Gabriel Liiceanu şi Vladimir Tismăneanu vor să scoată "păsărică" din vocabularul preşedintelui

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Filozoful Gabriel Liiceanu s-a arătat, ieri, deranjat de unele derapaje de limbaj prezidenţial şi de impactul acestuia asupra limbajului public, în general. Istoricul Vladimir Tismăneanu

Filozoful Gabriel Liiceanu s-a arătat, ieri, deranjat de unele derapaje de limbaj prezidenţial şi de impactul acestuia asupra limbajului public, în general.

Istoricul Vladimir Tismăneanu a denumit evenimentul în care preşedintele s-a adresat unei ziariste folosind apelativul "păsărică" drept un accident terminologic. Liiceanu a afirmat că nu-i place să-l audă pe preşedintele României spunându-i "păsărică" unei jurnaliste, însă nici modul în care ziarista l-a abordat pe Băsescu, în timp ce-şi făcea cumpărăturile, nu a făcut onoare breslei. "Evident că lucrurile acestea pot fi discutate cu aceeaşi măsură, atunci când discutăm limbajul preşedintelui în spaţiul public", a spus el.

Regândirea limbajului prezidenţial

Istoricul Vladimir Tismăneanu crede că este necesară o "regândire a terminologiei" folosite la nivelul discursului prezidenţial. "Este o chestiune de regândire a terminologiei şi a importanţei dialogului din societatea românească, pledez pentru raţionalitate în discursul public, decenţă şi civilitate", a afirmat el. Istoricul îi acordă însă circumstanţe atenuante preşedintelui. "Nu cred că în cazul domnului Traian Băsescu este o procedură sistematică. Sunt pentru distincţia dintre privat şi public", a spus Tismăneanu. El a făcut o analogie între comportamentul lui Băsescu şi preşedintele PRM, C.V. Tudor, plasându-i la poluri opuse în planul discursului politic.

"E un lucru să faci afirma-ţii regretabile şi condamnabile din punct de vedere al celor care cred în deplina egalitate a tuturor cetăţenilor dintr-o ţară, şi care se pot numi grave scăpări terminologice în momente de excedare psihologică, şi este altceva să scrii semnând doctor Corneliu Vadim Tudor, preşedintele PRM, vicepreşedinte al Senatului, articole cu titlul <> ", a adăugat Tismăneanu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite