Funcţia de vicepreşedinte, cea mai râvnită în PSD

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel puţin 20 de social-democraţi aspiră la un fotoliu de vicepreşedinte, fie că ar urma să reprezinte regiunile de dezvoltare, fie că s-ar ocupa de domeniile de activitate ale partidului. Cu

Cel puţin 20 de social-democraţi aspiră la un fotoliu de vicepreşedinte, fie că ar urma să reprezinte regiunile de dezvoltare, fie că s-ar ocupa de domeniile de activitate ale partidului.
Cu toate acestea, nu şi-au depus candidatura până la această dată, la biroul lui Tudor Mohora, cel responsabil cu centralizarea dosarelor, decât trei persoane: Ilie Sârbu, Dan Nica şi Gabriel Oprea. Chiar dacă ar vrea să fie vicepreşedinte pentru o regiune de dezvoltare, Dan Nica s-ar putea confrunta cu un adversar puternic în persoana primarului Constanţei, Radu Mazăre. Prin urmare, Nica ia în calcul varianta de a candida pentru funcţia de vicepreşedinte pe domenii. La întâlnirea de luni seară cu liderii de organizaţii, s-a stabilit, de principiu, să fie 8 vicepreşedinţi pe regiuni şi 7 pe domenii de activitate. Lupta pentru aceste funcţii se anunţă crâncenă.
Doar pentru cele şapte funcţii de vicepreşedinte pe domenii sunt mai mulţi doritori decât locuri: Cristian Diaconescu, Vasile Dâncu, Titus Corlăţean, Nicolae Văcăroiu, Mihai Tănăsescu, Rovana Plumb, Ecaterina Andronescu, Ana Birchall, Victor Ponta, acesta din urmă vizând însă şi alte funcţii în partid. Deocamdată însă nici domeniile respective nu au fost definitivate. Printre acestea s-ar putea regăsi justiţie şi afaceri interne, relaţii internaţionale, politici economice, planificare strategică şi politică, apărare şi siguranţă.
Există discuţii privind alocarea domeniului administraţie publică pentru unul dintre posturile de vicepreşedinţi. Pentru regiuni sunt anunţaţi ca viitori candidaţi Ioan Rus, Ilie Sârbu, Constantin Niţă, Gheorghe Nichita, Ion Toma, Ion Călin, Constantin Nicolescu, Gabriel Oprea, Marian Săniuţă, Liviu Dragnea şi lista rămâne deschisă. Indiferent cine va fi ales la congresul din decembrie, se doreşte ca, la un an de zile de la alegerea lor, toţi cei cu funcţii naţionale, cu excepţia preşedintelui, să fie "analizaţi" de Consiliul Naţional. S-a mai convenit să se evite cumulul de funcţii.
Conducerea partidului a căzut de acord asupra limitării posturilor politice care pot fi deţinute simultan de aceeaşi persoană: preşedinte de organizaţie şi vicepreşedinte la nivel central. Cel mai liniştit lider social-democrat este, până la această oră, secretarul general Miron Mitrea. Dacă Mircea Geoană are de înfruntat alţi concurenţi pentru postul de preşedinte, Mitrea nu are contracandidat pentru postul de secretar general al partidului.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite