Geoană, somat să scape de Iliescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În plin moratoriu, taberele din PSD s-au angajat într-o bătălie crâncenă, ducând partidul în pragul sciziunii Marian Vanghelie cere pedepsirea exemplară a lui Vasile Dâncu pentru

În plin moratoriu, taberele din PSD s-au angajat într-o bătălie crâncenă, ducând partidul în pragul sciziunii

Marian Vanghelie cere pedepsirea exemplară a lui Vasile Dâncu pentru declaraţiile acestuia privind curăţarea partidului cu bisturiul de "javrele bătrâne şi de resturile bolşevice".

Vasile Dâncu a acordat un interviu incendiar în "Gazeta de Cluj" în care îl atacă dur pe Ion Iliescu şi îl avertizează pe Mircea Geoană că, dacă nu ia măsuri radicale, îşi va pierde susţinerea ca preşedinte al PSD. Afirmaţiile lui Dâncu au făcut ca nervii pesediştilor să cedeze. Nicolae Văcăroiu îl invită pe clujean afară din partid, Sorin Oprescu afirmă că Dâncu "a avut o copilărie nefericită şi o maturitate nesimţită".

"Ce poate face Mircea Geoană şi colegii vicepreşedinţi? Curăţenie rapidă şi reformă. Trebuie să eliminăm paralelismele de autoritate şi toate formele de leadership artificial.

Trebuie păstraţi bătrânii înţelepţi, dar eliminate javrele bătrâne pentru care partidul este doar o cârpă de şters pe picioare. Trebuie să terminăm urgent cu resturile bolşevice şi cu sinecurile pentru scursorile vechiului regim", a declarat Dâncu într-un interviu acordat "Gazetei de Cluj".

Al doilea cartonaş galben pentru Geoană

Întrebat dacă i-ar mai acorda lui Mircea Geoană un nou vot de încredere pentru şefia partidului, Vasile Dâncu afirmă: "Depinde de alternativă. (...) Mircea Geoană nu este prostănac, înţelege sigur ce are de făcut. N-o să înţeleg niciodată de ce face tot ceea ce îl fragilizează, pe el şi partidul, de ce nu grăbeşte reforma şi schimbarea oamenilor. Când mereu îi aduci pe duşmani la masa ta, îţi pierzi prietenii.

Când îl ridici de jos pe adversarul învins şi îl ştergi de praf sau îl consolezi, eşti perceput ca fiind unul de la Crucea Roşie, în niciun caz un mare învingător!".

Dâncu declarase în vară, într-un interviu acordat agenţiei Hotnews, că Mircea Geoană nu are identitate de lider şi experienţă politică. Atunci Dâncu i-a dat primul cartonaş galben lui Geoană. "Senzaţia mea este că, în acest moment, Mircea Geoană a trecut printr-o criză de autoritate şi a fost convins de cineva din jurul lui că generalii sunt trădători. Şi asta este, cred eu, sinucigaş pentru un lider politic", spunea Dâncu în luna iulie.

Dâncu: Am dat interviul acum două săptămâni

Vicepreşedintele demisionar a declarat, pentru "Adevărul", că a dat interviul acum două săptămâni, după impunerea moratoriului şi a precizat că ştia că el va fi publicat cu întârziere. "Nu m-am gândit că o să emoţioneze atât. Am spus lucruri pe care le spun de ani de zile. Am spus chestiuni generale", a afirmat Dâncu.
Liderii PSD ies la bătaie

Apropiaţii lui Ion Iliescu l-au atacat virulent pe Vasile Dâncu. "Eu nu ştiu ce caută dânsul în PSD. Să îşi vadă de treabă, să îşi facă un partid, să se ducă în altă parte. De doi ani de zile este problema cu domnul Dâncu. Eu
i-am spus-o şi direct: <> ", a afirmat Nicolae Văcăroiu. Sorin Oprescu a folosit şi el termeni duri la adresa liderului ardelean: "Vasile Dâncu a avut o copilărie nefericită şi o maturitate nesimţită".

Preşedintele PSD Bucureşti, Marian Vanghelie, a spus că Mircea Geoană are obligaţia să intervină şi să-l sancţioneze pe Dâncu. "Nu cred că era cazul să discutăm problema asta acum, în campanie. Sunt nişte referiri care nu-şi au locul.

Trebuie dat ca exemplu ca acest lucru să nu se mai întâmple", a declarat Vanghelie. Preşedintele PSD nu a comentat declaraţiile făcute de Dâncu, dar a criticat momentul ales pentru publicarea interviului şi a reiterat moratoriul de la Braşov.

Culise

În PSD există un curent care afirmă că Dâncu a ales să publice interviul exact în momentul în care Mircea Geoană a venit în Cluj pentru campania electorală. Deşi mulţi dintre liderii partidului nu au comentat public afirmaţiile fostului vicepreşedinte, surse din PSD spun că următoarea şedinţă a BPN va fi una tensionată. Vasile Dâncu nu poate să participe la BPN pentru că a demisionat din funcţia de vicepreşedinte.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite