Furtuna in maghiarime

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul Secuiesc cere implicarea ONU pentru obtinerea autonomiei Consiliul National Secuiesc a adoptat, sambata, o hotarare prin care se pronunta pentru implicarea ONU, a Consiliului de Securitate,

Consiliul Secuiesc cere implicarea ONU pentru obtinerea autonomiei
Consiliul National Secuiesc a adoptat, sambata, o hotarare prin care se pronunta pentru implicarea ONU, a Consiliului de Securitate, in vederea obtinerii autonomiei Tinutului Secuiesc. Modelul pe care ar trebui sa-l urmeze forurile internationale ar fi cel utilizat si in cazul Kosovo, respectiv nominalizarea unui moderator ONU care sa aduca la aceeasi masa partile interesate, respectiv reprezentantii secuimii si pe cei ai autoritatilor de la Bucuresti. Ferencz Csaba, vicepresedintele CNS, afirma ca, la fel ca albanezii din Kosovo, secuii doresc sa se autoadministreze, sa devina teritorii autonome. Chiar daca realitatile nu sunt identice, solutia ar putea fi similara. "S-ar ajunge la un proces fara precedent in Europa, de formare a unui tinut autonom in urma unei solutii convenite pe cai democratice si pasnice", spune Ferencz Csaba. Liderii CNS au declarat sambata ca trebuie ca, in continuare, consiliile locale din Harghita, Covasna si Mures sa convoace referendumuri. Ei propun organizarea unor mari adunari publice, prima fiind convocata pentru data de 15 martie 2006, la Odorheiu Secuiesc, pentru a arata ca au sprijinul populatiei.

UDMR acuza CNS ca este pagubos pentru comunitatea maghiara
La sedinta de sambata a Consiliului Reprezentantilor Unionali a fost evidenta o stare de nervozitate a liderului UDMR, Marko Bela, care a ridicat tonul atat la colegii de coalitie, cat si la conationalii radicali, grupati in Uniunea Civica Maghiara. Unii puneau iritarea liderului maghiarimii pe seama recentei agresiuni la care a fost supusa fiica sa, Eszter, un alt motiv putand fi acela ca maghiarii nu au reusit sa puna sub pomul de Craciun legea adoptata a minoritatilor nationale. Sambata, in Palatul Culturii din Targu Mures, discursul vehement al lui Marko Bela la adresa unora dintre colegii de coalitie a iscat confuzie in randul jurnalistilor, derutati de o asa-zisa eroare de traducere, pe care UDMR s-a grabit sa o corecteze ulterior. "Domnul Marko s-a referit la "cei care nu si-au respectat intelegerea" si nu a folosit cuvantul tradare", a sarit in apararea sefului sau Borbely Laszlo. Marko a atentionat, in discurs, faptul ca: ,A trecut vremea unora ca Funar, Pruteanu sau Gusa, a guralivilor ultranationalisti. Aceasta coalitie exista datorita UDMR, iar domnul Tariceanu o stie foarte bine". Ca atare, Marko Bela a propus ca de acum incolo Uniunea sa functioneze ca un agent al controlului de calitate in parlament si guvern. La acest ultim CRU s-a observat o radicalizare a tonului Uniunii in ceea ce priveste Uniunea Civica Maghiara, presedintele UDMR catalogandu-i drept "dusmani ai maghiarimii" pe oameni precum Szazs Jeno. "Pana acum i-am iertat, cu zambetul pe buze, insa de acum incolo ei sa nu se mai astepte la clementa", a tunat Marko Bela de la tribuna. La randul sau, Laszlo Borbely a apreciat ca activitatea CNS este paguboasa pentru comunitatea maghiara din Romania, mai ales cand isi dau mana cu extremistii "funarioti".

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite