Gelu Voican Voiculescu vrea 1.000 de euro pentru fiecare zi petrecută în închisoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gelu Voican Voiculescu cere câte 1.000 de euro pentru fiecare zi petrecută în închisoare. Valoarea totală a daunelor pentru suferinţele din perioada comunistă pe care le solicită statului este de 748 de mii de euro.

Pentru că a fost exmatriculat din facultate de la Institutul de Petrol şi Gaze – Facultatea de Geologie Bucureşti, în 1959, a solicitat 100.000 de euro, iar  pentru cele 408 zile petrecute în închisoare a cerut 408.000 de euro. Pentru că a fost urmărit de Securitate, între 1959 şi 1989, el a mai cerut 240.000 de euro.

''Numai dacă ne gândim la aceşti 24 de ani în care am avut tehnica operativă în casă şi mi s-a violat abuziv intimitatea, vă daţi seama că e foarte greu de cuantificat. Am făcut totuşi o evaluare şi am ajuns la o suma intemeiatăde 748.000 de euro'', a spus Voican Voiculescu.

El acţionat în judecată statul român. Cererea a fost înregistrată la Tribunalul Bucureşti, în decembrie 2010.

Întrebat, la Realitatea TV, ce s-a întâmplat cu trupurile soţilor Ceauşescu după execuţie, dacă au fost puşi în sicrie sau în bucăţi de cort, Gelu Voican Voiculescu a explicat: "Aşa cum aţi văzut, au fost executaţi în după-amiaza zilei de 25 decembrie, puşi în acele folii de cort şi duşi cu elicopeterele în Bucureşti".

"Am aterizat pe stadionul Ghencea şi văzănd că nu mai vine cineva să-i ia, trebuia să vină o auto-sanitară, un grup de militari a lăsat cele două "pachete" pe zăpadă. Doi militari, aflaţi pe stadionul Ghencea, au fost curioşi, au văzut despre ce este vorba şi le-au mutat puţin mai încolo. Când au venit auto-sanitarele să ridice corpurile, pentru că s-a înserat, n-au mai văzut nimic. Trupurile erau oarecum acoperite de o ridicătură de pământ.

A doua zi dimineaţa, au fost la plutonul de execuţie. Bineînţeles că, în acele momente de spaimă, ei şi-au închipuit că vor fi suprimaţi la rândul lor pentru că au participat la execuţie şi când s-au deplasat la faţa locului, la lumina soarelui, au găsit foarte uşor cadavrele învelite în foi de cort. Au stat o noapte sub cerul liber", a spus Voican Voiculescu.

El a adugat că trupurile soţilor Ceauşescu au fost duse "în dimineaţa de 26 decembrie, la spitalul Militar". "Presupun că la morga spitalului Militar, corpurile au fost toaletate, într-un anumit fel, vârâte în nişte dulapuri frigorifice, în aşteptarea viitoarei înmormântări.

Între timp, noi, pe 27 decembrie, ne-am diferenţiat structurile şi s-a constituit Guvernul. În toată febra aceea a organizării, a instalării în Palatul Victoria, abia la 29 decembrie, cineva şi-a amintit că au trecut mai mult de 3 zile şi au rămas neîngropaţi. Şi atunci acel cineva, a fost însărcinat să se ocupe el, pe loc, de această problemă. În dimineaţa zilei de 30 decembrie, împreună cu generalul Stănculescu, atunci proaspăt ministru al Economiei Naţionale, a procedat la organizarea înmormântării", a precizat Gelu Voican Voiculescu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite