Gheorghe Ciuhandu a preluat un PNTCD falimentar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De sambata seara, PNTCD are un nou presedinte. Gheorghe Ciuhandu, primarul Timisoarei, si echipa pe care si-a alcatuit-o - din care doar numele lui Ion Caramitru, Virgil Petrescu, Cornel Boiangiu si

De sambata seara, PNTCD are un nou presedinte. Gheorghe Ciuhandu, primarul Timisoarei, si echipa pe care si-a alcatuit-o - din care doar numele lui Ion Caramitru, Virgil Petrescu, Cornel Boiangiu si Serban Bubenek au rezonanta - au fost votati de 363 din cei 375 delegati la Congresul Extraordinar. Transferul de putere s-a facut in mod pasnic, cum avea sa remarce insusi Victor Ciorbea, si cu mult timp inainte de congresul care doar a oficializat schimbarea conducerii. Solutia Ciuhandu a fost impusa de riscul disparitiei partidului. Figurile consacrate si eminentele cenusii ale conflictelor interne nu i-au mai facut atmosfera candidatului, rezumandu-se sa observe desfasurarea congresului. Pe culoare insa, barfele si pariurile se tineau lant. Cunoscatori ai vietii de partid estimau ca "Opris, Muresan si ai lor nu vor rezista prea mult pe linie moarta. Mai ales ca Ciuhandu va fi la Timisoara, ocupat cu primaria". Argumentul suprem: "Si Marga a incercat sa conduca de la Cluj si s-a vazut ce a iesit".
Noul presedinte pregateste un partid liberal si conservator
Gheorghe Ciuhandu a preluat un partid sarac si imbatranit. Potrivit raportului financiar prezentat de Teodor Morariu, PNTCD are datorii in valoare de aproape 2 miliarde de lei si sanse minime de a se reabilita din acest punct de vedere. Apelul lui Ciuhandu pentru donatii care sa scoata partidul din impas a primit un raspuns semnificativ: in cele opt ore cat a durat congresul, s-au strans doar 35 de milioane de lei. Ceea ce spune mult despre conditia materiala a celor care au mai ramas pe baricada taranista. Ilustrare a saraciei PNTCD este si un alt fapt nemaiintalnit: la sfarsitul congresului, organizatorii au cerut inapoi, inclusiv presei, suporturile de celuloid cu ac de siguranta in care au fost puse ecusoanele. Dincolo de pauperitate, PNTCD ramane in principal un partid pentru detinutii politici, pentru anticomunisti si antisecuristi incrancenati - categorii oarecum pe cale de disparitie. Aceasta impresie nu o creeaza doar imaginea oferita de participanti sau mirosul pregnant de naftalina si pergament vechi, ci chiar si motiunea "Romania crestin-democrata. Azi in Timisoara, maine-n toata tara!", promovata de noul lider. Ea se adreseaza exclusiv acestor categorii, nu fara contradictiile nascute din criza de identitate: "PNTCD partid de centru-dreapta, promotor al capitalismului modern, liberal din punct de vedere economic si conservator in apararea valorilor crestin-democrate. PNTCD anti-PSD si anti-PRM. PNTCD anti-comunist". In spiritul acestor linii directoare, Ciuhandu propune "mesaje adaptate si actualizate" pentru tineri, femei, intelectuali si tarani. In plus, relanseaza ideea sustinerii unei legi a lustratiei si a punctului 8 din Proclamatia de la Timisoara, obiective depasite si fara atractivitate pentru generatia tanara, fara repere in anii de dinainte de Revolutie. In rest, Ciuhandu vrea si el sa fie bine si tot romanul sa prospere, economie de piata si alte asemenea, oferite din belsug de partide gata lansate si relansate. In ceea ce priveste obiectivul sau principal - reintrarea PNTCD in parlament dupa alegerile din acest an, Ciuhandu nu are o strategie foarte clara, ci doar o lista de NU-uri. Nu discuta cu PSD si PRM , ci le ataca fara crutare. Nu discuta cu PUR. Nu se aliaza in orice conditii cu PNL si PD (care oricum nu vor sa largeasca alianta). In aplicarea motiuni sale, Ciuhandu, care va fi un fel de "el lider maximo", se sprijina pe un BNC format din 16 membri (redus la jumatate fata de cel de pana acum) si pe o delegatie permanenta din care nu face parte nici una din figurile care s-a mai perindat prin fruntea partidului.
Victor Ciorbea: "Sunt un esec si imi asum raspunderea"
In ultimul discurs tinut in fata Congresului, Victor Ciorbea si-a asumat "multele greseli pe care le-a facut", si-a recunoscut lipsa de autoritate si de fermitate in a conduce partidul si a lua decizii. El a acuzat structurile de conducere prea stufoase si tarele acestui partid: morbul autodesfiintarii, lupta pentru succesiune, dihonia si conflictele interne. El a cerut delegatilor la congres sa sprijine noua echipa, sa renunte la dezbinare si sa manifeste unitate si solidaritate, singura sansa de a relansa partidul. La tribuna congresului, Ciorbea a ajuns in punctul culminant al autocriticii: "Sunt un esec si imi asum raspunderea pentru acest esec". El i-a propus drept candidati la presedintia tarii pe Ion Caramitru, Victor Rebengiuc (prezent la congres, ca si Dan Puric si Nicolae Breban) si Gheorghe Ciuhandu. Pana nu demult, Ciorbea il sustinea pe Constantin Timoc, proaspat intors din SUA. Rebengiuc si Ciuhandu s-au scos din carti, primul invocand alte roluri pe care le are in vedere, iar cel de-al doilea nedorind sa-i lase pe timisoreni cu ochii in soare, asa cum a facut-o Ciorbea cand a lasat primaria pentru Palatul Victoria. Unitate si solidaritate a cerut si presedintele de onoare, Ion Diaconescu. El a sugerat deschiderea usilor partidului pentru toti cei ce cred in linia Maniu-Mihalache-Coposu, pentru ca "nimeni nu trebuie sa stea deoparte" in procesul de reconstructie a PNTCD. "Trebuie sa facem ceva sau sa ne asumam disparitia partidului", a incheiat aproape apocaliptic Diaconescu. Apoi s-a intors garbovit la locul sau, alaturi de Nicolae Ionescu Galbeni.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite