Geoană îl susţine pe Antonescu în funcţia de premier

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mircea Geoană
Mircea Geoană

Preşedintele PSD Mircea Geoană a declarat joi, la RRA, că dacă preşedintele Băsescu este validat pentru un nou mandat, iar majoritatea PSD-PNL va rezista în continuare, cele două partide se vor adresa CCR în chestiunea desemnării premierului.

Geoană a spus că în acest moment sunt posibile următoarele variante de guvernare: dacă PDL şi Traian Băsescu vor reuşi să facă o majoritate, vor forma Guvernul, iar dacă PSD şi PNL vor reuşi să facă o majoritate vor încerca să constituie la rândul lor un Executiv.

"Dacă va exista o majoritate pe care domnul Băsescu o poate demonstra, să-şi facă Guvern, vom sta în opoziţie şi ne vom bate. Dacă vom putea noi demonstra o majoritate, atunci vom guverna şi va sta PD-ul în opoziţie, cu tot cu domnul Băsescu, eventual, la Cotroceni", a declarat liderul social-democrat.

Şeful PSD a declarat: "Crin Antonescu nu are niciun fel de suspiciune de corupţie. Este cea mai potrivită soluţie pentru poziţia de prim-ministru".

El a dat de înţeles că dacă preşedintele Băsescu este declarat câştigător al unui nou mandat, singura posibilitate ca PSD şi PNL să poată revendica premierul este ceară CCR să clarifice modalitatea de desemnare a şefului Executivului.

"Probabil că va trebui să ne adresăm CCR încă odată, pentru că atunci când există o problemă politică care are un caracter constituţional trebuie să mergem la respectiva instituţie. Nu pot să fac eu regula atunci când regula este scrisă în Constituţia României.  Dacă vom avea o majoritate putem să mergem să întrebăm CCR cine are dreptate. Are dreptate preşedintele şi poate să pună pe cine doreşte prim ministru, asta este viaţa", a declarat liderul PSD, la postul public de radio.

Întrebat de ce PSD şi PNL nu au sesizat CCR pe acest subiect înainte de alegeri în condiţiile în care chiar liderii celor două partide avansaseră atunci această soluţie, Geoană a răspuns: "Era într-o perioadă de campanie electorală şi era evident că atunci nu putea să devină operaţională".

Şi liderul PNL Crin Antonescu a vorbit recent despre o solicitare către Curtea Constituţională de a clarifica modalitatea de desemnare a premierului, dacă Traian Băsescu este declarat câştigător.

"O soluţie pentru România pe care o majoritate a Parlamentului, cea care există deja şi care s-ar putea prelungi, sau o alta trebuie să o caute, pentru că avem nevoie urgent de un Guvern. Dacă nu vom reuşi acest lucru, cred că trebuie clarificate lucrurile cu domnul Băsescu foarte expres, la CCR, şi dacă ne spune Curtea Constituţională că preşedintele poate numi pe orice premier, sfidând orice majoritate parlamentară, atunci sigur că eu unul nu voi face obstrucţii. Domnul Băsescu poate să-şi pună un Guvern, pe cine doreşte domnia sa", declara Antonescu  pe 8 decembrie.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite