Geoana-Nastase-Mitrea l-au scos pe Ion Iliescu la pensie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Invinsi si invingatori Marele perdant este, indiscutabil, Ion Iliescu. Cel care a refuzat sa creada, pana in ultima clipa, ca poate fi tradat nu numai de partidul pe care l-a fondat si al carui

Invinsi si invingatori
Marele perdant este, indiscutabil, Ion Iliescu. Cel care a refuzat sa creada, pana in ultima clipa, ca poate fi tradat nu numai de partidul pe care l-a fondat si al carui simbol a fost timp de un deceniu si jumatate, dar mai ales de cei pe care chiar el i-a propulsat in functii de conducere. Intr-o zvacnire de ultim moment, Iliescu si-a readus aminte de vremurile traite la Congresele PCR, in aceeasi Sala a Palatului. "Romania are nevoie de un partid social-democrat puternic, cinstit, corect, animat de valorile fundamentale ale social-democratiei moderne, ancorat in realitatile romanesti, devotat celor multi din aceasta tara, oamenilor simpli si cinstiti, si tuturor categoriilor care sint interesate in propasirea valorilor (SIC!), in progresul societatii romanesti", a clamat Iliescu intr-un stil pur comunist, cu ton ridicat si cu gestica specifica mainii drepte. "Eu nu am altceva a oferi decat propria mea viata, propriul meu exemplu de slujire cu devotament a intereselor celor multi, a intereselor cetatenilor, a intereselor Romaniei", si-a continuat Iliescu disertatia, incercand sa nu bage in seama "oamenii de rea-credinta" care chicoteau prin sala si, la un moment dat, chiar i-au strigat sa plece. "Aveti grija cum votati, pe cine alegeti!", i-a indemnat el pe cei pe care ii credea inca loiali. Si a sperat pana in ultimul moment, criticandu-si apoi adversarul direct. "Mircea Geoana e un om capabil. Dar nu-l cred capabil la ora actuala sa conduca partidul. Eu nu cred ca Geoana este o solutie buna pentru partid, dincolo de calitatile lui intelectuale", spunea Iliescu inainte de momentul votului. Rezultatele i-au demonstrat insa ca nu mai este dorit in partid. Cu lacrimi in ochi a iesit de la intrunirea supersecreta a conclavului Nastase-Geoana-Mitrea, si la fel si fostul sau consilier de la Cotroceni, Corina Cretu. Chiar daca in continuare credea ca Geoana nu va fi capabil sa conduca partidul, Iliescu a recunoscut ca "poate n-a fost cea mai buna idee sa candideze". "N-am simtit pulsul adevarat", admite fondatorul PSD. El nu-si mai doreste acum nici un fel de functie in partid, dar spune ca va ajuta in continuare "cu ce poate", in speranta ca PSD nu se va scinda. Ii pare rau insa ca s-a creat "o organizatie de masa in PSD, vicepresedintii". "Anonimi. Nimeni nu stia de ei. La ce ne slujeste asa ceva?", se intreba retoric Iliescu. Cel mai bine din tot acest scenariu a iesit Adrian Nastase. Cel care dimineata sosea la Congres brat la brat cu Ion Iliescu, surazator si convins - cel putin de ochii lumii - ca tandemul lor va castiga, iar dupa 18 ore, pleca, tot brat la brat, la fel de surazator si cu victoria asigurata, de data aceasta cu Mircea Geoana. "Eu ma bucur foarte mult. in definitiv am luptat pentru modificari, schimbari, pentru o reforma adevarata in partid", comenta Adrian Nastase la aflarea rezultatelor. Acelasi care, cu nici 24 de ore mai inainte spunea, zambind larg alaturi de Ion Iliescu: "Domnul Geoana a ales sa candideze. E drumul sau".
Marian Vanghelie si Victor Ponta, gata, gata sa se ia la bataie
Congresul PSD a facut multe victime. La figurat, printre cei care i-au ramas fideli pana la capat conducatorului Iliescu, care au iesit pe usile Salii Palatului trantind si pufnind, iar cei mai slabi de inger chiar plangand. Dar si la propriu, caci dupa mai bine de 12 ore de lucrari in plen, discursuri, multe dintre ele mai mult decat plictisitoare, tratative secrete, negocieri purtate pe la colturi, barfe, oamenii veniti din toate colturile tarii nu-si mai doreau decat un singur lucru: sa voteze mai repede si sa plece care-ncotro. Asa ca cei 1.600 de delegati cu drept de vot s-au calcat pur si simplu in picioare in momentul deschiderii "sectiilor de votare". Suparare, imbranceli, mirosuri care de care mai puternice. Imbulzeala din jurul cabinelor de vot i-a facut pe multi sa renunte la secretul votului - din proprie initiativa sau la cererea liderilor organizatiilor judetene, care dirijau astfel optiunile - si sa intre cate 2-3 in cabine sau sa completeze buletinele de vot in vazul tuturor, fiecare pe unde apuca. La un moment dat, unuia dintre membrii Comisiei de numarare a voturilor i s-a facut rau. Si cum barbatul respectiv era consilier la Primaria sectorului 5, Marian Vanghelie a gasit repede motiv de cearta cu Victor Ponta, cel care - spune Vanghelie - a provocat criza barbatului. Gurile rele spuneau ca numai persoanele din jurul celor doi lideri PSD i-au impiedicat pe cei doi sa se ia la bataie. "Si asa e batut de soarta, ce sa-l mai bat si eu?", vocifera, de mama-focului, Vanghelie. "Asa democratie eu n-am mai vazut in acest partid!", comentau cei cativa delegati care au rezistat cu stoicism pana la 5 dimineata, cand trioul Geoana-Nastase-Mitrea si-a anuntat victoria indelung muncita.

Politicienii, precauti fata de schimbarea din Partidul Social Democrat
Calin Popescu Tariceanu: "Au avut de ales intre doua solutii la fel de proaste"
Presedintele PNL, Calin Popescu Tariceanu, considera ca numai inlocuirea presedintelui PSD nu este o garantie a reformarii intregului partid. "PSD nu avea de facut decat sa aleaga intre doua solutii la fel de proaste: Ion Iliescu, cu o imagine prafuita si incapabil sa reformeze formatiunea, dar cinstit, si Mircea Geoana, lustruit, dar cu mai multe esecuri in alegeri si cu o echipa de oameni corupti", a declarat, ieri, premierul Tariceanu. El a apreciat ca social-democratii nu se vor putea reforma atata vreme cat vor fi condusi de aceleasi figuri compromise.

Dan Voiculescu: "Asteptam reforma profunda in PSD"
"Testul cel mai important pentru noua echipa aleasa va fi mentinerea unitatii partidului", afirma presedintele PUR, Dan Voiculescu. In opinia liderului umanist, nu este clar daca iesirea din scena a lui Ion Iliescu si venirea noii echipe vor duce la o reforma profunda in PSD. In timp ce noua structura de la varful PSD e dominata de lideri cu stiluri diferite si cu orgolii pe masura, ramane de vazut daca va incepe reforma, mai ales in structurile din teritoriu ale social-democratilor, acolo de unde au venit cele mai multe critici la adresa partidului, mai spune Dan Voiculescu.

Emil Boc: "Geoana inseamna inceputul sfarsitului sau sfarsitul inceputului"
"Alegerea lui Mircea Geoana la conducerea PSD poate reprezenta fie inceputul sfarsitului, fie sfarsitul inceputului. Poate fi inceputul sfarsitului in conditiile in care Mircea Geoana va castiga batalia cu conservatorii din PSD, atat din structurile centrale, dar mai ales din cele teritoriale. Aici s-au mentinut in functii persoane controversate, asupra carora planeaza suspiciuni. Ele sunt mai ancorate in trecut decat conducerea centrala. Geoana poate fi sfarsitul inceputului daca nu va reusi sa reformeze partidul, iar PSD va ramane doar cu schimbarea presedintelui."

Marko Bela: "O sansa de innoire"
Presedintele UDMR, Marko Bela, il felicita pentru rezultatul obtinut pe noul lider al PSD si considera ca desemnarea sa in aceasta pozitie reprezinta o sansa de innoire a acestei formatiuni si a transformarii intr-o forta social-democrata europeana, moderna. Marko Bela apreciaza ca Geoana va face fata cu succes exigentelor functiei, intrucat este pregatit, are in spate o experienta consistenta, in primul rand cea dobandita ca sef al diplomatiei romanesti. Pentru Marko Bela devenise evident ca Ion Iliescu nu mai putea reveni in fruntea PSD din momentul in care a procedat la gratierea lui Miron Cozma. Aceasta a fost, cum se stie, decizia care a determinat UDMR sa amane si apoi sa refuze incheierea unui acord de parteneriat pentru guvernare cu PSD si sa se alature Aliantei D.A.

Corneliu Ciontu: "O schimbare de bun augur"
Schimbarea de la varful PSD este perceputa in PPRM ca fiind "de bun augur" pentru relatiile bilaterale, cu precizarea ca noii lideri pesedisti trebuie sa invete din neajunsurile din ultimii ani. Corneliu Ciontu considera ca, joi, PSD a trait "un moment al adevarului" si spera ca, dupa acesta, "isi va asuma in totalitate si pana la capat misiunea de partid de opozitie". Liderul PPRM este de parere ca cea mai grava eroare pe care ar putea-o savarsi acum PSD este "perpetuarea tensiunilor din ultimele luni". Continuarea lor ar face servicii adversarilor politici si ar dauna, evident, soliditatii opozitiei. Ciontu vede posibila crearea unei opozitii unite, avand ca piloni de baza PSD si PPRM, cu conditia ca din discursul politic pesedist sa dispara aprecierile privitoare la extremismul peperemist.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite