Geoană vrea republică pe gustul lui Băsescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

PSD e în război cu el însuşi: Mircea Geoană rezonează tot mai mult cu Palatul Cotroceni, Vanghelie vrea musai la Primăria Capitalei, iar "greii" Năstase şi Mitrea revin în forţă la vârful

PSD e în război cu el însuşi: Mircea Geoană rezonează tot mai mult cu Palatul Cotroceni, Vanghelie vrea musai la Primăria Capitalei, iar "greii" Năstase şi Mitrea revin în forţă la vârful partidului.

Atmosfera rămâne încordată în cadrul principalului partid de opoziţie. În timp ce preşedintele PSD, Mircea Geoană, vorbeşte despre republică prezidenţială şi comasarea alegerilor locale cu scrutinul parlamentar, şeful organizaţiei Bucureşti, Marian Vanghelie, atacă dur conducerea social-democraţilor. Edilul sectorului 5 spune că sunt lideri ai partidului care sabotează câştigarea Primăriei Capitalei de către PSD, de frica apariţiei unui om "cu greutate" la vârful formaţiunii.

De cealaltă parte, PD-L, prin vocea Sulfinei Barbu, îi loveşte pe social-democraţi în "călcâiul lui Ahile" - revenirea în prim-plan a lui Miron Mitrea şi Adrian Năstase. "Cum vă puteţi închipui că doi oameni, stresaţi totuşi de dosarele pe care le au (n.r. - la DNA), revin acum în fruntea PSD în funcţii de răspundere pentru următoarele alegeri?!

E o promisiune a PNL ca să mai tergiverseze aceste dosare", a afirmat Sulfina Barbu. Democrat-liberalii nu au scăpat din vedere nici partidul lui Călin Popescu-Tăriceanu, încercând acreditarea ideii că PNL şi PSD s-au înţeles pe ascuns să colaboreze.

Totuşi, Mircea Geoană a insistat, sâmbătă, asupra faptului că social-democraţii nu vor încheia niciun protocol preelectoral cu vreun partid de dreapta. În schimb, Geoană nu a negat că s-a întâlnit cu premierul Tăriceanu, "în vederea găsirii unei soluţii la situaţia politică actuală, precum şi a degajării unei majorităţi parlamentare".


Geoană: Pledez pentru o republică prezidenţială


Pe de altă parte, preşedintele PSD cere comasarea alegerilor locale şi parlamentare, "pe legea uninominalului". Soluţia ar avantaja PD-L, potrivit sondajelor de opinie, însă liberalii şi social-democraţii ar risca destul de mult în plan electoral.


O altă chestiune în care Mircea Geoană pare a merge "umăr la umăr" cu PD-L, sub masca unui consens politic general, este adoptarea, în maximum două săptămâni, a unei legi a votului uninominal. "Românii îşi vor alege uninominal parlamentarii mai repede decât se aşteaptă", a spus liderul PSD.

Geoană nu a ascuns nici faptul că este adeptul trecerii de la regimul semi-prezidenţial atenuat la cel prezidenţial autentic. Asta cu toate că prin susţinerea unui asemenea demers s-ar împlini un vis al şefului statului. "Este greu să le iei românilor dreptul de a-şi alege preşedintele. De aceea, pledez pentru o republică prezidenţială", a argumentat şeful social-democraţilor.


"PSD nu a vrut să câştige Primăria Capitalei"


Dacă la centru PSD încearcă neconvingător să-şi consolideze identitatea de partid de opoziţie, la nivelul organizaţiei Bucureşti a formaţiunii, prioritatea pare a fi propulsarea lui Marian Vanghelie în postura de candidat al social-democraţilor la Primăria Capitalei.

Vanghelie a declarat sâmbătă, într-o emisiune televizată, că o serie de lideri ai PSD nu sunt interesaţi ca partidul să câştige alegerile locale din Bucureşti şi, implicit, Primăria Generală, pentru a nu crea o persoană "cu greutate" în cadrul formaţiunii. Edilul sectorului 5 a anunţat să se va lupta pentru a deveni candidatul partidului la Primăria Capitalei.

El consideră că lipsa de ambiţie a conducerii formaţiunii este cauza eşecurilor de până acum la alegerile din Bucureşti. "PSD nu a câştigat pentru că nu a dorit să câştige. Avem anumite persoane în partid care nu sunt interesate neapărat să se câştige Bucureştiul şi să creăm un lider adevărat. Vrem, nu vrem, acela care câştigă devine un lider şi în cadrul partidului", a spus Marian Vanghelie.


Este cunoscut faptul că unii membri ai conducerii PSD sunt rezervaţi în privinţa eventualei candidaturi a lui Vanghelie. Din acest motiv s-au comandat sondaje de opinie paralele (de către conducerea centrală şi PSD Bucureşti), documente de uz intern din care să reiasă persoana cea mai potrivită pentru intrarea în cursa electorală.

>> Politicienii de dreapta sunt hermafrodiţi din punct de vedere politic. Nu sunt nici aşa, nici aşa. Ei, de fapt, îşi trag seva din nemulţumirea publicului faţă de faptul că nu reuşim să livrăm promisiunea cea mare, pe care am avut-o în `89, că o să trăim bine şi că o să fie decenţă în ţara aceasta. Mircea Geoană,preşedinte PSD

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite