Geoană: Legea pensiilor ar trebui să intre în vigoare de la 1 ianuarie, avem timp să o discutăm

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a afirmat că legea pensiilor intră în vigoare la 1 ianuarie şi este timp pentru a fi discutată, adăugând că problema este cea legată de modul de calcul al punctului de pensie.

"Sunt mulţi parlamentari care ar dori discutarea legii în mai multe puncte", a afirmat Mircea Geoană, adăugând că PDL vrea însă urgentarea discuţiei pe fond a acestei legi.

Potrivit preşedintelui Senatului, până săptămâna viitoare se aşteptă un punct de vedere din partea Comisiei Juridice cu privire la Legea pensiilor, care va trebui să se pronunţe dacă pot fi operate modificări şi asupra altor articole din lege, nu doar cel despre vârsta pensionării la femei.

Ulterior, până în 26 octombrie, trebuie să fie prezentat raportul, iar legea să treacă de comisiile avizatoare, pentru a ajunge apoi la comisia de muncă.

"Legea pensiilor ar trebui să intre de la 1 ianuarie, avem timp să o discutăm", a afirmat Geoană.

Totodată, preşedintele Senatului a criticat decizia Guvernului de a-şi asuma răspunderea pe Legea educaţiei, amintind că legislaţia în acest domeniu a fost modificată de 140 de ori în 10 ani.

"Vreau să fac un comentariu politic. Asumarea răspunderii Guvernului pe Legea educaţiei este o jignire la adresa celor din comisii care au lucrat la ea", a spus Geoană, adăugând că şi anul trecut Guvernul Boc a încercat să îşi asume răspunderea pe Legea educaţiei, lucru respins de Curtea Constituţională.

PDL a cerut, marţi, în Biroul Permanent al Senatului, ca reexaminarea Legii pensiilor  să se facă în procedură de urgenţă, însă solicitarea a fost respinsă, PSD, PC şi PNL deţinând majoritatea în conducerea acestui for legislativ.

Joi, preşedintele Băsescu a cerut reexaminarea legii având obiecţii faţă de un singur articol al acesteia, respectiv prevederea referitoare la vârsta standard de pensionare pentru femei, şeful statului cerând stabilirea acesteia la 63 de ani, nu la 65 de ani.

El a trimis cererea de reexaminare Senatului, în calitate de primă Cameră sesizată.

Potrivit articolului 146 din Regulamentul Senatului, în cazul în care preşedintele României cere, înainte de promulgare, reexaminarea unei legi adoptate prima dată de către Senat, cererea va fi înscrisă în termen de cel mult 30 de zile în proiectul ordinii de zi a acestui for legislativ.

Acelaşi articol prevede că "reexaminarea legii pe baza cererii preşedintelui României se face cu respectarea procedurii legislative".

Prin urmare, Senatul are termen de o lună de zile, începând din 7 octombrie (când a fost trimisă cererea de reexaminare), pentru a înscrie proiectul pe ordinea de zi a plenului.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite