Geoană: „PDL îl pune la adăpost pe Băsescu“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderii PDL vor să înăsprească condiţiile demiterii preşedintelui. Democrat-liberalii au depus la Camera Deputaţilor un proiect de modificare a Legii referendumului.

Cel care a fost, alături de Ion Iliescu, artizanul suspendării lui Traian Băsescu în 2007, social-democratul Mircea Geoană, pune demersul PDL pe seama sondajelor de opinie care indică o nemulţumire accentuată a populaţiei. „Este o încercare disperată a celor de la PDL de a se ţine cu dinţii de Putere şi de a se pune la adăpost de o eventuală acţiune a Opoziţiei", a comentat Mircea Geoană, pentru „Adevărul". Preşedintele Senatului a mai afirmat că democrat-liberalii ar trebui să se preocupe mai mult de soluţiile de relansare a economiei şi mai puţin de cum să-şi păstreze puterea.

„Din păcate, singurul lucru după care se ghidează cei de la PDL este goana după influenţă. Este clar că acest demers este influenţat considerabil de sondajele de opinie", a conchis preşedintele Senatului.

Succesorul lui Geoană la şefia PSD, Victor Ponta, a susţinut că democrat-liberalii „sunt speriaţi" de eventualitatea iniţierii unui demers de suspendare a preşedintelui. „Le e frică! Sub conducerea Robertei Anastase, care a devenit vârful de lance al atacurilor lui Traian Băsescu în Parlament, democrat-liberalii dovedesc că sunt în stare de orice abuz.

Nu m-ar mira ca un astfel de proiect să treacă de Parlament după modelul Legii pensiilor adoptate, chiar dacă nu era cvorum în sală", a comentat Ponta. „De ce ţi-e frică nu scapi", este şi mesajul vicepreşedintelui liberal al Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban. În opinia sa, Traian Băsescu nu îşi va duce mandatul până la capăt. „Teama PDL că Băsescu va fi demis este justificată", a declarat Orban, întrebat despre intenţiile Opoziţiei de suspendare a preşedintelui.

Nicolicea: „Falsă protecţie"

Deputatul UNPR Eugen Nicolicea, cel care a pledat în 2007 pentru simplificarea demiterii lui Băsescu, a spus că demersul este zadarnic, întrucât majoritatea poate bloca suspendarea în Legislativ. Deputatul PDL Daniel Buda a susţinut că „nu poţi avea o legislaţie mai laxă în privinţa demiterii unui preşedinte, decât în cazul unui primar sau al unui preşedinte de Consiliu Judeţean". Potrivit unui sondaj al Institutului pentru Politici Publice, publicat în iulie, 65% din români ar opta pentru demiterea lui Traian Băsescu, dacă ar avea loc un referendum.

Condiţiile demiterii

Proiectul PDL prevede ca demiterea preşedintelui să se facă doar dacă jumătate plus unu din numărul total al alegătorilor sunt de acord cu înlăturarea şefului statului. Preşedintele poate fi suspendat de Parlament, pentru încălcarea Constituţiei, cu votul majorităţii parlamentarilor. Pasul următor este organizarea unui referendum pentru demiterea şefului statului. Potrivit Legii referendumului, amendată în 2007, demiterea este aprobată prin votul a jumătate plus unu din numărul celor care au participat la plebiscit. Pentru validarea referendumului este însă necesar ca majoritatea alegătorilor să se prezinte la scrutin.

Comentariu: „Replică la o virtuală suspendare" (Daniel Barbu analist politi)

„Iniţiativa PDL este un soi de răspuns anticipat la o virtuală suspendare a preşedintelui, anunţată pe mai multe voci din tabăra Opoziţiei. Democrat-liberalii sunt conştienţi că o mobilizare electorală în favoarea lui Traian Băsescu ca cea din 2007 nu mai este posibilă. Adoptarea unei astfel de modificări ar fi însă posibilă, în condiţiile în care actuala majoritate a dovedit chiar recent că funcţionează, la adoptarea Legii pensiilor."

Comentariu: „Cei de la PDL sunt inconsecvenţi" Adrian Moraru Director adjunct IPP

„Modificarea Legii referendumului arată inconsecvenţa celor de la PDL. După rezultatul referendumului pentru parlament unicameral şi micşorarea numărului de aleşi, însuşi Băsescu a susţinut că nu contează numărul celor care au participat, ci rezultatul final. Democrat-liberalii au venit cu această idee, alarmaţi fiind şi de sondajele care arătau că numărul celor care ar vota pentru demiterea preşedintelui a crescut considerabil, faţă de 2007."

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite