Geoană se propune premier

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Social-democraţii consideră că vor câştiga câteva procente la alegeri dacă dărâmă actualul guvern Mircea Geoană a declarat că îşi doreşte fotoliul de prim-ministru.

Social-democraţii consideră că vor câştiga câteva procente la alegeri dacă dărâmă actualul guvern

Mircea Geoană a declarat că îşi doreşte fotoliul de prim-ministru. Social-democraţii au însă serioase îndoieli că preşedintele Traian Băsescu îl va nominaliza pe acesta pentru formarea unui nou guvern după adoptarea moţiunii de cenzură. În aceste condiţii, unul dintre scenariile imaginate de pesedişti are în vedere, potrivit unor surse din partid, votarea oricărei echipe desemnate de şeful statului, în afara celei conduse de liberalul Călin Popescu Tăriceanu.

Geoană a anunţat, la Zalău, că, în calitate de preşedinte al PSD, are de gând să se înscrie în cursa pentru fotoliul de la Palatul Victoria. El a dat asigurări că partidul său nu va renunţa la intenţia de a introduce o moţiune de cenzură care să răstoarne Cabinetul Tăriceanu. "Actualul guvern şi-a atins limitele competenţei, este limitat în competenţă şi forţă politică.

Doresc să fiu prim-ministru pe motiv că funcţia de prim-ministru este una la care liderul unui partid trebuie să se înscrie. Varianta alegerilor anticipate este de luat în seamă, dar nu mi se pare firesc ca anticipatele să aibă loc fără introducerea votului uninominal, care nu ar fi posibil în acest caz decât în varianta alegerilor la termen, fiind nevoie de şase luni pentru pregătirea tehnică a introducerii votului uninominal", a declarat liderul PSD, citat de Mediafax.

Pesediştii, gata să voteze orice guvern

Potrivit unor surse din partid, în varianta destul de probabilă în care Băsescu nu-l va însărcina pe Geoană să alcătuiască noul Cabinet, social-democraţii sunt dispuşi să voteze orice altă propunere a preşedintelui.
Pesediştii mizează pe faptul că, în urma negocierilor, vor putea obţine mai multe portofolii.

Cel mai pesimist scenariu este acela potrivit căruia PSD va rămâne tot în opoziţie şi va încerca să smulgă de la viitorul Executiv, sub şantajul voturilor din parlament, aplicarea unor proiecte de stânga. Sursele amintite au susţinut că alăturarea imaginii partidului de cea a PD, spre exemplu, ar fi mai puţin dăunătoare, din punct de vedere electoral, decât colaborarea cu PNL.

Marian Vanghelie: Moţiunea, o soluţie pentru disoluţia PSD

Preşedintele PSD Bucureşti, Marian Vanghelie, a declarat, ieri, că depunerea unei moţiuni de cenzură, decisă de conducerea PSD la Bran, este "un lucru bun", având în vedere incapacitatea guvernanţilor şi faptul că partidul s-ar afla într-o "disoluţie" în privinţa percepţiei de către electorat.

Tăriceanu şi Iliescu nu comentează

Atât premierul Călin Popescu Tăriceanu, cât şi preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, au refuzat să comenteze decizia social-democraţilor de a depune moţiune de cenzură. Tăriceanu a spus că se va pronunţa asupra acestei chestiuni "la momentul oportun", în vreme ce Iliescu a arătat că nu poate reacţiona faţă de ceva "cu care n-a avut nicio legătură". "Nu m-a sunat Mircea Geoană, e plecat prin teritoriu. Nu sunt obligaţi să mă informeze, a fost o întâlnire informală, eu aştept o discuţie mai aşezată, în forurile competente", a declarat Ion Iliescu pentru NewsIn.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite