Funcţionarii demnitarilor scapă din plasa legilor anticorupţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Legile anticorupŢie îi vizează pe toţi demnitarii, magistraţii şi funcţionarii publici din România, dar mai puţin pe cei care lucrează în cabinetele demnitarilor. Acestora nu li se impune

Legile anticorupŢie îi vizează pe toţi demnitarii, magistraţii şi funcţionarii publici din România, dar mai puţin pe cei care lucrează în cabinetele demnitarilor. Acestora nu li se impune nici o restricţie în privinţa stării de incompatibilitate şi pot derula liniştiţi afaceri.
Legea anticorupţie, 161/2003, reglementează conflictul de interese şi regimul incompatibilităţilor în exercitarea unor funcţii şi demnităţi publice. Sub incidenţa legii intră toţi demnitarii, preşedintele ţării, senatorii şi deputaţii, primul-ministru, miniştrii de stat, miniştrii, miniştrii delegaţi, secretarii şi subsecretarii de stat, prefecţii şi subprefecţii, consilierii prezidenţiali şi cei de la administraţia prezidenţială şi aleşii locali, magistraţii şi toţi funcţionariii publici. Dar funcţionarii de la cabinetul demnitarului nu sunt cuprinşi în prevederile acestei legi. Ei nu au calitatea de funcţionari publici, ci sunt angajaţi cu contract de muncă pe perioada mandatului demnitarului pentru care lucrează. Totodată, ei beneficiază de o salarizare de aproape 3 ori mai mare decât a funcţionarilor publici. Angajaţii demnitarilor pot fi membri în consiliile de administraţie ale unor societăţi comerciale sau chiar angajaţi ai acestora. Prin Ordonanţa de Urgenţă 10/2005, actuala guvernare defineşte cine sunt demnitarii din administraţia publică centrală şi stabileşte numărul maxim de funcţii în cabinetul demnitarului.
Demnitari sunt primul-ministru, ministrul de stat, ministrul delegat, şeful cancelariei primului-ministru, secretarul de stat şi prefectul. Primul-ministru poate avea cel mult 23 de posturi în cabinetul său, un ministru de stat - 19, pe când un ministru delegat şi şeful cancelariei pot avea în cabinetul lor cel mult 16 funcţionari. Guvernul a înfiinţat cabinete ale demnitarilor pentru toţi secretarii de stat din ministere, adică peste 200 de cabinete, însumând circa 1.000 de persoane. Având în vedere că în actualul guvern sunt, pe lângă primul-ministru, 3 miniştri de stat, 15 miniştri şi 5 miniştri delegaţi, se ajunge, numai la nivelul miniştrilor, la aproximativ 500 de posturi în aceste cabinete.
În plus, când este vorba de salarizare, aceşti funcţionari beneficiază de avantaje considerabile în comparaţie cu funcţionarii publici.
Un funcţionar public dintr-un minister, care are 2 ani vechime, are un salariu de maximum 647 RON, iar o persoană cu aceeaşi vechime şi aceleaşi studii, de la cabinetul unui demnitar, poate ajunge la un venit lunar de 1.895 RON.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite