Geoană se roagă de Băsescu să-l bage în guvern

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele PSD spune că şeful statului e obligat să facă un cabinet "competent şi stabil" Liderul PSD Mircea Geoană susţine că moţiunea de cenzură a partidului său împotriva

Preşedintele PSD spune că şeful statului e obligat să facă un cabinet "competent şi stabil"

Liderul PSD Mircea Geoană susţine că moţiunea de cenzură a partidului său împotriva Cabinetului Tăriceanu va trece de parlament. Geoană i-a cerut şefului statului să contribuie la formarea unei majorităţi parlamentare şi a unui nou guvern care să-i includă şi pe social-democraţi.

"Fac un apel la responsabilitate din partea preşedintelui ţării pentru a intra în rolul său firesc din punct de vedere al Constituţiei. Obligaţia unui preşedinte este de a crea condiţiile pentru un guvern cât mai competent şi cât mai stabil. În mod firesc, preşedintele ar trebui să se îndrepte către partidul cu cea mai mare reprezentare parlamentară", a declarat, ieri, la Reşiţa, liderul social-democraţilor.

Geoană afirmă că responsabilitatea în ceea ce priveşte eficienţa viitorului cabinet de la Palatul Victoria aparţine în principal preşedintelui României. El consideră că refuzul la nivel declarativ al liberalilor şi democraţilor de a colabora cu PSD reprezintă "un gest de politicianism îngust". "Toţi ştiu că fără voturile PSD în parlament nu se poate aşeza niciun guvern şi nu se poate vota nicio lege importantă pentru ţară", a ţinut să sublinieze Mircea Geoană.

PSD - "extrem de mobilizat" pentru anticipate

Deşi consilierul prezidenţial Cristian Preda a spus recent că este puţin probabil ca preşedintele Băsescu să-l desemneze prim-ministru pe Mircea Geoană, liderul PSD continuă să mizeze pe acest lucru. El a reamintit, într-o emisiune televizată, că a fost nominalizat să formeze guvernul încă din 2004, de către partidul său şi că, în fapt, social-democraţii sunt cei care au câştigat ultimul scrutin parlamentar.

Pe de altă parte, Mircea Geoană a afirmat că PSD "este extrem de mobilizat pentru eventuale alegeri anticipate", adunând în prezent aproximativ 25% din intenţiile de vot. "Nu avem niciun fel de dificultate să mergem la alegeri anticipate. Singura întrebare pe care o am este o întrebare pentru toţi cei care au declarat că dorim să introducem un sistem de vot uninominal", a mai spus Geoană, adăugând că, în cazul unui scrutin înainte de termen, viitorul Legislativ va fi ales tot pe liste de partid.

Bolcaş: Preşedintele nu este obligat să dea curs solicitării

Solicitarea adresată lui Traian Băsescu de către Mircea Geoană, de a sprijini PSD în formarea unui nou guvern, excede atribuţiile constituţionale ale şefului statului, avertizează vicepreşedintele PRM, Lucian Bolcaş. El a explicat, la un post de televiziune, că preşedintele nu este obligat să dea curs cererii liderului social-democrat, rămânând la aprecierea sa pe cine va desemna ca şef al guvernului. "În ceea ce priveşte alegerea premierului, constituţional este corect ca numai la alegerea primului prim-ministru preşedintele să se consulte cu partidul care are majoritatea absolută în parlament - ceea ce nu este cazul - şi pe urmă cu reprezentanţii celorlalte partide, nefăcându-se nicio ierarhizare în funcţie de procente", a spus Bolcaş.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite