Geoană îl îmbie pe Năstase să candideze

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Social-democraţii se gândesc deja cine să fie premier, ministru şi cine să meargă la Cotroceni Adrian Năstase va candida la preşedinţie, iar Mircea Geoană ar fi premier. Între timp,

Social-democraţii se gândesc deja cine să fie premier, ministru şi cine să meargă la Cotroceni

Adrian Năstase va candida la preşedinţie, iar Mircea Geoană ar fi premier. Între timp, laboratoarele partidului lucrează la stabilirea miniştrilor.

Fără să aibă discuţii formale, PSD-iştii au stabilit deja o parte dintre viitorii miniştri. Social-democraţii sunt dispuşi să facă alianţe pentru a forma majoritatea în toamnă, dar nu vor să renunţe la postul de premier, indiferent care este partidul cu care se vor coaliza.

După scenariul PSD, Mircea Geoană urmează să ocupe fotoliul de prim-ministru, secondat de doi vicepremieri: Cristian Diaconescu şi Dan Voiculescu.

PC ar primi, pentru Daniela Popa, ministerul pentru IMM-uri, portofoliu pe care l-au deţinut şi în 2000-2004, precum şi un alt minister rezultat cel mai probabil din ruperea în două a Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale. La parlamentare, PC urmează să primească 5% din mandatele obţinute de PSD-PC.

Dragnea la Interne, Ponta la Justiţie

Potrivit unor surse din PSD, schiţa unui cabinet din umbră arată astfel: Liviu Dragnea (Interne), Victor Ponta (Justiţie) şi Ecaterina Andronescu (Educaţie). PSD-iştii vor să îl aducă înapoi în ţară pe Mihai Tănăsescu, plecat la Fondul Monetar Internaţional. Celelalte ministere nu au stabiliţi încă titularii, deşi Ministerul Transporturilor va reveni cuiva de la Constanţa, afirmă sursele citate.

Se pare că nu este vorba nici de Radu Mazăre sau de Nicuşor Constantinescu, care nu doresc să renunţe la administraţie.

În eventualitatea unei coaliţii, PSD nu doreşte să renunţe la ministerele sociale, precum Agricultură, Sănătate,

Învăţământ sau Muncă şi Solidaritate Socială. Titularul de la Interne ar trebui să fie tot un PSD-ist, în opinia social-democraţilor.

Dragnea către Geoană: "Veţi fi premier"

"Un om cu forţa lui Adrian Năstase are absolut toate calităţile ca să continue traseul întrerupt în 2004". Acesta a fost mesajul de prietenie pe care Mircea Geoană i l-a transmis lui Adrian Năstase.

Fostul premier nu i-a întors complimentele. Cel care l-a acoperit cu laude pe Geoană a fost însă Liviu Dragnea.

"Domnule Geoană, veţi fi premier în această toamnă. Luaţi-vă angajamentul că Guvernul Geoană va descentraliza administraţia publică ca unul dintre pilonii principali de reformă a statutului! Luaţi-vă angajamentul că veţi intra în istorie ca cel care a înviat o nouă republică, poate a treia republică", a spus Dragnea.

Iliescu: "Renunţaţi la fripturism!"

Singurul care le-a stricat cheful social-democraţilor a fost Ion Iliescu, care a spus că nu se poate vorbi despre câştigarea parlamentarelor cu un scor de 28%. "Nu am câştigat alegerile locale. Cu 28% nu putem asigura guvernarea la parlamentare. Să nu ne îmbătăm, să intrăm în euforie, nici să nu ne dezarmăm", a spus Iliescu.
Preşedintele de onoare al PSD a făcut apel la realism şi a cerut renunţarea la "infatuare" şi "fripturism". "Unii se gândesc la fotolii, la faptul că vor deveni miniştri. Cum vor ei cu asemenea preocupări să facă din acest partid o forţă penetrantă, convingătoare?", a spus Iliescu.

Oferta PSD-PC

Salariu minim de 1.000 lei.

Opt stadioane la nivelul standardelor UEFA.

Câte 1.000 de km de autostradă şi căi ferate.

Acordarea celei de-a 13-a pensii.

TVA redus la alimente.

Impozit progresiv: 10% pentru cei cu salarii mai mici decât salariul mediu brut şi 16% pentru cei cu salarii mai mari decât salariul mediu brut.

Înfiinţarea unei firme într-o oră.

Dublarea pensiilor pentru agricultori.

Fără plafoane la medicamente.

Împădurirea a 100.000 de hectare.

200.000 de locuinţe pentru tineri.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite