Geoană se apropie de Traian Băsescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O înţelegere de principiu între PDL şi PSD prevede ca exercitarea funcţiei de premier să fie împărţită egal: doi ani la democrat-liberali, doi ani la social-democraţi. Preşedintele a invitat partidele la consultări. PSD are o înţelegere, de principiu, cu PDL. Liberalii par să fie în ofsaid.

În prima sa intervenţie publică de după alegeri, Traian Băsescu a felicitat partidele care au participat la alegeri şi a precizat modul în care Preşedinţia vede instalarea noului Guvern.

„PSD este câştigătorul moral al alegerilor, iar PDL este câştigătorul de facto”, a interpretat el rezultatul alegerilor după ce a enumerat mandatele obţinute de fiecare partid.

La desemnarea prim-ministrului, preşedintele va avea în vedere, pe durata consultărilor cu partidele parlamentare, ponderea partidelor exprimată prin numărul de mandate obţinute.

Articolul 103 din Constituţie se referă la numărul de mandate, a spus Băsescu, şi nu la numărul de voturi. Prioritatea zero în formarea Guvernului este legată de interesul naţional şi de respectarea voinţei electoratului, a spus preşedintele.

În ce priveşte formarea Guvernului, Băsescu a spus că va avea în vedere capacitatea partidelor de a furniza competenţe pentru noul Guvern.

Formula PDL- psd: Câte doi ani fiecare

În condiţiile în care liberalii se încăpăţânează să nu renunţe la postul de prim-ministru, PSD şi PDL şi-au intensificat contactele.

Fără să existe încă negocieri oficiale, cele două partide ar fi convenit asupra modului de împărţire a funcţiilor.
Postul de prim-ministru ar reveni, câte doi ani, fiecărui partid. Cine va avea prima dată funcţia nu s-a stabilit încă. Posturile de miniştri ar urma să fie şi ele împărţite în mod egal.

„Trebuie găsită o formulă paritară, pentru că suntem aproape egali”, a precizat Geoană.

O formulă identică – doi ani premier PSD, doi ani premier PDL – a fost negociată în toamna anului trecut, la moţiunea de cenzură, însă discuţiile au încetat pentru că niciun partid nu avea încredere că celălalt va ceda postul. Acum, PSD ar putea fi disponibil să aibă premier în ultimii doi ani şi mai mult, persoana ar putea fi alta decât Geoană, spun surse de la vârful PSD.

PSD: „Liberalii au pierdut un tempo”

Potrivit unor surse din PSD, relaţia cu PNL nu este încă abandonată, dar „liberalii au pierdut un tempo”. Oferta PSD pentru PNL este următoarea: semnarea de către cele două partide a unui protocol de coaliţie, document cu care să se prezinte astăzi la Cotroceni. Sursele citate au mai spus că PSD doreşte „de câteva săptămâni” semnarea acestui protocol cu liberalii.

Tăriceanu cere garanţii

Conducerea centrală a PNL a mandatat echipa care se va prezenta astăzi la consultările de la Cotroceni să ceară adoptarea planului propriu anticriză şi fotoliul de premier în viitorul Executiv.

„PNL vrea să respecte mandatul încredinţat de alegători, pe baza performanţelor guvernării 2004-2008, pe principiile liberale şi pe un plan de măsuri anticriză (...)

Pentru ca aceste măsuri să se regăsească în viitorul guvern, PNL are nevoie de garanţii reale. Altfel, există varianta la fel de onorabilă de a servi interesele alegătorilor noştri din opoziţie”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu.

image

Nu eu numesc prim-ministrul, ci doar îl desemnez

image


Traian Băsescu
preşedintele României

Calendar

Preşedintele a invitat partidele astăzi, la Palatul Cotroceni, pentru consultări (ora 10.00 – grupul minorităţilor naţionale, ora 11.00 – UDMR, ora 12.00 – PNL, ora 13.00 – PSD + PC, ora 14.00 – PDL).

După consultări, preşedintele desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru.

Acesta cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului.

Băsescu a convocat Parlamentul pe data de 15 decembrie.

Învestirea Guvernului ar putea avea loc la 24 decembrie, conform estimărilor lui Traian Băsescu.

BEC a trimis, ieri, la Monitorul Oficial, listele cu noii parlamentari.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite