Geoană, uşor de ucis în PSD, greu de dat afară de la Senat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mircea Geoană poate păstra şefia Senatului, chiar dacă va pierde carnetul de membru PSD
Mircea Geoană poate păstra şefia Senatului, chiar dacă va pierde carnetul de membru PSD

PSD are dreptul să păstreze şefia instituţiei, potrivit Curţii Constituţionale. PDL are însă  majoritatea în această Cameră a Parlamentului şi poate bloca planul social-democraţilor.

Conducerea PSD a decis, ieri, să continue demersurile pentru înlocuirea lui Mircea Geoană  din fruntea Senatului, în paralel cu excluderea acestuia din partid. Înlocuirea efectivă a fostului lider al PSD este, însă, destul de complicată. Curtea Constituţională a decis că postul de preşedinte al Senatului trebuie să revină aceluiaşi grup parlamentar care l-a obţinut iniţial, în acest caz PSD.

Nici revocarea în plen nu este posibilă dacă nu se respectă această regulă. Această decizie a Curţii este greu de transpus în practică pentru că Puterea are 70 de voturi în Senat, iar Opoziţia doar 67. PDL a anunţat, deja că, dacă Geoană este debarcat, va depune un candidat propriu la şefia Senatului. Regulile pentru schimbarea  preşedintelui Senatului au fost modificate printr-o decizie a Curţii Constituţionale (601/2005) care, odată publicată în Monitorul Oficial, are putere de lege, desfiinţând articolele contrare din Regulamentul Senatului.

Magistraţii constituţionalişti au invocat faptul că senatorii trebuie să respecte  rezultatul alegerilor. Din acest motiv,   înlocuirea şefului Senatului se poate face numai  cu o persoană din acelaşi grup parlamentar care a obţinut postul imediat după alegeri. Votul acordat preşedintelui unei Camere este un vot politic, care nu poate fi anulat decât în cazul în care grupul care l-a propus cere revocarea politică a acestuia.

Revocarea, eliminată

Dacă dreptul de a cere înlocuirea aparţine exclusiv grupului PSD, lucrurile se complică atunci când este vorba de revocarea în plen. Curtea Constituţională a respins articolul care prevedea că revocarea este posibilă cu votul majorităţii. Magistraţii constituţionalişti au afirmat că revocarea este posibilă doar dacă se respect regula ca postul să rămână partidului care l-a obţinut după alegeri.

Aici intervine problema: potrivit Constituţiei, senatorii aveau 45 de zile la dispoziţie să modifice Regulamentul pentru a-l pune în acord cu decizia Curţii. Cum acest lucru nu s-a întâmplat, la ora actuală nu există un articol care să prevadă expres procedura de revocare. Decizia Curţii, care are putere de lege,  spune doar ce nu are voie să facă Senatul. 

Ca şi exclus din PSD

Biroul Permanent Naţional al PSD a votat, ieri, în unanimitate ca recomandarea Comisiei de integritate de excludere a lui Mircea Geoană din partid să fie supusă dezbaterii Comitetului Executiv. Comitetul Executiv al PSD va avea loc pe 22 noiembrie, la şedinţă urmând să fie invitat şi Mircea Geoană. Preşedintele Senatului a afirmat, ieri, că este regretabil faptul că nu i s-a dat posibilitatea de a-şi apăra poziţia şi argumentele în partid.

Cererea PSD, blocată de PDL

Cererea PSD de înlocuire a lui Mircea Geoană în funcţia de preşedinte al Senatului nu a fost supusă votului în şedinţa Biroului Permanent de ieri, deşi Opoziţia a cerut acest lucru.

Vicepreşedintele Senatului, Petru Filip (PDL), a susţinut că solicitarea nu este regulamentară. Democrat-liberalul consideră că „nu se poate vorbi despre înlocuirea cuiva cu altcineva", solicitarea PSD fiind „în afara sistemului de funcţionare regulamentară a Senatului". Social-democraţii au părăsit şedinţa Biroului Permanent afirmând că vor redeschide subiectul în plenul Senatului, dar acest lucru nu s-a mai întâmplat. PSD nu a mai reluat subiectul în plen.

Ordinea de zi nu a fost schimbată

În aceste condiţii, Mircea Geoană a supus la vot ordinea de zi, care a inclus doar adoptarea unor proceduri de urgenţă, dezbaterea şi adoptarea de proiecte şi iniţiative legislative, întrebări şi interpelări ale parlamentarilor. PSD solicită înlocuirea lui Mircea Geoană cu Titus Corlăţean în funcţia de preşedinte al Senatului. Săptămâna trecută, PSD a solicitat în plenul Senatului introducerea unui asemenea punct pe ordinea de zi a şedinţei.

Solicitarea PSD nu a fost supusă votului atunci în plen, iar în final şedinţa a fost suspendată din lipsă de cvorum, astfel că nu s-a luat nicio decizie. Liderul PSD, Victor Ponta, a acuzat PDL că încearcă să îl menţină pe Mircea Geoană în fruntea Senatului pentru a evita înlocuirea acestuia cu un alt social-democrat. 

Ce a decis Curtea Constituţională

- Înlocuirea preşedintelui Senatului se poate face doar la propunerea  grupului parlamentar din care acesta face parte.
- Noul preşedinte al Senatului trebuie să provină din acelaşi grup parlamentar.
- Preşedintele Senatului nu poate fi revocat pentru încălcarea Constituţiei sau a regulamentelor.
- Revocarea preşedintelui Senatului de către plen  este neconstituţională dacă nu respectă principiul configuraţiei politice iniţiale.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite