Geoană, ameninţat de Ponta că poate zbura din PSD

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tensiunile dintre liderul PSD, Victor Ponta, şi Mircea Geoană, predecesorul său la conducerea partidului, s-au transformat într-un adevărat război. Miza pare să fie şefia Senatului. Ponta l-a somat pe Geoană să se decidă într-o săptămână dacă mai vrea sau nu să rămână în partid.

„Atitudinea domnului Geoană faţă de PSD după Congresul din februarie trebuia lămurită mai devreme sau mai târziu. Săptămâna viitoare asta vom face, în sensul în care domnul Geoană se va hotărî dacă mai vrea sau nu să mai rămână în PSD", a declarat Ponta, ieri, la Radio France International. „Sunt mai pesedist ca oricând", a fost replica preşedintelui Senatului.

Război în interviuri

Ultimatumul lui Ponta vine la numai două zile de la atacul foarte dur lansat împotriva înaintaşului său la conducerea partidului. Într-un interviu publicat de „Evenimentul zilei", şeful social-democraţilor l-a portretizat pe Geoană ca fiind pentru social-democraţi „imaginea eşecului, a compromisului, a înfrângerilor şi a umilinţelor" şi l-a criticat pentru că ar fi permis mogulilor să influenţeze toate deciziile partidului.

„În PSD se va vorbi de Iliescu, Năstase, Ponta şi cine va veni după mine. Nu ştiu cine... Va fi ca la blocurile americanilor, ştiţi că ei nu au etajul 13. De la 12 se sare la 14. Aşa va fi şi în PSD...", a concluzionat Ponta.

Replica a fost una pe măsură: preşedintele Senatului i-a reproşat lui Ponta că „şi-a construit notorietatea prin atacuri împotriva partidului şi prin atitudini de puşti obraznic şi răzvrătit". „L-am făcut vicepreşedinte al PSD cu mâna mea. (...) Era «Geoană» a fost productivă pentru familia sa: doi miniştri şi un europarlamentar", a spus Geoană despre actualul său şef de partid. Este pentru prima oară când Geoană răspunde criticilor aduse constant de actualul lider al social-democraţilor, care i-a fost purtător de cuvânt la prezidenţiale.

După ce a reuşit să-l detroneze din fruntea partidului la Congresul din februarie, Ponta l-a „înţepat" în repetate rânduri pe Geoană, reproşându‑i deschis datoriile mari lăsate din campanie electorală, iar voalat pierderea cursei pentru Cotroceni.

Senatul, bastionul PSD

Miza atacurilor repetate ale lui Ponta la adresa lui Geoană ar putea fi înlocuirea acestuia din fruntea Senatului. „Deşi pare aberant, încep să cred că acesta ar putea să fie unul dintre scopurile ascunse ale domnului Ponta", a declarat Mircea Geoană pentru „Evenimentul zilei".

Surse din interiorul PSD susţin că Geoană ar fi incomod pentru Ponta deoarece ar putea ieşi la Congresul din octombrie „să-i foarfece" activitatea în faţa social-democraţilor, şubrezindu-i astfel poziţia în partid. Un motiv mult mai important ar fi însă acela că Geoană deţine şefia Senatului, poziţie din care ar urma să preia funcţia de preşedinte interimar al statului, dacă Traian Băsescu ar fi suspendat. Potrivit aceloraşi surse, o astfel de situaţie nu ar fi deloc pe placul lui Ponta, care ar dori să ajungă la o înţelegere cu democrat-liberalii pentru debarcarea lui Geoană. Aceştia urmăresc însă ca funcţia să le revină şi vor profita de eventuala înlăturare a lui Geoană pentru a şi‑o adjudeca.

În PSD se vehiculează numele lui Ilie Sârbu (socrul lui Ponta) ca potenţial înlocuitor al lui Geoană.„Senatul e singurul nucleu de putere deţinut de PSD. Nu-l putem pierde din cauza unui orgoliu personal", au explicat sursele citate. Victor Ponta neagă însă intenţia de înlocuire a lui Geoană. „Am spus-o foarte clar: noi nu vom face propunerea pentru un alt preşedinte al Senatului", a afirmat preşedintele PDL.

Regulă

Potrivit Constituţiei, dacă funcţia de preşedinte devine vacantă, ori dacă preşedintele este suspendat din funcţie, interimatul se asigură, în ordine, de preşedintele Senatului sau de preşedintele Camerei Deputaţilor.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite